Čovek nestao u divljini, posle 14 dana potrage hteli da odustanu, a onda su čuli glas: "Čudo da je preživeo"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Nestali čovek je nađen ispod stene koja mu je služila kao zaklon

Čovek iz Ohaja pronađen je posle 14 dana na nepristupačnom terenu u Kentakiju, baš kada su ekipe počele da gube nadu, rekli su spasioci i dodali da je pravo čudo što je neiskusni planinar pronađen živ.

Tim za potragu i spasavanje je u klisuri Crvene reke, tog poslednjeg dana potrage, prolazio kroz gustu šumu uz potok kada je začuo dozivanje, piše CNN.

Pet spasilaca je u šumi čulo vapaj za pomoć i kada su se primakli mestu odakle je stizao glas, ispostavilo se da je to Skot Hern. Nestali čovek je nađen ispod stene koja mu je služila kao zaklon.

Glas nestalog Skota ih je veoma iznenadio jer niko nije očekivao da će neiskusni planinar uspeti da preživi bez hrane i vode 14 dana, rekao je šef spasilačkog tima okruga Volf Džon Mej.

"Zaista je samo čudo što je preživeo", naveli su spasioci i dodali da im je kada su dobili tračak nade da je ipak živ to dalo dodatnu snagu i motivaciju.

Hern (48) je poslednji put viđen u šumi pored staze Tauer Rok 6. jula, saopštila je spasilačka grupa. Njegova porodica u Ajrontonu u Ohaju, koji se nalazi oko 100 milja severoistočno od klisure, nije čula za njega danima.

Rendžer u američkoj šumarskoj službi primetio je Hernov kamion 6. jula kada je išao na pešačenje u klisuru Crvene reke - i tek je reagovao kad ga je video ponovo vrativši na dužnost 13. jula rekao je za CNN šef potrage i spasavanja okruga Volf Džon Mej i dodao da je potraga pokrenuta nakon provere tablica.

Postojao je i, kako dodaje CNN, otisak cipela i trag štapa za hodanje u oblasti koju malo ljudi poznaje. To je, kako dodaju, podatak koji je navela grupa za pretragu u objavi na Fejsbuku 20. jula.

Na početku je pretragu otežavala i magla, drugi dan su se uključili i psi tragači i opet nije bilo rezultata.

Pokazalo se da je to područje veliki izazov i za spasilački tim jer su im slapovi vodopada i uske staze u sred guste šume otežale izvnošenje Herna koji nakon dve nedelje nije više mogo da stoji na svojim nogama.

Umesto da ga iznesu spasioci su odlučili da bi bilo bezbednije ga stave u korpu i podignu helikopterom.

“Nikada nismo naišli na nekoga ko je izgubljen 14 dana i pronađen živ. Dakle, to je definitivno neobično", rekao je Mej.

Hern je na planiranje krenuo sa šest flaša vode koje su prazne nađene u njegovom rancu, rekao je Mej i dodao da im je rekao da ništa nije jeo ni pio i da su mu usta bila previše suva.

Hern je bio ekstremno dehidriran i noge su mu bile u jako lošem stanju od plikova i ujeda buba, rekao je Mej. Hern nije mogao da hoda kada su ga našli.

Uprkos tome što se izgubio u šumi na nepristupačnom terenu, nekoliko stvari mu je išlo u prilog, rekao je Mej.

"Imao je višak kilograma, pa je imao rezerve. Poneo je sa sobom šest flaša vode - to mu je pomoglo prvih nekoliko dana”, rekla je Mej.

Hern je hospitalizovan i nije mogao sam da hoda, napisala je spasilačka grupa na Fejsbuku 22. jula, dva dana nakon njegovog spasavanja.

Potpuno će se opraviti kada primi infuziju i počne da jede.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hrabri policajac Ivan rizikovao sopstveni život da bi spasio deku koji je pao na šine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA