Tajna porodična bitka za kontrolu medijskog carstva Ruperta Mardoka: Vredi 19,5 milijardi dolara, svi bi deo

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Veruje se da su svađe koje braća i sestre vode iza kulisa bile inspiracija za "Suksesiju", hit seriju, koja se emituje na HBO

U porodici Ruperta Mardoka, vlasnika jedne od najuticajnijih medijskih imperija u svetu, vodi se tajna bitka za kontrolu imovine čija je vrednost procenjena na 19,5 milijardi dolara.

Kako je preneo CNN, pozivajući se na Njujork tajms, koji se poziva na zapačećena sudska dokumenta, godinama se spekuliše o tome šta će se dogoditi sa Mardokovom imovinom nakon njegove smrti.

Rupert Mardok važi za najmoćnijeg medijskog mogula koji decenijama vodi "Fox Corporation" i "News Corporation", kompanije koje izdaju "Wall Street Journal" i "New York Post".

Forbs je vrednost Mardokove imovine procenio na 19,5 milijardi dolara, a svađe koje se navodno vode iza kulisa veruje se da su inspiracija "Suksesiju", za hit seriju, koja se emituje na HBO.

U centru ove najnovije bitke je porodični fond Mardok, koja drži ključne udele sa pravom glasa u "Fox Corporation" i "News Corporation". Četvoro najstarije dece Ruperta Mardoka - Lačlan, Džejms, Elizabet i Prudens, imaju četiri ravnopravna glasa u fondu.

Ali krajem prošle godine, Rupert Mardok je podneo zahtev za izmenu neopozivog porodičnog fonda, nadajući se da će umesto toga dati isključivu kontrolu Lačlanu, svom najstarijem sinu koga je izabrao za naslednika.

Lačlan je godinama bio blisko povezan sa ocem i prošlog septembra je preuzeo mesto predsednika "Fox Corporation" i "News Corporation".

Pozivajući se na sudske dokumente, Njujork Tajms je objavio da je Mardok bio zabrinut da bi mešanje preostale dece koja su politički umereniji od njega i Lačlana moglo da utiče na urednički stav kompanija.

Dajući kontrolu samo Lačlanu, Mardok je na sudu naveo da on štiti "vrednost kompanija", koje onda koriste svim njegovim naslednicima. Prema zakonu porodični fondovi dozvoljavaju samo promene koje su urađene u dobroj veri i sa ciljem da se koriste svim naslednicima.

Međutim, preostala deca su se udružila i osporila navode oca, tvrdeći da on ne deluje u dobroj veri i da je prekršio odredbe porodičnog fonda koji je osnovao. Očekuje se da bi suđenje u ovom postupku moglo da počne u septembru.

Moć i politika

Do raskola u porodici Marodk je došlo ranije, jer se njegova deca godinama bore za što veći uticaj u kompanijama. Kćerka Prudens je njegovo najstarije dete iz prvog braka. Ona nikada nije bila zaintersovana za porodični biznis, zbog čega se i držala po strani u borbi za prevlast.

Lančlan je njegov najstariji sin iz drugog braka. On je još kao mladić počeo da uči o porodičnom biznisu i brzo je napredovao. On je na čelu Foks njuza od 2019. i proveo je kompaniju kroz pandemiju koronavirusa i optužbe o dezinformacijama uoči izbora 2020.

Sin Džejms je podržao Džozefa Bajdena u kampanji 2020. i donator je Demokratske stranke. On se 2020. povukao iz kompanije navodeći između ostalog kao razlog i "neslaganje oko pojedinih uređivačkih sadržaja". Džejms se u više navrata sukobljavao sa konzervativnim stavovima svoga oca i braće, često i u javnosti.

On se suprotstavio i poricanju postojanja klimatskih promena. Njegova supruga Ketrin je oštro kritikovala način na koji su Mardokovi mediji pokrivali požare u Austrliji.

Kćerka Elizabet je dugo smatrana za dete koje najviše liči na oca Ruperta. Ona se dugo borila da napreduje u porodičnom biznisu. Ali umesto toga poslednjih godina ona je osnovala produkcijsku kompaniju i neprofitni program usmeren ka uvođenju mladih različitog porekla u industirju zabave.

Veruje se da je Mardokova sklonost ka međusobnom sučeljavanju dece, u višegodišnjem nadmetanju, kako bi se odredio njegov naslednik, inspiracija za lik Logana Roja u već spomenutoj "Sukcesiji".

Oduka Ruperta Mardoka da se povuče sa mesta predsednika svojih kompanija prošle godine izazvala je šok u političkim krugovima, uoči početka kampanje za predsedničke izbore zakazane za novembar ove godine.

Mardok je imao značajan uticaj u Republikanskoj stranci.

"Pretvorivši svoju porodicu u posao, a posao u svoju porodicu, Rupert je ostavio svoju porodicu isto onako raspadnutu kao što su to bile njegove kompanije kada ih je prodao Dizniju. Oni su rastrzani višedecenijskom borbom za sukcesiju koja je ujedno bila i bitka za ljubav njihovog oca", rekao je novinar Džim Rutenberg.

(Telgraf.rs)

Video: Požari u Australiji obojili nebo u narandžasto

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA