U zasedi tokom peščane oluje u Maliju ubijen i komandant Vagnera

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U zasedi tokom peščane oluje u Maliju ubijen i komandant Vagnera

Komandant ruske plaćeničke grupe Vagner poginuo je u Maliju nakon napada pobunjenika tokom peščane oluje, saopštila je ta grupa. Vojni režim u ovoj zapadnoafričkoj državi obratio se ozloglašenoj grupi Vagner 2021. godine, tražeći podršku u borbi protiv džihadista i separatističkih snaga, javlja BBC.

U ponedeljak je ruska grupa, koja se sada zove "Afrički korpus", saopštila da se pridružila malijskoj vojsci u "žestokim borbama" protiv separatističkih pobunjenika i džihadističkih militanata prošle nedelje. Međutim, separatisti su pokrenuli veliki napad, pri čemu je, prema izvorima bliskim "Afričkom korpusu", poginulo između 20 i 50 plaćenika, saopštio je BBC.

Takođe, nekoliko ruskih vojnih blogera izvestilo je da je najmanje 20 ljudi ubijeno u zasedi blizu severoistočnog grada Tinzaouaten. U zvaničnom saopštenju objavljenom na Telegramu, ruska plaćenička grupa nije precizirala koliko je njihovih vojnika poginulo, ali su potvrdili da su pretrpeli "gubitke". Među stradalima je i komandant Sergej Ševčenko, koji je poginuo u akciji.

Plaćenici su u početku "uništili većinu islamista i naterali ostale u bekstvo", navodi se u saopštenju. "Međutim, nastupila je peščana oluja koja je omogućila radikalima da se pregrupišu i povećaju broj na 1.000 ljudi", dodaje se.

Stalni strateški okvir za mir, bezbednost i razvoj (CSP-PSD), separatistička grupa kojom dominira etnička grupa Tuarega, preuzela je odgovornost za napad.

"U subotu su naše snage zadale odlučujući udarac neprijateljskim kolonama", izjavio je portparol CSP-PSD-a, prenosi AFP. Zarobljeni su sada zatvorenici, a "velika količina opreme i oružja je oštećena ili zaplenjena", dodao je portparol.

Pobunjenička grupa je podelila video snimke na kojima se vide brojni belci u vojnim uniformama koji nepomično leže na peščanoj površini. Na drugom snimku se vidi grupa uglavnom crnaca sa povezima na očima i rukama vezanim iza leđa. BBC nije mogao da potvrdi autentičnost ovih video zapisa.

Grupa Džamat Nusrat al-Islam val-Muslimin (JNIM), koja je povezana s Al Kaidom, takođe je preuzela odgovornost za napad. Islamski militanti su saopštili da su ubili 50 ruskih plaćenika u "složenoj zasedi".

Pre više od decenije, centralna vlada Malija izgubila je kontrolu nad većim delom severa nakon pobune Tuarega, koju je pokrenuo zahtev za posebnim državom. Bezbednosna situacija u zemlji dodatno se zakomplikovala uključivanjem islamskih militanata u sukob. Kada su preuzeli vlast pučem 2020. i 2021. godine, vojska je navela nesposobnost vlade da se nosi s ovom nestabilnošću kao razlog za svoju akciju. Novi režim je prekinuo dugogodišnju alijansu Malija sa bivšom kolonijalnom silom Francuskom u korist Rusije, u nastojanju da uguši nemire. Međutim, plaćenička grupa Vagner je praktično rasformirana nakon pobune njenog vođe Jevgenija Prigožina prošle godine, što je dovelo do njenog zamene u Zapadnoj Africi grupom "Afrički korpus".

(Telegraf.rs)

Video: Snimak pada aviona u kome je bio Prigožin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA