Bivši šefovi latinoameričkih država onemogućeni da posmatraju izbore u Venecueli

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Kako se ocenjuje, to je doprinelo jačanju tenzija u ionako napetoj atmosferi u Venecueli

Karakas je blokirao letove bivšim šefovima latinoameričkih država koji žele da posmatraju predsedničke izbore koji se sutra održavaju u Venecueli, prenosi Frans24.

Kako se ocenjuje, to je doprinelo jačanju tenzija u ionako napetoj atmosferi u Venecueli, gde će predsednik Nikolas Maduro koji se bori za treći mandat na izborima odmeriti snage sa bivšim ambasadorom Edmundom Gonzalesom Urutijom.

Predsednik Paname Hoze Raul Mulino optužio je Karakas da je sprečio poletanje komercijalnog leta sa aerodroma Tokumen u Panami do glavnog grada Venecuele, na kojem je među putnicima bilo nekoliko bivših predsednika Latinske Amerike.

U avionu su bili Mireja Moskoso (Panama), Migel Anhel Rodrigez (Kostarika), Horhe Kiroga (Bolivija) ​​i Visente Foks (Meksiko), svi članovi Demokratske inicijative Španije i Amerike (grupa IDEA) i uporni kritičari Madura.

U sredu je Diosdado Kabelo, moćni bivši potpredsednik, koji se često smatrao brojem dva u vlasti Venecuele, čak i ako se više ne pojavljuje u izvršnoj vlasti, nagovestio zabranu boravka bivših šefova država.

"Ako niste pozvani na zabavu, šta vam kažu? (...) Molim vas, budite ljubazni i idite (...) Oni nisu pozvani", rekao je on.

Deset poslanika iz španske Narodne partije, kao i kolumbijski poslanik i jedan poslanik iz Ekvadora, naveli su da im je odbijen ulazak u Venecuelu po dolasku na aerodrom Majketija, u blizini Karakasa.

Čileanska vlada uputila je sinoć Karakasu protestno pismo, optužujući ga za slična dela protiv dvojice konzervativnih senatora.

Predsednici Brazila i Čilea Luiz Inasio Lula da Silva i Gabrijel Borić izrazili su zabrinutost.

"Maduro mora da nauči: kada pobeđujemo, ostajemo, kada gubimo, odlazimo", izjavio je Lula da Silva.

Portparol Bele kuće za unutrašnju bezbednost Džon Kirbi rekao je da su "politička represija i nasilje" neprihvatljivi.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa uputio je hitan poziv da se prekinu svi "oblici uznemiravanja i progona opozicije i samog izbornog procesa".

Oba kandidata na izborima u Venecueli kažu da su uvereni u pobedu na izborima.

Maduro (61) navodi da država stoji iza njega, dok se Gonzales Urutija (74), koji je u kratkom roku zamenio harizmatičnu opozicionu liderku Mariju Korinu Mačado, proglašenu nepodobnom, oslanja na ankete od kojih mu većina daje prednost.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Potpisan sporazum o ukidanju viza između Srbije i Venecuele

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majketija

    28. jul 2024 | 01:15

    aerodrom se zove Simon Bolivar a mesto je maiketia. Kao kod nas Nikola Tesla nije Surčin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA