Još manje od sto dana do izbora u SAD: Kampanja se usijava, Tramp i Kamala sve oštriji, šta nas čeka do kraja?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 7

U narednih sto dana možemo očekivati debatu između Trampa i Harisove, baš kao i debatu između njihovih kandidata za potpredsednika. Tu je i konvencija demokrata na kojoj bi Kamala i zvanično trebalo da postane kandidat za predsednicu SAD

Donald Tramp i Kamala Haris su ušli u poslednjh sto dana jedne od najbržih i najmanje predvidljivih predizbornih kampanja uoči izbora koji su zakazani za 5. novembar!

Tlo pod nogama obe političke stranke brzo se manjalo, preneo je u analizi CNN, podsećajući da je sve počelo 27. juna i katastrofalno lošeg nastupa aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena u debati protiv Donalda Trampa. Demokratka stranka našla se u haosu usled čega su usledili sve glasniji pozivi da se Bajden ne kandiduje.

Kampanja je nedugo potom ponovo uzdrmana nakon što je na Trampa izvršen atentat dok se nalazio za binom tokom mitinga u Pensilvaniji. Posle nekoliko dana on je na Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke u Milvokiju izabrao Džej Di Vensa, senatora iz Ohaja za svog kandidata za potpredsednika.

Treći potres u kampanji je usledio kada je pre nedelju dana Bajden potvrdio da se povlači iz trke za drugi mandat i da podržava Kamalu Haris, svoju potpredsednicu da ga nasledi u Beloj kući. Za samo 36 sati Kamala Haris je uspela da pridobije podršku stranačkog aparata i obezbedi dovoljnu podršku delegata na predstojećoj Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke koja će se održati u Čikagu.

Kamala je održala miting u Viskonsinu, jednoj od nekoliko takozvanih "sving država" u kojima nijedan kandidat nema opipljivu prednost i gde se ishod izbora ne može sa velikom sigurnošću predvideti. Kamala je prošlog petka dobila i dugo priželjkivanu podršku bivšeg predsedničkog para Baraka i Mišel Obame.

Njihova podrška je uzoliko značajnija jer se spekulisalo da bi upravo Mišel mogla da izbije u prvi plan i dobije stranačku nominaciju da izađe na megdan Trampu.

Na reagovanje Trampa nije se dugo čekalo. On je iskoristio momentum i lansirao seriju ličnih napada na Harisovu. Nazivao ju je "zlom", ismevao njen smeh i način na koji se izgovara njeno ime, tvrdeći kako je "američi san mrtav ukoliko Kamala Haris pobedi u novembru".

Kamala je na Trampove napade odgovorila da su oni unapred očekivani. Ubrzo su objavljeni i rezultati prvih istraživanja javnog mnjenja sa Kamalom Haris umesto Džozefa Bajdena kao jednog od kandidata. Ispostavilo se da ni Tramp ni Harisova nemanju značajniju prednost.

U narednih sto dana možemo očekivati moguću debatu između Trampa i Harisove, baš kao i debatu između njihovih kandidata za potpredsednika. Tu je i konvencija demokrata na kojoj bi Kamala i zvanično trebalo da postane kandidat za predsednicu SAD.

Tramp pojačava napade na Kamalu 

Donald Tramp zavoj konvencija Foto: Tanjug/AP

Tramp je pojačao napade na Kamalu Haris, fokusirajući se na inflaciju, bezbednnost na granici i kriminal. Bivši predsednik tvrdi da Kamala "baš kao i Bajden" snosi veliku krivicu po ovim pitanjima i da je ona mnogo liberalnija od svog šefa.

Uz to Trampove kritike su postale mnogo ličnije u poslednjih nekoliko dana. Na okupljanju konzervativnih hrišćana na Floridi u petak on je rekao da je Kamala pre tri nedelje bila "skitnica", a onda je dobila kartu Demokratske stranke, nazivajući je "najnesposobnijom i nepopularnijom levičarskom potpredsednicom u istoriji Amerike".

Tramp je rekao da ne može manje da brine zbog pogrešnog izgovaraja njenog imena. Potom je u Minesoti Tramp Kamalu nazvao "zlom" zbog situacije na granici i rekao da "ukoliko ludi liberal kao Kamala Haris pobedi, onda je američki san mrtav".

Tramp je ismevao i način na koji se ona smeje. Izjavio je i kako mediji pokušavaju da Kamalu Haris predstave kao Margaret Tačer, pokojnu britansku premijerku, ali da se "to neće dogoditi" jer se ona nije smejala na taj način.

Iz Kamalinog štaba su poručili da ove opaske dolaze od "ogorčenog osuđenog kriminalca".

Tramp je izjavio i da su njene pristalice odgovorne za pisanje grafita podrške Hamasu u Vašingtonu. Kritikovao je Kamalu Haris jer je propustila obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u Kongresu SAD. Kamala se kasnije privatno sastala sa Netanjahuom, čiji je govor u Kongresu propustio i njegov kandidat za potpredsednika Džej Di Vens.

Tramp je tvrdio i da Kamala ne voli Jevreje i Izrael i da će tako zauvek ostati. Nema veze što je Kamalin suprug Dag Emhof Jevrejin.

Tramp je nastavio da iznosi lažne tvrdnje i širi paniku u vezi sa izbornom prevarom. Prisutnima na mitingu u Floridi rekao je da ukoliko pobedi za "četiri godine više neće morati da glasaju".

"Nećete više morati da glasate, moji divni hrišćani. Volim vas hriščani. Ja sam hrišćanin. Morate da izađete na izbore. Za četiri godine nećete morati ponovo da glasate", rekao je Tramp.

Kamala je uzvratila i na mitingu u Masačusetsu rekla da bivši predsednik izgovara "divlje laži".

"Predatori koji zlostavljaju žene, prevaranti koji pljačkaju potrošače i oni koji ne pošuju pravila svoje igre. Čujte me kad kažem, poznajem takve kao što je Donald Tramp", rekla je ona.

Izbor potpredsednika, pitanja u vezi konvencije

Kamala Haris Foto: Tanjug/AP

U narednih nekoliko dana ili nedelja Kamala Haris će morati da obavi dva zadatka za koje je Trampova kampanja imala mesece vremena. Prvo, ona mora da izabere svog kandidata za potpredsednika. Bivši državni tužilac general Erik Holder vodi tim koji češlja finansijska dokumenta, porodične istorije, javne nastupe, objavljena dokumenta, izveštaje o glasanju i postove na društvenim mrežama.

Upućeni u proces navode da je više kandidata za ovo mesto, a među njima su guverneri i senatori iz Severne Karoline, Pensilvanije i Arizone...

Drugi zadatak koji je očekuje jeste revizija planova za konvennciju Demokratske stranke koja bi trebalo da počne 19. avgusta u Čikagu. umesto da se podrži kandidatura Bajdena delegati će sada palicu morati da predaju Kamali Haris.

Njena kampanja mora da pronađe najbolji put doosvajanja 270 elektora koliko je potrebno da bi se pobedilo u trci za Belu kuću. Bajdenova nada za drugi mandat bilo je osvajannje države takozvanog "plavog zida" poput Mičigena, Pensilvannije i Viskonsina.

Istraživanja pokazuju da Kamala ima veću podršku kod mladih i kod obojenih birača, zbog čega bi mogla bolje da prođe u državama poput Arizone, Džordžije, Nevade i Severne Karoline, koje su krenule da se udaljavaju od Bajdena.

Debata o debati

Jedno od najvažnijih pitanja sada kada je Kamala zamenila Bajdena kao potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsednika jeste to da li će se ona suočiti sa Trampom u debati. Debata Bajdena i Trampa od 27. jula je već oblikovala kampanju, a debata Trampa i Harisonove mogla bi da oblikuje poslednje nedelje kampanje.

Bajen i Tramp su se dogovorili da održe još jednu debatu koja je bila planirana za 10. septembar i čiji je domaćin trebalo da bude medijska kuća ABC. Kamala je već najavila da je spremna da učestvuje u njoj.

"Mislim da birači zaslužuju da vide podeljeni ekran u ovoj trci tokom debate. Ja sam spremna, idemo", rekla je ona.

Međutim, iz Trampovog štaba su najavili da bivši predsednik nije pristao na debatu dok demokrate formalno ne izaberu kandidata.

Kokosovo drveće i žene bez dece sa mačkama

Donald Tramp i Džej Di Vens Tim: Donald Tramp i Džej Di Vens Foto: Tanjug/AP

Možda i najjasniji indikator da je došlo do političkog zemljotresa poslednjih dana jeste promena u kulturnim i viralnim trendovima. Pre nedelju dana republikanci su na konvenciji u Milvokiju forsirali Trampovo reagovanje na pokušaj ubistva sa visoko podignutom pesnicom uz poruku "Borba".

Sada se demokrate, koje su se ranije mučile sa malim prihodima za finansiranje kampanje, neaktivnom bazom i opadajućom podrškom među mladima i obojenima, okupljaju iza kandidata koji je kulturno iz grupe ovih birača. Republikanci su u defanzivi, a Tampov kandidat za potpredsednika mora da brani ranije iznete komentare o ženama iz predgrađa.

Džej Di Vens je na udaru zbog izjave iz 2021. koju je dao Takeru Karlsonu, tada voditelju Foks njuza.

"Ameriku vodi grupa žena bez dece koje imaju mačke i koje su očajne zbog svojih života i izbora koje su napravile, pa žele i da ostatak zemlje bude očajan", rekao je on posebno apostrofirajući upravo Kamalu Haris.

On nije naveo da Kamala ima dvoje usvojene dece iz prvog braka njenog muža. U debatu se uključila i holivudska zvezda Dženifer Aniston poručivši mu da se moli da njegova ćerka "bude dovoljno srećna da odgaji sopstvenu decu", o čemu je Telegraf.rs ranije izvestio.

U intervjuu u petak Džej Di Vens je poručio da je tada bio sarkastičan i da je kritikovao emokratsku stranku jer je postala "antiporodična".

"U katastrofalnom smo problemu. Imamo najmanju stopu rađanja u istoriji zemlje", rekao je on.

Kamala je potom govoreći o svom odrastanju rekla kako joj je majka govorila da ne zna šta nije u redu sa vama decom jer "kao da ste pali sa palme".

Od tada se na društvneim mrežama koriste kokosovi orasi i palme kao znak podrške za nju.

Ranije izjave Kamale Haris

Ranije izjave Kamale Haris takođe su se ponovo našle pod lupom. Tako je CNN preneo da je ona podržala inicijativu ukidanja fondova policiji u radio intervjuu iz juna 2020. tokom nacionalnih protesta za reformu snaga bezbednosti.

Trampova kapanja je u prvi planistakla njenu politiku popustljivosti prema kriminalu. Trampov tim je morao da promeni taktiku:

"Nismo spremni za predsednika marksistu Kamala Haris je radikalni levičarski marksista i još gore", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži.

Republikanci su objavili novi video sa klipom u kome Kamala Haris govori kako imigrant bez dokumenata nije kriminalac.

(Telegraf.rs)

Video: Tramp dao autogram konobarici, pred masom joj se potpisao na potpuno neočekivanom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    30. jul 2024 | 06:21

    Ova bi bila gora od Klintonove.

  • рагнер

    30. jul 2024 | 00:43

    Нас? Што нас? Амери тј англосаксонци су нам непријатељи, ко год код њих владао.

  • Ed

    30. jul 2024 | 01:20

    Kakav veze oni imaju s nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA