Kamala Haris poručila izraelskom premijeru da je vreme da se okonča rat u Gazi

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Potpredsednica SAD je naglasila potrebu za put ka formiranju dve države, kao rešenje za mir, pozivajući Amerikance da budu svesni nijansi konflikta

Kamala Haris, potpredsednica SAD i najverovatniji kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima u novembru, održala je kako kaže "iskrene i konstruktivne" razgovore sa Benjaminom Netanjahuom, premijerom Izraela.

Držeći se oštrijeg tona nego predsednik Džozef Bajden, Kamala Haris kaže da je jasno stavila do znanja izraelskom premijeru svoju "ozbiljnu zabrinutost zbog žrtava u Gazi" i da je vrlo važno to na koji način se Izrael brani.

"Vreme je da se ovaj rat završi", rekla je ona posle razgovora sa Netanjahuom u četiri oka koji je održan u Beloj kući.

Potpredsednica SAD je naglasila potrebu za put ka formiranju dve države, kao rešenje za mir, pozivajući Amerikance da budu svesni nijansi konflikta.

Netanjahu se pre Kamale Haris sastao sa aktuelnim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji je u nedelju odustao od učešća u kapanji za predsedničke izbore. Izraelski premijer je u Kongresu SAD održao vatreni govor o "potpunoj pobedi" nad Hamasom, dok je ispred protestovalo na hiljade Palestinskih demonstranata.

Izraelski premijer se suočava sa sve većim pritiskom kako u zemlji tako i u inostranstvu da okonča rat u Pojasu Gaze, koji traje nepunih deset meseci.

Bajdenova čvrst apodrška Izraelu je razljutila mnoge levičarske aktiviste, čija podrška može biti potrebna demokratama ako žele da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

S obzirom na to, postoji veliko interesovanje za poziciju koju bi Kamala Haris mogla da zauzme prema Izraelu ako bi zamenila Bajdena u Beloj kući. Njihov sastanak je trajao 40 minuta. Potpredsednica je rekla kako ima "nepokolebljivu posvećenost" Izraelu i njegovom pravu da se brani.

"Ne smemo dozvoliti sebi da otupimo na patnju i neću ćutati", rekla je ona i nastavila:

"Hajde da postignemo dogovor kako bi došlo do prekida vatre i okončanja rata. Hajde da vratimo taoce kući i dostavimo toliko potrebnu pomoć palestinskom narodu".

Netanjahu će se danas popodne sastati sa Donaldom Trampom, kandidatom Republikanske stranke:

"Poznajem Bajdena 40 godina. Američki predsednik zna sve premijere Izraela u poslednjih više od pola veka. Od ponosnog jevrejskog cioniste do ponosnog irsko-američkog cioniste, želim da vam se zahvalim za 50 godina javne službe i 50 godina podrške državi Izrael", rekao je on Bajdenu.

Bajden je uzvratio da je Golda Meir bila prvi izraelski premijer koga je upoznala, a da je njen pomoćnik data bio Jicak Rabin.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da su Bajden i Netanjahu diskutovali o urgnetnoj potrebi da se postigne sporazum o oslobađanju talaca, pretnji da se konflikt proširi na Liban, kao i pretnji koju predstavlja Iran.

Među taocima koje je Hamas oteo u napadu sedmog oktobra prošle godine nalazi se i sedam američkih državljana.

(Telegraf.rs)

Video: Predsednika SAD Bajdena dočekao je izraelski premijer Netanjahu dok je sleteo u Tel Aviv

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    26. jul 2024 | 11:18

    E, dobro je da mu je rekla. Pa ko to ne zna i kao da to nije rešenje oduvek,pa sada ona nešto pametno da kaže. No no. Ko je ona uopšte da bilo šta priča. Kada i ako bude,onda izvoli. Čujj, kandidat

  • stojadin pavlovic cole

    26. jul 2024 | 11:05

    Prisecamo se

  • Перагеније

    26. jul 2024 | 14:48

    Дају оружје Израелу, а скупљају гласове грдећи их...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA