Sin se osvetio za smrt majke, sudija šokirao tužilaštvo odlukom: Ovo za 30 godina službe nije doživeo

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Za ubistvo čoveka koji mu je ubio majku pretila mu je robija od 45 godina, ali je porota sudiji uz odluku o krivici poslala i jednu specijalnu poruku

Porotnici u Ajdahu šokirali su sudiju sa gotovo 30 godina iskustva u krivičnom pravosuđu kada su, nakon što su proglasili krivim 32-godišnjeg muškarca, priložili belešku uz odluku presudu tražeći da sudija bude blag prilikom izricanja kazne osuđenom za ubistvo, piše Law&Crime.

Nesvakidšanji trenutak dogodio se otprilike dva meseca nakon što su isti porotnici proglasili Raula A. Kuevasa krivim po jednoj tački optužnice za ubistvo drugog stepena, a zbog smrtonosnog ubadanja 39-godišnjeg Hesusa R. Urutie, pokazuju sudski zapisi koje je pregledao Law&Crime.

Urutia je bio glavni osumnjičeni za ubistvo Kuevasove 52-godišnje majke, Mišel Lune. Vlasti su rekle da je Urutia — koji je živeo sa Lunom i Kuevasom — nekoliko puta pozvao Kuevasa nakon ubistva da ga zadirkuje i muči i čak je rekao sinu žrtve svoju lokaciju.

"Nikada nisam video porotu da govori sudiji da veruju da je optuženi počinio zločin, ali bi voleli da sudija bude — kako ja to čitam — razuman", rekao je sudija Četvrtog okruga Džonatan Medema u sudnici, prema izveštaju Idaho Statesmana.

Kuevasov advokat je navodno tvrdio da je ubistvo majke njegovog klijenta jedini razlog zašto je Urutia mrtav.

"Da Hesus nije izbo Mišel nasmrt u Nampi, ne bismo sada bili ovde", navodno je rekao advokat Aleksander Brigs.

S druge strane, tužioci su tvrdili da, uprkos opravdanoj ljutnji, Kuevas nije imao pravo da se osveti čoveku za kojeg je verovao da je izbo njegovu majku. Država je zahtevala kaznu od 45 godina zatvora.

"Njegova ljutnja, njegova tuga, njegov bes su opravdani, ali planirano ubistvo osobe nije", navodno je rekla zamenica tužioca okruga Ada, Holi Kule. "Ovo nije slučaj afekta. Otvorio je vrata automobila i izbo čoveka u srce."

Medema je navodno rekao sudu da je razmatrao ljutnju i agoniju kroz koju je Kuevas prolazio kada je odlučio da ubije Urutiu, dok je takođe kritikovao Kuevasa što je uzeo pravdu u svoje ruke.

"Doneo si veoma sebičnu odluku — u trenutku — da mu oduzmeš život", navodno je rekao Medema, obraćajući se direktno Kuevasu.

Ali porotina beleška očigledno je postigla ono što je 12 muškaraca i žena želelo.

Iako je Kuevasu pretila maksimalna moguća kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, Medema mu je naložio da odsluži kaznu od 10 godina u državnoj kaznenoj ustanovi sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon samo četiri godine.

Kako je ranije izvestio Law&Crime, policija i hitna pomoć su oko 20.45 u utorak, 28. marta 2023. godine, odgovorili na poziv hitne službe u vezi sa prijavljenim ubadanjem odrasle žene — kasnije identifikovane kao Luna.

Po dolasku na mesto lice mesta, pripadnici hitnih službi su rekli da su zatekli žrtvu u kući sa "nekoliko ubodnih rana na telu". Medicinski radnici pokušali su da pruže pomoć žrtvi, ali je podlegla povredama i proglašena je mrtvom na licu mesta.

Urutia je brzo identifikovan kao glavni osumnjičeni za ubistvo Lune.

Međutim, policija Nampe je oko 7.03 ujutru odgovorila na poziv dispečera iz šerifove kancelarije okruga Ada u vezi sa još jednom žrtvom uboda nožem — ovog puta odraslim muškarcem — za koga se veruje da je Urutia.

Policajci su stigli na mesto zločina — parking benzinske stanice Avimor koja se nalazi oko 40 kilometara od Nampe — i pronašli Urutiu u vozilu na parkingu.

Policija kaže da je Urutia bio "nagnut u automobilu, čiji motor je radio ali je menjač bio u poziciji za parkiranje". Policajci su izvukli Urutiu iz vozila i pružali mu reanimaciju do dolaska medicinskih radnika. Medicinski radnici su prevezli Urutiu u lokalnu bolnicu gde je podlegao povredama i proglašen mrtvim otprilike sat vremena kasnije.

Kancelarija mrtvozornika okruga Ada utvrdila je da je smrt Urutie bila ubistvo uzrokovano "ranom oštrim predmetom u grudima", saopštile su vlasti.

Kasnije tog dana, zamenici šerifa ACSO pronašli su Kuevasa — glavnog osumnjičenog za smrt Urutie — na benzinskoj stanici nekoliko kilometara južno od mesta gde je Urutia izboden. Kuevas je koristio telefon na benzinskoj stanici da se preda vlastima. Policajcisu prikupili dokaze od Kuevasa i iz njegovog automobila pre nego što su ga uhapsili i prevezli u zatvor okruga Ada.

(Telegraf.rs)

Video: Bivši advokat osuđen na doživotnu robiju za ubistvo žene i sina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA