Hanijea će naslediti čovek koji je izbegao spektakularan atentat: Izraelci pokušali da ga ubiju još 1997.

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kaled Mešal koji je preživeo izraelski atentat najverovatniji naslednik Hanijea

Kaled Mešal, najverovatniji naslednik ubijenog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, postao je svetski poznat 1997. nakon što su izraelski agenti pokušali da ga ubiju ispred njegove kancelarije u Amanu ubrizgavši mu otrov.

Mešal (68) je postao politički lider Hamasa u egzilu godinu dana pre nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, a ta pozicija mu je omogućila da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima širom sveta, prenosi Rojters.

Izvori Hamasa očekuju da će on zameniti Hanijea koji je ubijen danas u Teheranu, a Iran i palestinska grupa zarekli su se da će se osvetiti za njegovo ubistvo.

Mešalovi odnosi sa Iranom obeleženi su tenzijama zbog njegove podrške koju je u prošlosti pružio pobuni koju su predvodili suniti protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, navodi Rojters.

Izrael je ubio ili pokušao da ubije nekoliko lidera i operativaca Hamasa od osnivanja te grupe 1987. tokom prve palestinske pobune protiv okupacije Zapadne obale i Gaze.

Mešal je centralna figura na vrhu Hamasa od kraja 90-ih godina prošlog veka, iako je uglavnom delovao iz relativno bezbednog egzila dok je Izrael pripremao atentate na druge istaknute ličnosti Hamasa u Gazi.

Kao i drugi lideri Hamasa, i on se borio sa dilemom da li da usvoji pragmatičniji pristup Izraelu u potrazi za palestinskom državnošću, navodi Rojters.

Mešal je odbacio ideju trajnog mirovnog sporazuma sa Izraelom, ali je naveo da bi Hamas mogao prihvatiti palestinsku državu na Zapadnoj Obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu kao privremeno rešenje u zamenu za dugoročno primirje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: "Od raja, ovo je postao pakao": Kibuc Kisufim uništen u jednom danu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA