Kupači se žale na peckanje širom Grčke i Jadrana, a voda čista: "Posle krene svrab"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Kupači prilikom ulaska u vodu dožive peckanje koje kada izađu na obalu kreće da svrbi ali spontano nestaje nakon kupanja i sušenja kože. Na koži ne ostaje vidljiva iritacija, niti bilo kakav osip ili slično

Veliki broj turista koji letuju u Hrvatskoj i Grčkoj žale se na peckanje tokom boravka u moru koje je, kako tvrde, uzorkovano planktonima u vodi.

Prisustvo planktona u morima je uobičajena pojava ali je primetno da iz godine u godinu je sve češća pojava na koju se veliki broj žali.

Navodno, prisustvo velikog broja planktona koji su naneti iz dubine mora zapravo je uzorkovano visokim temperaturama koje su posledica globalnog zagrevanja.

"Od juče u Nea Flogiti kad uđemo u vodu počinje nešto da nas pecka i posle toga se pojavljuje svrab. Voda je skroz čista, nema meduza, ne vide se trava ili alge. Da li neko zna šta bi to moglo da bude i da li je opasno, pogotovo za decu?", napisala je žena iz Srbije na grupi Grčka info, a u komentarima dobila odgovor da su u pitanju najverovatnije planktoni.

Kupači prilikom ulaska u vodu dožive peckanje koje kada izađu na obalu kreće da svrbi ali spontano nestaje nakon kupanja i sušenja kože. Na koži ne ostaje vidljiva iritacija, niti bilo kakav osip ili slično.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetni uticaj na zdravlje kupača.

Ova pojava nije čudna i unazad godinama se dešava, a naučnici Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković u Rovinju su još pre nekoliko godina potvrdili na prisustvo zooplaktona na području severnog Jadrana.

U pitanju su zrakaši (Radiolaria), morske planktonske praživotinje veličine 0,15 milimentara. Takođe, postoje i planktonski puževi (Creseis acicula) koji se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu.

"U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo razmnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm", objasnili su naučnici tokom prošlogodišnje letnje sezone.

Reč je o organizmima koji vole toplotu, a do Jadranskog mora ih nose struje iz južnih delova Jadranskog mora, objasnili su iz Nacionalnog instituta za biologiju u Sloveniji.

(Telegraf.rs)

Video: Grčka se guši u dimu i pepelu, stiglo i do plaža Tasosa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    30. jul 2024 | 11:43

    Pecka aluminijum

  • Tsla

    31. jul 2024 | 06:56

    Kada voda dostigne 29-30 stepeni bakterije kolo vode,Jadran je prepun fekalija tako da od teorije čiste vode nema ništa! Takodje ovde navedene teorije nekakvih metala ne dolaze u obzir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA