Evo koliko je sistem Amber alert od pokretanja u Sjedinjenim Državama spasao dečijih života

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sistem postoji od 1996, a nazvan je po Amber Hegerman koja je kidnapovana u Teksasu dok je vozila bicikl i čije je telo pronađeno nekoliko dana kasnije u potoku šest kliometara dalje

Amber alert je u SAD, od pre skoro tri decenije kada je uveden u znak sećanja na otetu i ubijenu devojčicu Amber (9) do kraja 2023. spasio 1.200 dečijih života, prenose američki mediji i podsećaju na važnost tog sistema kako bi se javnost mobilisala u pronalaženju nestale dece.

Taj sistem, koji se kada je reč o SAD sprovodi i u Distriktu Kolumbija (DC), Portoriku, Devičanskim Ostrvima, koji ukazuje da je dete u opasnosti, zaključno sa 31. decembrom 2023. bio je krucijalan za spasavanje 1.200 dece, precizira AmberAlert.gov, a prenosi Njujork post.

Sistem Amber alert postoji od 1996. godine, a nazvan je po Amber Hegerman koja je kidnapovana u Teksasu dok je vozila bicikl i čije je telo pronađeno nekoliko dana kasnije u potoku šest kliometara dalje.

Osoba odgovorna za taj brutalni čin uprkos tome što je policija do 2022. godine proverila više od 7.000 informacija nije uhvaćena.

"Iz godine u godinu država Teksas, gde se i dogodio zločin koji je podstakao uvođenje Amber alerta dobija najviše upozorenja", navodi Njujork post.

Od nastanka programa do 31. decembra 2016. za oko dve decenije, 867 dece je pronađeno kao rezultat postojanja Amber alerta, a do kraja 2022. taj broj se povećao na 1.133.

Kancelarija za programe pravde 2022. prijavila je 31 upozorenje u državi Teksas, dok je Džordžija imala 14, a Florida 13. "Konektikat, Distrikt Kolumbija, Ajova, Masačusec, Mičigen, Montana, Nebraska, Portoriko, Roud Ajlend, Američka Devičanska Ostrva i Vermont, ih nisu imali, prema izveštajima izvora iz 2022", navodi Njujork post.

Kako je ranije za Njuzvik rekao Alen Nanavati iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu, od početka 2005. kada su počeli da prate Amber alert 99 odsto dece je pronađeno. U junu je prema njegovim rečima, u zemlji bilo 37 aktivnih Amber upozorenja.

Sistem Amber alert, koji predviđa i korake koje svaki pojedinac treba da uradi kada dobije poruku, ako ima bilo kakvu informaciju vezano za nestanak deteta, sprovodi se u više od 30 zemalja, a jedna od njih je i Srbija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Igor Jurić za Telegraf priča o 2 velika plana i nada se da će ga Srbija podržati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA