Požari u Kanadi stigli do grada, evakuisano 25.000: Vatrogasci se bore da zaštite objekte, ugrožen i naftovod

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Deo grada Džaspera i istoimeni nacionalni park, koje godišnje poseti oko dva miliona turista, evakuisani su u ponedeljak uveče kada se procenjuje da je u parku boravilo 15.000 ljudi

Požari nastavljaju da se šire kroz zapadne kanadske provincije Albertu i Britansku Kolumbiju, zahvativši turistički grad Džasper, dok vatrogasci pokušavaju da spasu ključne objekte kao što je naftovod ''Trans Mountain'', saopštile su danas lokalne vlasti.

U utorak je oko 25.000 ljudi evakuisano iz Džaspera, a u Britanskoj Kolumbiji, prema procenama, trenuto gore 433 požara, dok je u Alberti zabeleženo 176, prenosi Rojters.

''Vatrogasci rade na tome da spasu što je moguće više objekata i zaštite ključnu infrastrukturu, uključujući postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, komunikacione objekte i naftovod Trans Mountain“, navela je agencija za nacionalne parkove Parks Canada u objavi na Fejsbuku.

Naftovod, koji može da prenosi 890.000 barela nafte dnevno od Edmontona do Vankuvera, prolazi kroz nacionalni park u kanadskim Stenovitim planinama u blizini slikovitog turističkog grada.

U poslednjem dnevnom ažuriranju, Nacionalni park Džasper je rekao da ne može da izvesti o obimu štete na određenim lokacijama ili naseljima, i da će dati nove informacije u četvrtak.

Premijer Kanade Džastin Trudo rekao je da njegova vlada odobrila zahtev Alebrte za federalnu pomoć.

"Odmah raspoređujemo resurse kanadskih oružanih snaga, podršku za evakuaciju i više resursa za vanredne požare u provinciji - i koordiniramo gašenje požara i pomoć u vazdušnom transportu. Alberta, mi smo uz tebe", rekao je on.

Deo grada Džaspera i istoimeni nacionalni park, koje godišnje poseti oko dva miliona turista, evakuisani su u ponedeljak uveče kada se procenjuje da je u parku boravilo 15.000 ljudi.

Pogoršanje kvaliteta vazduha primoralo je vatrogasce i druge koji nemaju opremu da se evakuišu u grad Hinton, udaljen oko 100 kilometara, objavila je uprava parka na Fejsbuku u sredu uveče.

Zvaničnici kanadskih parkova ranije su rekli da očekuju da će kiša stići tokom noći.

(Telegraf.rs)

Video: Srpski vatrogasci i crvena zver u borbi sa šumskim požarima u Severnoj Makedoniji: Snimci iz vazduha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA