Od devet do 27 godina robije za 12 libijskih zvaničnika zbog poplava u kojima je poginulo preko 4.000 ljudi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nedelju dana posle katastrofe koja se dogodila u gradu Derna, besno lokalno stanovništvo je spalilo kuću gradonačelnika tokom protesta u kojima su zahtavali odgovornost nadležnih

Ukupno 12 libijskih zvaničnika osuđeno je na kazne od devet do 27 godina godina robije zbog svoje krivice u katastrofalnim poplavama, koje su usledile nakon rušenja brane kada je prošlog septembra poginulo više od 4.000 ljudi.

Tada je vodna bujica zbrisala čitave četvrti grada Derna dok su pokušajji evakuacije bili neuspešni, preneo je BBC. Većina osuđenih zvaničnika bila je zadužena za upravljanje vodennim resursima i održavanje brana. Protiv njih su podignute optužnice ta nemar, ubistvo i nemarno trošenje javnnih sredstava.

Javno tužilaštvo je saopštilo da je trojici osuđenih naloženo i da vrate novac koji su stekli nelegalnim putem, dok su protiv četiri osobe povučene optužbe. U izveštajukoji je objaljen u januaru ove godine navodi se da su brane popustile delo i zbog toga što su bile loše održavane tokom poslednjih deset godina koliko traje konflikt u Libiji.

Nedelju dana posle katastrofe koja se dogodila u gradu Derna, besno lokalno stanovništvo je spalilo kuću gradonačelnika tokom protesta u kojima su zahtavali odgovornost nadležnih, o čemu je Telegraf.rs izveštavao. Ubrzo je raspušteno čitavo gradsko veće.

U danima posle tragedije lokalno stanovništvo je tvrdilo da je bila naređena hitnna evakuacija pogrešnog dela grada, koji nije pretrpeo veliku štetu i da oni koji su ostali bez svojih domova nisu zbrinuti dok su izdavane kontroverne naredbe o ostanku u svojim domovima i policijskom času.

Lokalno stanovništvo je potvrdilo i da je izdata naredba da se evakuišu delovi grada do mora zbog straha od porasta nivoa mora i da su kasije preseljeni u delove grada koji su potopljeni.

Poplavu je donela oluja Daniel, koja je za 24 sata donela više od 400 milimetara kiše po kvadratnom mestru u delovima Libije na severoistoku.

To je bila enormno velika količina vode u regionu gde obično u septembru padne 1,5 milimetara kiše.

Od svrgavanja dugogodišnjeg vladara Moamera el Gadafija, Libija je podeljena na dva dela. U prestnoci Tripoliju se nalazi vlada koja ima podršku UN, dok na istoku zemlje vlada ratni komandant general Halifa Haftar.

(Telegraf.rs)

Video: Strahuje se da ima na hiljade mrtvih: Brane se srušile pod pritiskom vode, naselja završila u moru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA