Veliko istraživanje pokazalo šta Ukrajinci smatraju najvažnijim: Čak 90 odsto imalo isti odgovor

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Istraživanje: Većina Ukrajinaca smatra da je pravo na život najvažnije

Apsolutna većina Ukrajinaca, 90 odsto, smatra da je najvažnije ljudsko pravo na život, a zatim pravo na slobodu i lični integritet, pokazalo je istraživanje Fondacije "Demokratske inicijative" o pravima i vrednostima Ukrajinaca tokom rata.

"Tokom istraživanja ispitanike smo pitali koja su po njihovom mišljenju najznačajnija ljudska prava među ogromnom listom od više od dvadeset prava. Ispitanici su kao najvažnije pravo naveli pravo na život. Skoro 90 odsto svih ispitanika", naveo je analitičar Andrij Suharina na konferenciji za novinare, prenosi Ukrinform.

Ekspert je objasnio da anketirani Ukrajinci to tumače kao pravo da ne budu lišeni svog stvarnog života, što je posebno aktuelno u uslovima rata.

Kako je dodao, oko 66 odsto ispitanika kao drugo najvažnije pravo navelo je pravo na slobodu i lični integritet.

Pored toga, pravo na pravično suđenje i pravo na stanovanje su prioritet za građane Ukrajine (50 odsto).

Istovremeno, prema rečima eksperta, u poređenju sa prethodnom studijom koja se tiče prava iz oblasti socijalnog osiguranja, prava na rad, obrazovanje, postoji negativna dinamika, jer sada manji broj ispitanika ta prava navodi kao osnovna.

Predsednica Centra za ljudska prava ZMINA Tetjana Pečončik je istakla da je veoma važno da je vrednost slobode jedna od glavnih vrednosti za ukrajinsko društvo.

"To je ono što nas razlikuje od susednih zemalja na istoku Ukrajine, gde vrednosti poput reda, poštovanja zakona i bezbednosti dobijaju veću težinu u sličnim anketama. I to, možda, objašnjava činjenicu da su autoritarne tendencije nemoguće u ukrajinskom društvu, jer sloboda i bezbednost ostaju vrednost broj jedan za ukrajinski narod, čak i u tako teškim vremenima invazije punog obima", naglasila je Pečončik.

Zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Ukrajini Hristoforos Politis istakao je činjenicu da trenutno postoji potreba za sistemskom državnom politikom u pogledu ljudskih prava i sloboda, kao i da je potrebno stalno podizanje svesti javnosti o ljudskim pravima.

"Moramo ulagati u institucionalni razvoj kako bismo ojačali element ljudskih prava i demokratske institucije. To je preduslov ne samo za uspešnu evropsku integraciju, već i za proces demokratizacije, koji je intenziviran u Ukrajini od 2014. godine", naglasio je Politis.

Istraživanje o ljudskim pravima u Ukrajini sprovedeno je u periodu od 29. oktobra do novembra 2023. godine. Anketiran je 2.001 ispitanik stariji od 18 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obeležena 32. godišnjica nezavisnosti Ukrajine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA