Šta odmazda Izraela može da izazove: Napad na Bejrut opasan korak?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ovo je drugi napad na južni deo grada u deset meseci, a nakon što je u januaru ubijen jedan od čelnika Hamasa Saleh al-Aruri. Gotovo isto i kao prvi udar, meta je bila jasno ciljana, a plan je bio da se ubije visoki zvaničnik, uz što manje moguće štete okolo

"Izbeči Bejrut po svaku cenu!". To je bila "preporuka" zapadnih diplomata, pogotovo američkih, kada su pričali o opcijama za odmazdu sa svojim izraelskim kolegama.

Tačnije, pričalo se o izraelskom odgovoru na navodno Hezbolahov napad na Golansku visoravan, u kojem je ubijeno 12 dece.

Pod "Bejrutom" diplomate su mislile na južno predgrađe, gusto naseljeno područje i jako uporište Hezbolaha, koji napad na taj deo smatraju "crvenom linijom". Očigledno je da Izrael nije poslušao savet.

Izraelske snage su u utorak uveče gađale Haret Hreik, južno predgrađe prestonice Libana. Napad se dogodio nešto pre 20 časova. Meta je veoma simbolična i napad predstavlja "novu etapu" u eskalaciji sukoba Izraela i Hezbolaha, koji traju od 8. oktobra prošle godine.

Ovo je drugi napad na južni deo grada u deset meseci, a nakon što je u januaru ubijen jedan od čelnika Hamasa Saleh al-Aruri. Gotovo isto i kao prvi udar, meta je bila jasno ciljana, a plan je bio da se ubije visoki zvaničnik, uz što manje moguće štete okolo.

Ovog puta je meta bio Fuad Šukor, jedan od ključnih vojnih komandanata Hezbolaha. Navodno se smatra da je Šukor, koji je šef Hezbolahovog projekta preciznih projektila, takođe bio umešan u napad na američke marince 1983. kao i nedavni napad na Majdal Šams, prema izraelskoj vojsci. Gotovo 12 sati nakon operacije, Hezbolah još nije odgovorio.

Izraelska vojska je potvrdila da je "desna ruka" Hasan Nasralah mrtav, dok su brojni izvori tokom večeri potvrđivali da je on zapravo preživeo napad. Međutim, kasnije je izvor blizak Hezbolahu, u razgovoru za L'Orient-Le Jour, potvrdio njegovu smrt. Hezbolahovo duže ćutanje je verovatno rezultat kritične povrede Šukora, ali bi takođe moglo biti i strana koja želi da dobije vreme da razmisli o prirodi svog odgovora. Činjenica da Izraelci mogu da gađaju osobu visokog profila u srcu južnih predgrađa potvrđuje njihovu nedvosmislenu obaveštajnu superiornost. Poruka na ovom nivou je jasna: možemo da vas eliminišemo bilo gde i u bilo koje vreme.

Kakav bi mogao da bude odgovor?

Ovaj potez Izraela je žestok udar za Hezbolah, koji će biti primoran da odgovori. Ipak, mnoge ličnosti visokog profila iz "Osovine otpora" eliminisane su poslednjih godina — od iranskog generala Kasema Sulejmanija do bivšeg moćnika Hezbolaha, Imada Mugnije — bez izazivanja odgovora velikih razmera.

Međutim, činjenica da se napad dogodio u južnom predgrađu "menja jednačinu". Napad na Hezbolahovo uporište u kojem su ubijene najmanje tri osobe, uključujući dvoje dece, a povređeno je 74, izazvaće odgovor.

"Ako oni gađaju Bejrut, mi ćemo ciljati Tel Aviv", upozorili su zvaničnici Hezbolaha poslednjih dana kada su ih ispitivale zapadne diplomate.

Hezbolah će želeti da "pokaže mišiće" i izvede operaciju drugačije kalibra od onoga što je radio mesecima, ali verovatno ispod praga koji bi neizbežno vodio totalnom ratu.

I sada, kao i u iransko-izraelskoj eskalaciji u aprilu, ono što najviše zabrinjava jeste rizik da stvari izmaknu kontroli. Hezbolah bi mogao biti u iskušenju da upotrebi svoje precizne projektile protiv velikog izraelskog grada. Pogađati simbolične mete bez nanošenja žrtava? To je verovatno jedini način da se spreči da eskalacija postane nekontrolisana.

(Telegraf.rs)

Video: Haos u Bejrutu: Oružani sukob na ulicama glavnog grada Libana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA