Italijanska premijerka Đorđa Meloni u poseti Pekingu najavila obnovu veza sa Kinom

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Vrednost trgovine između Italije i Kine dostigla je 66,8 milijardi dolara prošle godine. Kina je najveći ekonomski partner Italije van Evropske unije posle SAD

Italijanska premijerka Đorđa Meloni najavila je obnovu veza sa Kinom u svojoj prvoj poseti Pekingu od dolaska na vlast. Kako je preneo BBC, Melonijeva se na počeku svoje petodnevne posete Kini, sastala sa kineskim premijerom Li Kećangom.

Njih dvoje su potpisali trogodišnji plan o jačanju ekonomske saradnje dve zemlje. Najava obnova veza sa Pekingom usledila je nakon što je Đorđa Meloni prošle godine Italiju izuzela iz inicijative Pojas i put, koji je jedan od glavnih programa širenja uticaja Kine pod vođstvom predsednika Si Đinpinga.

Zvaničnici u Rimu su tada naveli da velika kineska investiciona šema nije donela nikakve koristi Italiji.

"Moj dolazak u Kinu odražava želju da se otpočne sa novom fazom u obnovi bilateralne saradnje", rekla je italijanska premijerka.

Ona je istakla da su dve zemlje potpisale sporazum o povećanju saradnje u oblasti električnih vozila i obnovljivih vrsta energije.

U saopštenju iz kancelarije kineskog premijera Li Kećanga, navodi se da dve zelje "žele da povećaju obostranu saradnju u oblasti malih i srednjih preduzeća u oblasti brodogradnje, vazduhoplovstva, novih izora energije i veštačke inteligencije".

Italija je bila jedina zapadna zemlja uključena u inicijativu Pojas i put, ajambicioziji trgovinski i infrastrukturni projekat. Sjedinjene Države i druge zapadne zelje žestoko su kritikovale Rim zbog toga. Od dolaska na vlast 2022. godine premijerka Đorđa Meloni vodila je više pro-zapadu i pro-nato spoljnupolitiku od svojih prethodnika.

Melonijava je po dolasku na vlast sprečila jednu kinesku kompaniju koja je u državnom vlasništvu da preuzme italijanskog giganta u proizvodnji guma, firmu "Pireli". Vlasti u Rimu su podržale nedavnu odluku Evropske komisije da se uvedu carine u visini od 37,6 odsto kineska električnavozila.

Vrednost trgovine između Italije i Kine dostigla je 66,8 milijardi dolara prošle godine. Kina je najveći ekonomski partner Italije van Evropske unije posle SAD.

(Telegraf.rs)

Video: Premijerka Italije došla da oda poštu Siniši Mihajloviću: Borio se časno! Ostavio nam je hrabrost!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA