Kako je kralj droge uhvaćen posle 35 godina bekstva: El Čapov sin ga oteo i odveo u SAD?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

El Majo je stvorio kartel Sinaloa zajedno sa Hoakinom El Čapom Guzmanom od ostataka kartela Gvadalahara nakon što je propao 1989.

Ismael "El Majo" Zambada je jedno od najozloglašenijih imena u istoriji rata protiv droge, sinonim za strašnu moć i korozivni uticaj najvažnijeg narko-kartela na svetu.

Poslednji od originalne generacije vođa narko-kartela, stvorio je kartel Sinaloa zajedno sa Hoakinom El Čapom Guzmanom od ostataka kartela Gvadalahara nakon što je propao 1989.

Ali za razliku od svog zloglasnog partnera koji je dva puta bio u zatvoru i pobegao, El Majo je uspeo da izbegne hapšenje nekih 35 godina. Sve do sada.

Američke vlasti uhapsile su ga u El Pasu u Teksasu u četvrtak. Na sudu u Teksasu izjasnio se da nije kriv, prenosi BBC.

Bio je namamljen u SAD kao deo složene operacije, koju je organizovao sin njegovog bivšeg partnera, El Čapa. Hoakin Guzman Lopez, jedan od naslednika El Čapove operacije, uhapšen je zajedno sa Zambadom.

Frank Perez, Zambadin advokat, rekao je da su El Čapov sin Hoakin Guzman Lopez i šestorica muškaraca u vojnim uniformama postavili zasedu Zambadi u meksičkoj državi Sinaloi, naterali ga da uđe u avion i protiv njegove volje odveli u SAD.

"Hoakin Guzman Lopez nasilno je oteo mog klijenta", rekao je Perez u izjavi.

Perez je rekao da je incident izazvao zdravstvene probleme u Zambadinim leđima i nogama. Zambada je bio u invalidskim kolicima tokom prvog pojavljivanja pred sudom u El Pasu.

Upitan o Perezovoj tvrdnji, branilac Guzmana Lopeza Džefri Ličman rekao je da nema komentara osim da napomene da Zambada može koristiti bilo kakvu odbranu koju želi protiv optužbi s kojima se suočava.

Perez je u petak rekao da Zambada nije dobrovoljno došao u Sjedinjene Države. Američki službenici upućeni u operaciju nisu spominjali nikakvu navodnu upotrebu sile od Guzmana Lopeza.

Ranije u subotu Reuters je izvestio da je Guzman Lopez, koji se planirao predati vlastima, prevario Zambadu da se ukrca u avion rekavši mu da lete da vide nekretnine u severnom Meksiku, prema dvojici sadašnjih i jednom bivšem službeniku SAD-a.

El Čapo služi doživotnu kaznu

Umesto toga, avion je sleteo na mali aerodrom u blizini El Pasa, gde su savezni agenti uhapsili Zambadu, koji je u kasnim 70-ima, i Guzmana Lopeza, koji ima oko 38 godina, i odveli u pritvor. Operaciju su osmislile američke vlasti kako bi pokušale da preoblikuju meksički kriminalni milje.

Zambada je jedan od najuspešnijih trgovaca ljudima u meksičkoj istoriji, ali on i El Čapovi sinovi imali su krhki odnos otkako je njihov otac izručen Sjedinjenim Državama 2017. El Čapo služi doživotnu kaznu u strogom zatvoru u Koloradu.

Očekuje se da će se Guzman Lopez sledeće nedelje prvi put pojaviti pred saveznim sudom u Čikagu, gde se suočava s optužbama za trgovinu drogom i pranje novca.

(Telegraf.rs)

Video: Pao El Čapo mlađi: Uhapšen sin najvećeg narko bosa današnjice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA