Francuskom ministru unutrašnjih poslova poslato pismo sa tragovima kuge, usred Olimpijskih igara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Policija se za sada nije oglašavala o mogućem motivu, a sam ministar Darmanin nije javno komentariso navode medija

Pismo poslato francuskom ministru unutrašnjih poslova sadržalo je tragove kuge, preneli su francuski mediji. Incident je privukao veliku pažnju javnosti i to svega nekoliko dana posle početka Olimpijskih igara u Parizu.

Kako je preneo Dailymail, pismo je osim crnog praha i tragova kuge sadržalo i rasističke uvrede.

Pismo je poslatio gradskoj skupštini grada Rube, koji se nalazi na severu Francuske, nedaleko od Lila i u njemu se navodi da ministar Žerald Darmanin morada obrati pažnju. Pismo nije imalo pečat, a na poleđini je imalo natpis čiji sadržaj nije otkriven. To je privuklo pažnju radnicima za sortiranje pošte.

Kada su ga otvorili otkrili su crni prah i sadržalo je rasističke uvrede. Preliminarni rezultati ispitivanja pokazali su da pismo sadrži tragove kuge. U pitanju je bolest bakterijskog tipa koja je u Srednjem veku usmrtila milione ljudi u Evropi.

Crni prah iz pisma je poslat i na analizu u Pasterov institut. I dalje je nejasno ko stoji iza slanja ovog pisma. Tužilaštvo jepokrenulo istragu. Kugu izaziva bakterija Iersinia pestis, a najčešće se prenosi na ljude ujedom buva ili kontaktom sa zaraženim životinjama.

Godišnje se u svetu registruje između 1.000 i 3.000 slučajeva obolelih, a najviše u Demokratskoj republici Kongo, Madagaskaru i Peruu, prema navodima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Policija se za sada nije oglašavala o mogućem motivu, a sam ministar Darmanin nije javno komentariso navode medija. Ministar unutrašnjih poslova je jutros na nacionalnoj televiziji France 2, rekao da iza napada na brzu železnicu na dan otvaranja Olimpijskih igara u Parizu najverovatnije stoji ekstremna levica.

"Identifikovlai smo nekiliko profila. Ovo je tradicionalno tip akcija koje izvode ekstremni levičari. Moramo biti oprezni. Istraga će pokazati da li su oni bili izmanipulisani ili su delovali u svoje ime", rekao je on.

(Telegraf.rs)

Video: Opsadno stanje na ulicama Pariza za Praznik rada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA