Šalenberg: Pozivi Ukrajini da ustupi deo teritorije zarad mira su neprihvatljivi

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Pozivi Ukrajini da ustupi deo teritorije zarad mira su neprihvatljivi

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg ocenio je danas da su pozivi Ukrajini da ustupi deo teritorije zarad mira neprihvatljivi.

"Takvi apeli spolja apsolutno su apsurdni. Konačna odluka ovde treba da bude na ukrajinskom narodu. Na kraju krajeva, biće razgovora sa Rusijom jer svi želimo mir. Ali ne može biti mira pod diktatom. Ne može biti mira koji će nametnuti Rusija ili bilo ko drugi bez uzimanja u obzir mišljenja Ukrajine. To je neprihvatljivo", rekao je Šalenberg u intervjuu za Ukrinform.

On je podvukao da neutralnost ne sprečava Austriju da zauzme jasnu političku poziciju u ovom sukobu i ostane fokusirana na aktivnu podršku rekonstrukciji i humanitarnu pomoć Kijevu, ali je odbacio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

"Zabrinut sam zbog slanja direktno u Ukrajinu. Šta ako su ovi ljudi povređeni ili čak ubijeni kao rezultat napada? Da li bi se to onda smatralo napadom na neku zapadnoevropsku zemlju ili zemlju NATO-a? Zato nećemo izabrati ovaj put", istakao je Šalenberg.

Komentarišući "mirovne napore" Viktora Orbana za okončanje rata u Ukrajini, Šalenberg je ocenio da mađarski premijer nije otputovao u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bez mandata EU u cilju samopromocije.

"Postupci Viktora Orbana bili su njegov ego-trip. Sada nije vreme za samopromociju. Sasvim je očigledno da je putovao bez mandata Evropske unije. On nije govorio u ime nas već samo u svoje ime... Očekujem da će se zemlja koja predsedava Savetom EU starati o očuvanju jedinstva Evropske unije", zaključio je austrijski ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovako izgleda redovna letačka obuka u dnevnom i noćnom letenju Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA