Uhapšen džihadista u Francuskoj, Izrael zabrinut: "Iran planira napade tokom Olimpijskih igara u Parizu"

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova uputilo zvaničnu diplomatsku notu i upozorilo francuske vlasti o potencijalnoj terorističkoj pretnji

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac upozorio je danas u diplomatskoj noti francusko ministarstvo spoljnih poslova na potencijalnu pretnju od terorizma i zahvalio se francuskoj vladi na pružanju dodatne bezbednosti za zaštitu izraelskih sportista i turista.

"Imamo obaveštajne podatke koji ukazuju da iranski operativci i druge terorističke grupe planiraju da napada na članove izraelske delegacije i izraelske turiste", naveo je Kac.

Upozorenje je usledilo nakon što je policija u Francuskoj uhapsila jednog džihadistu zbog sumnje da planira teroristički napad na Olimpijske igre.

Džihadista star 18 godina uhapšen je u oblasti Žironda, departmana na krajnjem zapadu Francuske. On je uhapšen jutros i policija je kod njega pronašla dokaze o džihadističkoj ideologiji.

Istražitelji su lokalnim medijima potvrdili da je on povezan sa još jednim muškarcem, koji takođe ima 18 godina, a koji je uhapšen u utorak. Njih dvojica su komunicirali preko šifrovanog servisa za razmenu poruka. Napisali su da žele da izvrše napad tokom Olimpijskih igara.

Hapšenje džihadista potvrdio je i Žerald Darmanin, francuski ministar unutrašnjih poslova. On nije naveo da li je meta napada trebalo da bude Pariz ili neki drugi grad gde se održavaju takmičenja.

"Još radimo na slučaju. Izbegavamo iznošenje detalja ali postoji veza", naveo je minisar.

Upozorenje izraelskih zvaničnika usledilo je nakon što je Iran osudio prijem i zaštitu izraelskih sporista tokom takmičenja u Parizu, traželi da se oni izbace sa Olimpijskih igara zbog rata u Pojasu Gaze.

"Najaviti prijem i zaštitu delegacije aparthejd terorističkog cionističkog režima znači dati legitimitet ubicama dece", navelo je iransko ministarstvo spoljnih poslova i dodalo:

"Oni ne zaslužuju prisustvo na Olimpijskim igrama u Parizu zbog rata protiv nevinog naroda Gaze".

Francuske vlasti su sprečile nekoliko zavera da se izvrše napadi tokom Olimpijskih igara uključujući i hapšenje jednog Rusa koji je planirao "destabilizaciju Olimpijskih igara" koje traju do 11. avgusta.

On je optužen da je vršio obaveštajne poslove po nalogu strane zemlje u cilju provokacije neprijateljstava u Francuskoj. Za ovo delo zaprećena je kazna od 30 godina zatvora.

Kako smo ranije preneli, tokom trajanja olimpijskih igara u Parizu će biti raspoređeno čak 75.000 policajaca i vojnika, koji će se brinuti da sve prođe bez problema.

(Telegraf.rs)

Video: Haos na ulicama Pariza nakon ubistva tinejdžera: Uhapšeno 20 osoba, policija upotrebila suzavac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA