Princ Hari otkrio zašto neće dovesti Megan Markl u Ujedinjeno Kraljevstvo: "I dalje je opasno"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Vojvoda od Saseksa je u novom intervjuu rekao: "Dovoljna je jedna usamljena osoba... bilo da je to nož ili kiselina, šta god da je"

Princ Hari strahuje da bi se njegovoj supruzi Megan Markl moglo desiti nešto veoma loše ako bi došla u Ujedinjeno Kraljevstvo, piše časopis People.

Vojvoda od Saseksa (39) govorio je o bezbednosnim brigama za svoju porodicu tokom novog intervjua za dokumentarni film ITV-a "Tabloidi na suđenju", koji je premijerno prikazan 25. jula.

"I dalje je opasno, i dovoljna je jedna usamljena osoba, neko ko pročita ove stvari i odluči da deluje na osnovu onoga što je pročitao", rekao je Hari.

"I bilo da je to nož ili kiselina, šta god da je, to su stvari koje me zaista brinu. To je jedan od razloga zašto neću dovesti svoju ženu nazad u ovu zemlju", rekao je on.

Godine 2022, Nil Basu, bivši šef za antiterorizam Metropoliten policije, rekao je da su postojale ozbiljne pretnje po život vojvotkinje od Saseksa dok je živela u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su bili procesuirani zbog tih pretnji", rekao je Basu tada.

Princ Hari je ranije izjavio da se "osećao prinuđenim" da se povuče sa svoje kraljevske dužnosti i napusti Ujedinjeno Kraljevstvo, navodeći bezbednosne brige za svoju porodicu.

Prince Harry, Meghan Markle, princ Hari, Megan Markl Foto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Ubrzo nakon što je par objavio odluku da se povuče sa pozicija starijih radnih članova kraljevske porodice, Izvršni odbor za zaštitu kraljevske porodice i javnih ličnosti (RAVEC) im je ukinuo automatsko pravo na policijsku zaštitu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Iako je vojvoda od Saseksa ponudio da pokrije troškove zaštite, taj zahtev je odbijen, a početkom ove godine, sudija Visokog suda Piter Lejn je potvrdio odluku o smanjenju nivoa njegove zaštite.

Princ Hari planira da uloži žalbu na tu odluku.

"Vojvoda ne traži povlašćen tretman, već pravičnu i zakonitu primenu RAVEC-ovih pravila, osiguravajući da dobije isto razmatranje kao i drugi u skladu sa pisanom politikom RAVEC-a", rekao je pravni portparol princa Harija.

U izjavi Visokom sudu u Londonu tada, princ Hari je rekao da mu je potrebna policijska zaštita za njegovo dvoje dece — princa Arčija (5) i princezu Lilibet (3) — "da bi se osećali kao kod kuće" u svojoj rodnoj zemlji.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom. Ujedinjeno Kraljevstvo je centralno za nasleđe moje dece i mesto gde želim da se osećaju kao kod kuće, kao i tamo gde trenutno žive u Sjedinjenim Državama", rekao je Hari.

"To ne može da se desi ako nema mogućnosti da ih zaštitimo dok su na tlu Ujedinjenog Kraljevstva."

"Ne mogu svoju ženu dovesti u takvu opasnost, i s obzirom na svoja iskustva u životu, nerado bih i sebe izlagao nepotrebnoj opasnosti", dodao je.

Princ Harry, Hari, Megan Markl, Meghan Markle Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Princ Hari i Megan Markl (42) preselili su se u Kaliforniju 2020. godine. Dok je sin kralja Čarlsa dolazio u svoju rodnu zemlju više puta od tada, uključujući krunisanje svog oca u maju 2023. godine, vojvotkinja od Saseksa se samo nekoliko puta vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo. Njena poslednja poseta bila je u septembru 2022. godine tokom događaja povodom sahrane kraljice Elizabete.

Njihovo dvoje dece su poslednji put bili u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu 2022. godine, kada su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa prisustvovali događajima povodom Platinastog jubileja kraljice Elizabete. Porodica je proslavila Lilibetin prvi rođendan zabavom u dvorištu u Frogmor Kotidžu, njihovom domu u Vindzoru, iz kojeg im je zatraženo da se isele nakon što su se preselili u Sjedinjene Države. Dok je Arči rođen u Engleskoj, Lilibet se rodila nakon što su se preselili u Kaliforniju.

Tokom razgovora, princ Hari je takođe govorio o tome kako je njegova borba protiv tabloida igrala "centralnu ulogu" u raskolu sa porodicom. (Hari je dobio tužbu protiv Mirror Group Newspapers zbog hakovanja telefona u decembru 2023. godine.)

"Mislim da je to svakako centralni deo", rekao je vojvoda od Saseksa.

Megan i Hari dokumentarac Foto: Netflix / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"To je teško pitanje za odgovoriti jer sve što kažem o svojoj porodici rezultira u lavini napada od strane štampe."

"Jasno sam dao do znanja da je ovo nešto što treba da se uradi. Bilo bi lepo da to radimo kao porodica", nastavio je. "Verujem da, opet, sa stanovišta službe i kada ste u javnoj ulozi, da su ovo stvari koje treba da radimo za opšte dobro. Ali ja to radim iz svojih razloga."

Na pitanje o odluci kraljevske porodice da ne govori o tom pitanju, rekao je: "Mislim da je sve što se dogodilo pokazalo ljudima koja je istina u vezi s tim. Za mene, misija se nastavlja. Ali to je izazvalo deo raskola."

Međutim, princ Hari je rekao da ga je njegova pokojna baka, kraljica Elizabeta, podržavala.

"Imali smo mnogo razgovora pre nego što je preminula, ovo je nešto što je ona veoma podržavala, znala je koliko mi ovo znači", rekao je. "Ona je tamo gore i kaže: 'Odradi ovo do kraja', bez sumnje."

Kada je reč o nedavnim dijagnozama raka njegovog oca kralja Čarlsa i snaje Ketrin Midlton, princ Hari je rekao: "Te dve stvari su potpuno odvojene. Moj otac i moja snaja i ja koji vodimo ove pravne bitke su dve potpuno različite stvari."

Princ Hari ima dve tekuće građanske parnice protiv izdavača The Mail-a i The Sun-a (obe medijske kuće negiraju optužbe za nezakonito prikupljanje informacija) nakon što je Visoki sud presudio u decembru da je bio hakovan od strane Mirror Group Newspapers.

(Telegraf.rs)

Video: Prinčevi Vilijam i Hari prvi put zajedno u javnosti od raskola: Sa suprugama odali poštu kraljici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    26. jul 2024 | 14:46

    Ona je bolesno ambicizna ,proracunata, hladna , iskompleskirana kao osoba koja je unela kompletan razdor u porodicu. Nena veze da li je kraljwvska ili drugacija ... takve osobe su kobne i ne donose nista dobeo. Umesto da se prilagodi pokusala je da bude ononsto je Kejt- sto je nemoguca misija. Kejt je mudra , smirena , trpeljiva do besvesti ( jer je tako vaspitavana )- omiljena sto ova nikada nece biti . A da ...ni kraljica nece biti ... uh bas mi je zao. Neka pise kuvar i prodaje porodicne tajne . Lik joj govori sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA