Megapožari besne Kalifornijom: Svakog sata izgori više od 2.000 hektara, prizori su potresni

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Prema poslednjim podacima izgorele su 134 kuće, dok je nekoliko hiljada njih ugroženo. Još su sveža sećanja na 2018. kada je u požarima u ovoj savezoj držav poginulo više od 80 osoba

Ogromni požari koji se šire velikom brzinom od čak 20 kvadratnih kilometara na sat besne severnom Kalifornijom! Kako prenosi BBC, požari su počeli prošle srede i veruje se da su podmetnuti.

Do sada je u njima izgorelo 140.000 hektara šuma i niskog rastinja. Za njihovo gašenje angažovano je čak 3.700 vatrogasaca.

Jedan muškarac (42) uhapšen je pod sumnjom da je izazvao požar nakon što je automobil u plamenu gurnuo preko litice nedaleko u okrugu Bute na severu Kalifornije. Ovo su najveći požari u ovoj američkoj saveznoj državi od početka ove godine i ukupno sedmo najveći u istoriji Kalifornije.

Zahvaćeno područje je više od 1,5 puta veće od površine Njujorka, odnosno pet najpoznatijih gradskih delova - Menhetna, Bruklina, Kvinsa, Bronksa i Stetan Ajlenda.

Robert Foksvorti, kapetan vatrogasaca kaže da gašenje otežava nepristupačan teren sa vrlo malo puteva.

"Problem predstavlja i to što je niz manjih požara izbio na velikoj udaljenosti od glavnog vatrenog pojasa", rekao je on.

Bili Si jedan od vatrogasnih komandira na terenu, potvrdio je da vatra za sat vremena zahvati površinu od 2.023 hektara.

"U subotu smo imali tri puta više ljudstva angažovanog na gašenju požara nego u petak, ali to još nije dovoljno", rekao je on.

Vatrogasci se nadaju da će vremenski uslovi pomoći u gašenju požara. Vetar je oslabio, a temperatura je pala na oko 30 stepeni Celzijusa. Guverner Kalifornije Gevin Njusom je proglasio vanredno stanje u okruzima Bute i Tehama.

U gašenju učestvuje i 16 helikoptera i nekoliko kanadera. Naređena je i obavezna evakuacija iz najugroženiih oblasti. Prema poslednjim podacima izgorele su 134 kuće, dok je nekoliko hiljada njih ugroženo.

Još su sveža sećanja na 2018. kada je u požarima poginulo više od 80 osoba. Prema navodima federalnih službi u SAD trenutno besni 102 požara, uglavnom na Zapadnoj obali.

(Telegraf.rs)

Video: Stravični snimci požara u Kaliforniji: Vatrena stihija guta kuće, šume, sve pred sobom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA