Lukašenko pomilovao Nemca koji je u Belorusiji osuđen na smrt zbog terorizma

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Nakon potvrde presude na snagu je stupila smrtna kazna, ali se prema beloruskim medijima Kriger žalio na presudu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da pomiluje nemačkog državljanina Rika Krigera, ranije osuđenog na smrtnu kaznu, javlja beloruska državna agencija, prenosi Index.hr.

Kriger je ranije proglašen je krivim po šest članova Krivičnog zakona, te je osuđen na smrt. Proglašen je krivim zbog terorizma i navodnog učestvovanja u izazivanju eksplozije. O kakvoj se eksploziji radilo i gde se tačno dogodila, nije poznato.

Tokom suđenja je rečeno da je Kriger dobio zadatak od Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) da špijunira u Osipovičima, oko 100 kilometara jugoistočno od glavnog grada Minska, i fotografiše objekte.

Prema navodima suda, Kriger je 4. oktobra fotografisao tamošnju kasarnu i opremu, a sledeći dan područje železničke stanice Ozeriše na rubu Minska. Navodno je poslao sav materijal ukrajinskom SBU-u i dobio koordinate skrovišta s eksplozivom, koji je zatim postavio na šine te stanice.

Uspoređujući ovo s datumom Krigerovog navodnog ulaska u Belorusiju, poklapa se s vestima o eksploziji 5. oktobra 2023. u Ozerišeu. Nezavisni Savez beloruskih železničara saopštio je da je eksplozija bila prilično jaka, ali nije bilo ozbiljne štete ili gubitaka.

Nakon potvrde presude na snagu je stupila smrtna kazna, ali se prema beloruskim medijima Kriger žalio na presudu. Predsednik Aleksandar Lukašenko odlučio je da ga pomiluje s obzirom na sve okolnosti, pišu državni mediji.

(Telegraf.rs)

Video: Njegov ubod može biti fatalan po čoveka: Najezda stršljenova na Kosmaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA