Bajden objasnio zašto se povukao iz predsedničke trke: "Odlučio sam da predam baklju novoj generaciji"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 15

Bajden se u utorak iz Delavera vratio u Vašington, nakon što je bio negativan na koorona testu

Američki predsednik Džo Bajden obraća se naciji prvi put otkako je u nedelju objavio da odustaje od predsedničke trke.

On se naciji obraća iz ovalnog kabineta Bele kuće.

Bajden je na početku obraćanja rekao da mu je čast što je Amerikancima služio kao predsednik.

"Amerika će morati da odabere da li će ići napred ili unazad. Moraće da bira između nade i mržnje. "Mi smo velika nacija jer smo dobri ljudi. Obećao sam vam da ću uvek da govorim istinu. Ona je važnija od svih nas, Moramo da se ujedinimo kako bismo je zaštitili", rekao je Bajden.

Govoreći o svojoj odluci da se povuče kao predsednički kandidat, Bajden je rekao da "ništa, ništa ne može da stane na put demokratiji, čak ni lična ambicija".

"Tako da sam odlučio da je najbolji način da predam baklju novoj generaciji. Vreme je za mlađe glasove", rekao je Bajden.

On je zatim potvrdio da će narednih šest meseci nastavljati da obajvlja funkciju predsednika.

Predsednik SAD je zatim rekao da će nastaviti da štiti decu od nasilja i oružja, kao i da će se zalagati za rešenje problema klimatskih promena.

"Nastaviću da radim tako da Amerika ostane jaka i sigurna. Prvi odgovaram ljudima. Amerika nigde ne ratuje. Zaustavićemo Putina u njegovoj nameri da zauzme Ukrajinu i napravi još veću štetu. Radićemo i na tome da okončamo rat u gazi", dodao je Bajden.

On se zatim pohvalio da SAD ima najjaču ekonomiju na svetu, kao i da će se zalagati za reformu Vrhovnog suda.

"Pozvaću na reformu Vrhovnog suda jer je ta promena ključna za našu demokratiju", objasnio je bajden iz Bele kuće.

Predsednik se na kratko osvrnuo i na svoj mandat tokom koje se SAD oporavljala od najveće krize nakon pandemije korona virusa.

"Zajedno smo se kao Amerikanci okupili i prošli smo kroz to. Izašli smo jači, prosperitetniji, sigurniji. Danas imamo najjaču ekonomiju na svetu koja stvara skoro

16 miliona navih radnih mesta, to je rekord. Plate su porasle, inflacija nastavlja da opada, a jaz između bogatih i siromašnih je najniži u poslednjih 20 godina. Mi bukvalno obnavljamo celu našu naciju", dodao je.

"Odabrao sam. Izneo sam svoje stavove. Želim da se zahvalim našoj velikoj potpredsednici Kamali Haris. Ona je iskusna. Ona je čvrsta. Ona je sposobna. Ona mi je bila neverovatan partner i lider naše zemlje. Sada je izbor na vama, američkom narodu. Vi napravite taj izbor", rekao je Bajden.

On je tokom govora spomenuo i da mu je bila čast što je proteklih  godina služio naciji.

"To je bila moja životna privilegija. nisam mogao ni da sanjam da ću sedeti u ovalnom kabinetu, ali Amerika je zemlja mogućnosti. Jako sam zahvalan svim građanima. Amerikom ne vladaju kraljevi, već narod. Ideja SAd je u vašim rukama, Imajte veru i setite se šta smo. Čuvajte demokratiju", dodao je on.

Bajden se u utorak iz Delavera vratio u Vašington, nakon što je bio negativan na korona testu.

Nakon što je saopštio da se povlači iz predsedničke trke, Bajden je objavio da će podržati njegovu potpredsednicu Kamalu Haris.

(Telegraf.rs)

Video: Kako je Džo Bajden odustao od predsedničke trke sa Donaldom Trampom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    25. jul 2024 | 07:15

    Oni su dobra nacija....samo govore istinu...pomažu svima........joj Bože kako vređa našu inteligenciju.......

  • Predrag

    25. jul 2024 | 04:01

    "Mi smo velika nacija zato što smo dobri ljudi"!? Daleko vam lepa kuća i vaša dobrota,nismo zaboravili vaše bombe 1999 i vaše nevidljive f117-a koje smo obarali. Ako vam je to dobrota,hvala od srca ali nije nam potrebna! Ali ne zaboravite svi veliki na kraju postanu mali samo Bože zdravlja!!!

  • Filip

    25. jul 2024 | 06:50

    Sutra ce da kaze pobedicu trampa, izlapotina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA