Francuska pred otvaranje OI kao pod opsadom: Na ulicama Pariza razmešteno 75.000 vojnika i policajaca

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Bezbednosna operacija uključuje najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga bezbednosti u istoriji Francuske - čak 75.000 policajaca, vojnika i unajmljenih čuvara

Grupa razočaranih turista sa čežnjom je gledala kroz lavirint metalnih ograda duž reke Sene. Ispred njih bili su katedrala Notr Dam i druge znamenitosti Pariza ali su im van domašaja.

"Nemamo kod", kaže Meksikanka, koja posmatra kako drugi sa QR bezbednosnim kodom lagano prolaze kroz rampu uz BIP, prepoznativ zvuk odobrenja.

Dole nizvodno, pored Ajfelove kule, umorni par je vukao velike kofere, praveći polukružno skretanje na prepunom širokom trotoaru:

"Zatvoreno, moraćete da prošetate", rekao im je žandarm, pokazujući rukom ka jugu.

Dva dana ostalo je do početka Olimpijskih igara, a u Parizu se priprema spektakl na reci. Istovremeno, policija i vojska vrše poslednje pripreme za bezbednosnu operaciju bez presedana.

"Spremni smo", izjavio je veselo predsednik Emanuel Makron, a na njegovo uobičajeno razmetanje političko previranje posle nedavnih parlamentarnih izbora, kao da uopšte nije uticalo.

Bezbednosna operacija, fraza koja teško da odgovara njenim razmerama, uključuje najveće mirnodopsko raspoređivanje snaga bezbednosti u istoriji Francuske - čak 75.000 policajaca, vojnika i unajmljenih čuvara. Oni će u svakom trenutku biti na ulicama Pariza.

Brojni putevi i metro stanice su zatvoreni. Postavljeno je čak oko 44.000 barijera. Postavljen je i razrađen sistem QR kodova za sve koji žele da priđu Seni i njenim ostrvima.

Neminovno je došlo do problema i frustracija u gradu koji bi obično bio prepun stranih turista.

"Malo sam zabrinut. Nikad nije bilo ovako mirno i tiho. Više od 90 odsto mušterija je otišlo", rekao je konobar Omar Bendala (25) pokazujući prazne stolove.

Ali, francuske vlasti insistiraju da će poremećaj u funkcionisanju grada biti kratak. Mnoge barikada duž Sene biće uklonjene nakon ceremonije otvaranja u petak. To je vredno truda da svet vidi spektakularnu predstavu koja slavi istoriju i lepotu Pariza.

Pariz Olimpijske igre Kaže da je sve spremno: Emanuel Makron, predsednik Francuske Foto:Tanjug/AP

"Ne bih to opisao kao noćnu moru. Fokusirani smo i odlučni", navodi sa osmehom general Lionel Catar.

On je odgovoran za koordinaciju rada oko 5.500 francuskih vojnika dovedenih u prestonicu. On je naveo da je bezbednosna operacija evoluirala usled niza smrtonosnih terorističkih napada islamističkih grupa i pojedinaca.

"Imamo timove za razminiranje. Imamo timove sa specijalno obučenim psima. Postoje sistemi protiv bespilotnih letelica, radari i ronioci koji patroliraju rekom Senom", navodi ponosno general.

Odluka da se operativni štab premesti sa periferije Pariza u veliku, prostranu "Ecole Militaire", iza Ajfelove kule, zasnovana je na savetu britanske policije nakon njihovog iskustva sa Olimpijskih igara u Londonu 2012.

"Mislim da je njihov štab bio malo udaljen od centra grada. Savetovali su nas da budemo bliski sa nadležnim političarima i policijom", rekao je on.

Oko 250 britanskih oficira i 50 policijskih pasa biće u Francuskoj tokom narednih nedelja, a neki će se pridružiti francuskim patrolama oko centra Pariza.

Oni su među 1.750 stranih policajaca iz desetina zemalja koje učestvuju u operaciji, uključujući Španiju, Nemačku, Južnu Koreju i Katar...

Francuska i Velika Britanija direktno sarađuju i u vezi sa tehnologijom protiv bespilotnih letelica. Ova jedinica će najviše posla imati tokom ceremonije otvaranja.

Pariz Olimpijske igre Čak 44.000 barijera širom grada: Pariz danas Foto:Tanjug/AP

Francuski zvaničnici kažu da nije bilo konkretnih pretnji prema Igrama, ali da su zabrinuti zbog "militarizovanog terorizma", bilo od inostranog bilo od domaćeg. Takođe su fokusirani na rizik od sajber napada koji bi mogli da ciljaju sisteme za prodaju karata i drugu infrastrukturu.

Žerald Darmanin, ministar unutrašnjih poslova rekao je da se nada da će tokom trajanja Olimpijskih igara biti ispoštovano takozvano olimpijsko primirje.

U utorak su francuske vlasti uhapsile jednog Rusa koji je navodno planirao "akte destabilizacije" tokom Igara. Specijalci su uvežbavali odgovor na talačku krizu i otmicu autobusa. Čule su se snažne eksplozije i pucnjava. još su sveža sećanja na Bataklan i napad iz 2015. godine:

"Nestrpljivi smo. Više od dve godine se pripremamo. Nadamo se da nećemo morati da delujemo", kaže komandir jedinice Simon Rionde.

(Telegraf.rs)

Video: Francuska obeležava Dan pada Bastilje, u Parizu tradicionalna vojna parada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA