Da li će Putin promeniti nuklearnu doktrinu? Evo kada Rusija sme da upotrebi najopasnije oružje

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 5

Ova doktrina je zvanično poznata pod nazivom "Osnovni princip državne politike nuklearnog odvraćanja" i potpisao ju je lično 2020. godine Vladimir Putin

Otkako je Rusija u februaru 2022. godine napala Ukrajinu, njen predsednik Vladimir Putin i njegovi bliski saradnici iz Kremlja su u više navrata Zapadu pretili nuklearnim oružjem.

"Ko pokuša da nas ometa ili napadne našu zemlju i naš narod, mora da zna da će odgovor biti trenutan i dovešće do posledica kakve do sada niste videli u istoriji", rekao je Putin u govoru prvog dana rata.

Tokom skoro dve i po godine borbi, Zapad je Ukrajini donirao milijarde dolara pomoći u vidu naprednog oružja. Neka od ovih oružja su pogodila i rusko tlo. Iako je Kremlj u više navrata pretio, čak i razmeštao taktičko nuklearno oružje po toj zemlji i Belorusiji, te pretnje su za sada ostale samo "tupa poruka".

Mnogi se zato pitaju šta treba da se dogodi da bi se Kremlj odlučio na ovakav korak?

U junu su strani novinari upitali Putina šta podrazumeva takozvana "ruska nuklearna doktrina".

"Pogledajte šta tamo piše. Ako nečiji postupci ugrožavaju naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da možemo da koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju", rekao je Putin na sednici u Sankt Peterburgu.

Sada ga njegovi bliski saradnici navodno ubeđuju da promeni ovu doktrinu kako bi snizio prag za korišćenje nuklearnog oružja. Putin je nedavno rekao da bi ovaj dokument mogao da se izmeni, posebno ako se u obzir uzme aktuelna geopolitička situacija.

Šta je ruska nuklearna doktrina?

Ova doktrina je zvanično poznata pod nazivom "Osnovni princip državne politike nuklearnog odvraćanja" i potpisao ju je lično 2020. godine Vladimir Putin. Ona jasno objašnjava u kojim situacijama je Ruisiji dozvoljeno da upotrebi svoje nuklearno oružje.

U dokumentu se nuklearno oružje pominje kao "sredstvo odvraćanja" uz napomenu da je njihova upotreba "ekstremna i iznuđena mera". Takođe se navodi da "Rusija preduzima sve neophodne napore da smanji nuklearnu pretnju i spreči zaoštravanje međunarodnih odnosa koji bi mogli da izazovu vojne sukobe".

"Nuklearno odvraćanje ima za cilj da pmogući razumevanje potencijalnog protivnika u slučaju agresije na Rusiju i/ili njene saveznike", navodi se u dokumentu.

Rusko nuklearno oružje Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

U kojim situacijama nuklearno oružje sme da se koristi?

U dokumentu se jasno navpodi u kojim situacijama Rusija sme da upotrebi nuklearno oružje:

  • Ako postoji pouzdana informacija o lansiranju balističke rakete na teritoriju Rusije i/ili njenih saveznika
  • Ako se nukelarno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje upotrebi protiv Rusije i/ili njenih saveznika
  • Ako naprijateljski napad konvencionalnim oružjem ugrozi postojanje Rusije
  • Ako dođe do napada na ruske ključne vladine ili vojne objekte koji bi mogli da ugroze sposobnost odmazde države za nuklearni udar

Da li je neki napad do sada bio blizu da pređe prag?

Kada je Rusija napala delove severoistočne Ukrajine u blizini Harkova, Vašington je dozvolio Kijevu da koristi oružje većeg dometa koje isporučuje SAD za udare na ruskoj teritoriji u pograničnom regionu. Ali ovi napadi su bili ograničenog obima i ne predstavljaju egzistencijalnu pretnju koja je opisana u nuklearnoj doktrini.

Međutim, visoki zvaničnici u Moskvi su ranije ukazali na seriju ukrajinskih napada na ruske vazdušne baze u kojima se nalaze nuklearni bombarderi dugog dometa, kao i na nedavne napade na radare za rano upozoravanje.

Oni kažu da ove okolnosti opravdavaju upotrebu nuklearnog oružja, kako je navedeno u doktrini.

Ruski zvaničnici do sada nisu komentarisali napade na osetljivije mete. Radari za rano upozoravanje su dizajnirani da uoče lansiranje američkih projektila kako bi Rusiji omogućili da lansira sopstvene rakete sa bojevom glavom pre nego što budu uništene.

Analitičar Džejms Ekton je u nedavnom komentaru rekao da bi ukrajinski napadi na radare za rano upozoravanje mogli da navedu Kremlj da pomisli da je Vašington podstakao takve udare kako bi pokušao da oslabi sposobnost za rusko nuklearno odvraćanje.

"Ako Moskva veruje da bi Vašington mogao da izvede uspešan preventivni napad na svoje nuklearne snage, njen prst na okidaču bi mogao jako da svrbi, povećavajući rizik da bi Rusija mogla da pokrene nuklearni napad velikih razmera na osnovu lažnog ili pogrešno protumačenog upozorenja", objašnjava Ekton.

Nuklearno oružje rakete Rusija rusko Foto: Tanjug/AP

O kojim izmenama u doktrini se trenutno raspravlja?

Nuklearne pretnje Kremlja su nedavno uklonjene nakon uspeha te države na bojnom polju u Ukrajini. Međutim, i pored toga postoje pozivi da se doktrina promeni, ali je Putin objasnio da ova odluka zavisi od aktuelne geopolitičke situacije.

Ljudi bliski Kremlju su više puta pozivali na to da se doktrina pooštri uz obrazloženje da je aktuelni dokument previše blag i nejasan. Smatraju da doktrina nije sprečila Zapad da šalje pomoć Ukrajini i da mnogi smatraju da se Rusija nikada neće odlučiti na korak da upotrebi tu vrstu oružja.

Na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu, Sergej Karaganov, savetnik za spoljnu politiku u Kremlju, takođe je pozvao Putina da izmeni doktrinu kako bi snizio prag za upotrebu nuklearnog oružja.

"Nadam se da će to uskoro biti promenjeno kako bismo vam dali formalno pravo da na sve udare na našoj teritoriji odgovorite nuklearnim udarom. Nadam se da će takva odredba biti dodata našoj doktrini kako bi se ohladili naši protivnici", rekao je on Putinu.

Karaganov je zatim uporedio Zapad sa Sodomom i Gomorom.

"Hajde da se setimo te kiše (koja je uništila ove gradove) i pokušamo da nateramo čovečanstvo da dođe sebi", rekao je on.

Putin je odgovorio oprezno, rekavši da trenutno ne vidi pretnje koje bi opravdale upotrebu nuklearnog oružja.

"Ova doktrina je živi instrument, mi pažljivo pratimo šta se dešava u svetu oko nas i ne isključujemo promene u doktrini", rekao je Putin.

Potreba za modifikacijom dokumenta, rekao je on, bila je vođena zabrinutošću zbog toga što Zapad razmišlja o mogućem raspoređivanju nuklearnog oružja kraćeg dometa. Putin nije izneo detalje, ali bi se njegovi komentari mogli odnositi na američke diskusije o razmeštanju nuklearnih projektila male snage lansiranih sa podmornica.

Zagovornici kažu da je takvo oružje potrebno za suprotstavljanje ruskim pretnjama, dok kritičari tvrde da bi ono moglo da snizi prag za SAD i da povećaju rizik od izbijanja rata.

"Razvijaju se nuklearni uređaji izuzetno male snage i svesni smo ideja koje kruže u stručnim krugovima na Zapadu da se takva udarna sredstva mogu upotrebiti i u tome nema ništa posebno strašno. Mi smo dužni da to primetimo i primećujemo", rekao je Putin.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi lansirali raketu: "Sarmat" ili "Satana" sve je jedno jer pogađa svaku tačku na planeti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    4. avgust 2024 | 13:11

    SLAVA PUTINU !!! SLAVA RUSIJI !!! FASISTI-SATANISTI NESMU VLADATI SVETOM PO CENU NUKLEARNOG RATA!!!

  • Nikolas

    4. avgust 2024 | 12:58

    PUTIN JE MORAO ODMAH DA POSTUPI KAO KENEDI I ZAPRETI NATO FASISTIMA UNISTENJEM NUKLEARNIM ORUZJEM !!! SLAVA PUTINU !!! SLAVA RUSIJI!!! SMRT NATO FASISTIMA !!! 25 MILIONA STRADALIH RUSA U 2 SVETSKOM RATU OD FASISTA DAJE IM PRAVO DA FASISTE SPRZE ZA SVA VREMENA!!

  • Ruja

    4. avgust 2024 | 14:26

    Ovo da nije smesno bilo bi zalosno ....Ukrajna uskoro stize do Moskve ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA