Ovim tempom Rusija će izgubiti 1,8 miliona vojnika i tek za pet godina će osvojiti četiri ukrajinske oblasti

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 6

Rusija smatra Hesrsonsku oblast, Donjeck, Lugansk i Zeporožje svojom teritorijom. Procenu je izneo general ser Roland Voker, novi načelnik britanskog generalštaba

Rusija će izgubiti 1,8 miliona vojnika, koji će poginuti ili biti ranjeni u narednih pet godina kako bi ostvarila zacrtani cilj o potpunom osvajanju četiri ukrajinske oblasti!

Ovu procenu je izneo general ser Roland Voker, novi načelnik Generalštaba britanske armije i zasniva se na osnovu "trenutnog tempa iscrpljivanja i broja mrtvih i ranjenih", sa kojima se suočavaju ruske snage tokom rata u Ukrajini.

Kako je preneo "Business insider", britanski general je učestvovao na Konferenciji o kopnenom ratu, koju je vodio britanski istraživački centar "Royal United Services Institute".

"To ih verovatno stavlja u mnogo više od 1,5 miliona gubitaka, a kako bi to postigli izgubiće opremu vrednu milijarde dolara", rekao je general Voker i nastavio:

"Ako nastave kao i do sada, Rusima bi verovatno trebalo pet godina da ostvare svoje minimalne ciljeve i osvajanje sve četiri oblasti".

Misli se na Herskonsku oblast, Donjeck, Lugansk i Zaporožje, čije delove je ruska vojska osvojila i koji su već pripojeni Ruskoj Federaciji posle referenduma.

U ovim regionima se i dalje vode najžešće borbe, nakon što je Ukrajina odbila ruski napad na Kijev i Harkov na početku invazije. Ruski predsednik Vladimir Putin je u septembru 2022. rekao kako je potpuno zauzimanje ovih oblasti jedna od glavnih ratnih ciljeva.

Na drugoj strani, vlasti u Kijevu su poručile da se neće odreći ni delića svoje teritorije najavljujući njihovo oslobađanje i ponovno osvajanje Krima, koje je Rusija anektirala još 2014.

General ser Voker je naglasio da bi dugotrajan rat bio razoran za obe strane.

"Rusija mora da brine o više stvari od gubitka većeg dela od 1,5 do 1,8 miliona ljudi za deo Ukrajine s obzirom na to kuda svet ide. Ukrajinske snage mogu da održe odbranu koju imaju".

Rusija je uglavnom ćutala o svojim ratnim gubicima, ali zapadni izvori procenjuju da je stopa žrtava dostigla 1.000 ranjenih ili ubijenih vojnika dnevno.

Britanski obavještajci su u maju rekli da je Moskva izgubila više od 500.000 vojnika u ratu, a kasnije je procenilo da je još 70.000 vojnika izgubljeno u mesecima nakon toga. U međuvremenu, Putin je u junu rekao da se skoro 700.000 Rusa još bori u Ukrajini.

Voker, bivši oficir SAS koji je na kraju postao direktor specijalnih snaga, preuzeo je svoju novu ulogu načelnika Generalštaba 15. juna. on je poručio i da Velika Britanija za tri godine mora biti spremna za rat.

Britanska vojska ima za cilj da udvostruči svoju vatrenu moć do 2027. i utrostruči svoj kapacitet do 2030. Ključ Vokerove zabrinutosti je da bi Rusija mogla da se osveti Velikoj Britaniji za njenu podršku Kijevu, bez obzira na to kako se odvija rat u Ukrajini.

"Nije bitno kako se završava. Mislim da će Rusija iz toga izaći verovatno objektivno ili apsolutno slabija, ali ipak veoma, veoma opasna i želeće neku vrstu odmazde za ono što smo uradili da pomognemo Ukrajini. Poenta je da kada mislite da su pali, oni će se vratiti da se osvete", dodao je Voker.

Analitičari strahuju da Rusija može da slomi ukrajinsku odbranu kroz agresivnu mobilizaciju i kapacitete ratne industrije. Rusija je uložila 40 odsto nacionalne potrošnje u odbranu i bezbednost, čime je svoju ekonomiju u suštini postavila na ratnu osnovu.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinska vojska objavila video navodnog napada na rusku oklopnu kolonu: SNIMAK POVUČEN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    26. jul 2024 | 04:30

    Ako ce Rusija izgubiti 1.8 miliona vojnika onda ce ukrajina izgubiti 18 miliona. Budimo bar malo realni u sagledavanju cinjenica i o broju poginulih vojnika dnevno. Ukrajina nastavkom rata svesno ide u potpuni nestanak posto i definitivno u sukobima sa Rusima nema ni teoretske sanse zajedni sa svim drzavama koje ih pomazu od prvog dana i huskaju u rat.

  • bgd

    26. jul 2024 | 00:53

    Hhahahahahhaha, vlazni snovi.... Ukrajna za cetiri godine ovim tempom vise nece da postoji vise.

  • Гаргамел

    26. jul 2024 | 05:28

    Како мислите освојити!? До јуче сте писали да је ВСУ у офанзиви и да је питање дана кад ће се појавити пред Москвом!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA