Preminuo Vilijam Kalej, jedini osuđeni za masakr u Vijetnamu: Iza brave je bio samo tri dana

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Masakr Mi Laj je poznat kao jedan od najgorih zločina u istoriji američke armije. Ubijeno je oko 500 civila, žena i dece

Vilijam Kalej, bivši američki oficir, jedini koji je osuđen za učešće u masakru u Mi Laju, tokom rata u Vijetnamu, preminuo je u 80. godini. BBC je preneo, pozivajući se na Vašington post da je Kalej preminuo 28. juna.

On je predvodio jedinicu koja je izvršila jedan od najgorih zločina u kome je ubijeno na stotine civila, žena i dece, tokom Vijetnamskog rata u selu Son Mi 1968. Kalej je 1971. godine osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva 22 civila. Međutim, on je proveo samo tri dana iza brave nakon što je Ričard Nikson, tadašnji predsednik SAD, naredio da se on oslobodi i pređe u kućni pritvor.

Masakr Mi Laj je poznat kao jedan od najgorih zločina u istoriji američke armije. Masovno ubistvo civila je šokiralo javnost u Sjedinjenim Državama i dalo veliki podstrek antiratnom pokretu. Prema navodima vijetnamskih vlasti u tom masakru su ubijene najmanje 504 osobe.

Kalej koji je odustao od koledža na Floridi prijavio se u vojsku 1964. Brzo je napredovao do oficira nižeg ranga jer su u to vreme američkoj vojsci očejnički nestostajali vojnici. Kobnog dana 16. marta 1968. ujutru Kalej i njegova jedinica su helikopterima prebačeni u selo Mi Son, koje je među američkim vojnicima bilo poznato kao Mi Laj četiri.

Cilj misije je bio pronalazak i likvidacija pripadnika i simpatizera Vijet Konga. kada su vojnici ušli u selo nije bilo otpora. Seljani su spremali doručak, naveo je novinar Sejmor Herš za Njujorker.

"U narednim satima Kalej i njegovi vojnici su neselektivno ubijali civile. Mnogi od njih su bili sakupljeni u manje grupe pre nego što su likvidirani. Mnogi su ubijeni u poljima pirinča ili u svojim kućama. Devojke i žene su silovali oficiri i vojnici pre nego što su ubijene", naveo je Herš u izveštaju.

Masakr je u prvi mah zataškan, ali su godinu ipo dana kasnije u javnost procureli detalji, najviše zahvaljujući Heršu koji je zbog izveštaja dobio prestižnu Pulicerovu nagradu.

Kalej je bio jedan od 26 pripadnika američke armije koji su optuženi za zločin, ali je samo on osuđen. Presuda protiv njega je polarizovala Ameriku. Dok su ga jedni smatrali za ratnog zločinca, drugi su tvrdili da je mladi oficir žrtveno jagnje i da su odgovorni njegovi nadređeni.

Nakon što ga je predsednik Nikson pomilovao on je proveo samo tri i po godine u kućnom pritvoru. Kalej koji se oženio kćerkom vlasnika prodavnice nakita u Džordžiji 1976. sa kojom je dobio sina i sa kojom se razveo sredinom 2000-ih retko je pričao o svojoj ulozi u masakru. Odbijao je da razgovara sa istoričarima i novinarima.

"Ne prođe dan da ne osetim kajanje zbog onoga što se tog dana dogodilo u Mi Laju. Osećam kajanje za ubijene Vijetnamce, za njihove porodice, za umešane američke vojnike i njihove porodice", rekao je on u javnom izvinjenju 2009.

Uzrok smrti Vilijama Kaleja nije naveden.

(Telegraf.rs)

Video: Američka vojska objavila snimak napada na Al Bagdadija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop Cira

    31. jul 2024 | 10:58

    Sta kazu "preposteni" zapadnjaci da li se ovaj masakr tretira kao genocid ili.......

  • Hogar

    31. jul 2024 | 11:13

    Ameri najveci genocidasi ...ali silom tretiraju sebe kao izuzetak..strasno....UN su njihov privezak kao i EU.....nadamo se da ce Rusi i Kinezi to.promeniti....inace ode svet dodjavola

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA