Ženu uhapsili zbog abortusa i optužili za ubistvo: Zbog dva dana u zatvoru mogla bi da dobije debelu odštetu

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sudija je ženi dozvolio da tuži i traži odštetu od tužilaca koji su je teretili za ubistvo, kao i šerifove kancelarije jer nije dobro obavila svoj posao

Lizel Gonzalez (26), koja je provela dve noći u zatvoru u Teksasu nakon što je nepravedno optužena za ubistvo zbog samostalno izazvanog abortusa 2022. godine, biće dopušteno da tuži tužioce i šerife i traži milion dolara odštete, piše Law&Crime.

Gonzalezova je prvobitno podnela tužbu u martu i imenovala okružnog tužioca okruga Star, Goču Alena Ramireza, pomoćnicu tužioca Aleksandriju Bareru i sam okrug Star, zbog njihovih "nezakonitih i neustavnih radnji" protiv nje. Konkretno, ona ih je tužila zbog podizanja lažnih optužbi koje su odbačene nekoliko dana kasnije. Gonzalez je izjavila da je pretrpela poniženje i povredu svojih građanskih prava.

Tužioci su pokušali da obore slučaj, ali tokom saslušanja u sudnici u Teksasu, prema navodima Associated Pressa, američki okružni sudija Dru Tipton, koga je imenovao bivši predsednik SAD Donald Tramp, nije im to dozvolio.

Ramirez je bio disciplinski kažnjen zbog podizanja optužbi protiv Gonzalezove i utvrđeno je da je prekršio Disciplinska pravila profesionalnog ponašanja u Teksasu. Dobio je uslovnu suspenziju na godinu dana jer je dozvolio Bareri, koja je pod njegovim neposrednim nadzorom, da "pokrene optužbe za ubistvo za dela koja očigledno nisu kriminalna", prema teksaškom zakonu.

U Teksasu su abortusi zabranjeni sa nekoliko izuzetaka, ali državni zakon od krivičnih optužbi izuzima žene koje žele da odu na abortus.

Prema navodima Associated Pressa, advokat koji zastupa optužene nazvao je slučaj Gonzalezove "u najgorem slučaju slučajem nepažnje" i priznao da je okružni tužilac okruga Star ranije priznao da je greškom podigao optužnicu. Nakon postizanja nagodbe sa Državnom advokatskom komorom Teksasa, Ramirez je platio kaznu od 1.250 dolara i pristao da mu licenca bude uslovno suspendovana na godinu dana.

Gonzalez je samostalno izazvala abortus kada je bila u 19. nedelji trudnoće uzimanjem leka misoprostola. Ona tvrdi da je bolnica u Teksasu gde je lečena — Memorijalna bolnica okruga Star — i kasnije dobila carski rez za porođaj mrtvorođenog deteta, prekršila njeno pravo na privatnost prijavivši abortus vlastima nekoliko meseci kasnije.

Iako je dozvolio da njena tužba napreduje, sudija Tipton je navodno i dalje pritiskao advokate Gonzalezove da li veruju da mogu dokazati da su optuženi znali da postoje izuzeci u državi za optužbe za ubistvo povezane s abortusom.

Advokat koji zastupa Gonzalezovu, Dejvid Donati, prema pisanju Austin American-Statesmana, rekao je da nameravaju da dokažu da takozvana "nepažnja" na koju se optuženi tužioci pozivaju i dalje ne objašnjava njihov nedostatak nadzora.

"Uloga i funkcija tužilaca je da budu svesni elemenata zakona po kojima optužuju", rekao je Donati, advokat teksaškog ogranka Američke unije za građanske slobode.

U tužbi, Gonzalezova tvrdi da su je tužioci koji su je optužili činili to "nepažljivo i bezosećajno" i zlonamerno je gonili.

Tužila je i Šerifovu kancelariju okruga Star i Policijsku upravu Rio Grande zbog toga što nisu pravilno istražili optužnicu protiv nje.

(Telegraf.rs)

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA