Hamnei formalno dao saglasnost za izbor Pezeškijana na mesto predsednika

 
E. T.
E. T.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na ceremoniji koju je direktno prenosila državna televizija, Hamnei je dao saglasnost za Pezeškijana, a u govoru nakon toga, vrhovni lider je ponovio dugogodišnji antiizraelski stav Irana

Iranski vrhovni lider ajatolah Ali Hamnei formalno je danas dao saglasnost za izbor Masuda Pezeškijana na mesto predsednika zemlje, nakon što je ovog meseca pobedio na predsedničkim izborima.

Pezeškijan, koji će položiti zakletvu u utorak, preuzima dužnost u vreme eskalacije bliskoistočnih tenzija povezanih sa sukobom Izraela i Hamasa u Gazi, kao i Izraela i Hezbolaha koji deluje u Libanu i koji iam podršku Irana, prenosi Rojters.

Na ceremoniji koju je direktno prenosila državna televizija, Hamnei je dao saglasnost za Pezeškijana, a u govoru nakon toga, vrhovni lider je ponovio dugogodišnji antiizraelski stav Irana.

"Cionistički režim (Izrael) nije država, to je kriminalna banda, banka ubica i teroristička grupa“, rekao je Hamnei u svom govoru, hvaleći palestinsku islamističku organizaciju Hamas za otpor Izraelu u Gazi.

S obzirom na to da vrhovni lider odlučuje o svim državnim pitanjima, ne očekuje se da će Pezeškijan, koji važi za političara sa umerenijim stavovima, uvesti velike promene u iranskoj politici, kao što je podrška Teherana milicijskim grupama širom regiona, prenosi Rojters.

Najviši autoritet u regionalnoj politici Irana nije predsednik, već moćna Revolucionarna garda, koja samo odgovara Hamneiu, navodi britanska agencija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hose Kareras održao sjajan koncert u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA