Ukrajinske snage obaraju sopstvene dronove u prijateljskoj vatri, dok ruske trupe napreduju

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Postoji nedostatak koordinacije između ukrajinskih jedinica za ometanje i elektrosko ratovanje", navodi Jurij Butusov, cenjeni ukrajinski ratni novinar

Ukrajina obara svoje bespilotne letelice u prijateljskoj vatri dok ruske trupe napreduju. Rusija gađa loše organizovane i ranjive jedinice u Donjeckoj oblasti pošto jedinice za elektronsko napredovanje ometaju odbranu, preneo je bitanski Telegraf.

Jurij Butusov, vrlo cenjeni ukrajinski ratni novinar, objavio je da je ruske trupe napreduju ka gradu Pokrovsk koji se nalazi u Donjeckoj oblasti.

On je rekao da postoji nedostatak koordinacije između ukrajinskih jedinica. "Ometači za elektronsko ratovanje doveli su do obaranja značajnog broja naših dronova", naveo je on.

"Kritični problem je nedostatak jedinstvenog nadležnog organa za sve snage dronova i elektronskog ratovanja, koje se i dalje koriste na raštrkan i nekoordinisan način", istakao je Butusov i dodao:

"Naše sopstveno elektronsko ratovanje uništava značajan broj naših sopstvenih dronova. Jedinicama dronova se dodeljuju zadaci bez obzira na taktičke i tehničke mogućnosti".

On je primetio da, suprotno očekivanjima ruske pešadijske jurišne grupe više ne gađaju ranjive linije odbrane. Umesto toga oni se fokusiraju na "one brigade koje imaju najslabiju komandu i organizaciju, lošu kontrolu i koheziju".

"Kada je napadnuta loše vođena brigada, ona ne može da drži čak ni usku liniju odbrane. Zbog toga se sva marševska popuna i rezerve koriste za pojačanje najslabijih jedinica koje trpe najveće gubitke", smatra u izveštaju sa fronta Butusov i nastavlja:

"Ovo ne dozvoljava stvaranje značajnih taktičkih rezervi koje bi imale vremena za dodatnu obuku. Sprečava češće rotiranje vojnika i organizaciju druge i treće linije odbrane".

Portparol ukrajinskih snage je naveo da Rusija pokušava da napravi proboj u regionu Donjecka ka Pokrovsku:

"Svi ruski pokušaji napredovanja nailaze na žestok otpor", rekao je potpukovnik Nazar Vološin.

Uprkos ruskom napredovanju, ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da su naneli velike gubitke neprijatelju. Poslednjih dana u borbama je uništen ruski avion Suhoj Su-25, najmanje jedan tenk i da je ranjeno 329 vojnika.

U izveštaju autoritativnog ukrajinskog sajta "Deep State", koji prikazuje promene na bojnom polju, kaže se da je "operativna i taktička situacija postala kritična proteklog vikenda".

Grad Pokrovsk se nalazi oko 25 kilometara od linije fronta, ključna je raskrsnica puteva i železničke pruge zbog čega je važan za širu odbranu Ukrajine u Donjecku.

Najviši ukrajinski vojni komandant veruje da Rusija nastoji da nastavi svoj spori, glomazni napredak nastavljajući da povećava broj svojih kopnenih  trupa. General-pukovnik Oleksandr Sirski rekao je da Moskva planira da poveća broj trupa na 690.000 do kraja godine.

On je za Gardijan rekao da su "otporne i herojske" ukrajinske jedinice često poražene od većih ruskih grupa.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruja

    26. jul 2024 | 13:56

    Bas napreduju za 3 godine memogu malu Ukrajnu da poraze ...Poljaci bi stigli u Moskvu za 7 dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA