Predložen novi zakon u Rusiji: Zatvor za vojnike koji koriste pametne telefone na frontu u Ukrajini

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Za kršenje zakona je predviđena zatvorska kazna od deset dana, a svaki naredni prekršaj biće kažnjen sa 15 dana robije

Državna Duma, donji dom ruskog parlamenta, predložio je izmenu zakona i kažnjavanje zatvorom ruske vojnike koji budu uhvaćeni u tome kako koriste pametne mobilne telefone na frontu u Ukrajini.

Kako je preneo CNN, razlog je zabrinutost da bi ovi elektronski uređaji svojim signalima mogli da otkriju poziciju trupa na frontu.

Prema nacrtu zakona koji je predložio Komitet za odbranu državne Dume, nošenje mobilnih telefona povezanih sa internetom, a čiji podaci mogu da identifikuju ruske trupe ili lokaciju gde se one nalaze biće kvlaifikovano kao "težak disciplinski prekršaj".

Za kršenje zakona je predviđena zatvorska kazna od deset dana, a svaki naredni prekršaj biće kažnjen sa 15 dana robije. Zakon takođe zabranjuje  upotrebu drugih elektronskih uređaja namenjenih za kućne svrhe, a koji omogućavaju video i audio-snimanje i prenos podataka o geolokaciji.

I ruska i ukrajinska vojska su navodno koristile neprijateljske mobilne telefone da identifikuju mete tokom rata, kao i da izvlače podatke sa fotografija i poruka, radi praćenja koordinata i pokretanja napada.

SAD i njihovi obaveštajni saveznici iz takozvane grupe "Pet očiju" - Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija, upozorili su prošle godine da su ruski vojni hakeri nišane mobilne telefone ukrajinskih vojnika u pokušaju da ukradu osetljive informacije sa bojnog polja.

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) takođe je ocenila da su ruski hakeri pokušali da se infiltriraju u android tablete koje ukrajinska vojska koristi za "planiranje i izvođenje borbenih misija".

Ovi tableti koriste Starlink, satelitski sistem za internet milijardera Ilona Maska. Oni su ključni za komunikaciju na ukrajinskom bojnom polju.

Posle ukrajinskog udara u kojem je ubijeno skoro sto ruskih vojnika u okupiranom ukrajinskom gradu Makijevka na Novu godinu prošle godine, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je "glavni uzrok" napada bila rasprostranjena upotreba mobilnih telefona.

Iako je Kremlj priznao rizike koje predstavljaju vojnici koji nose mobilne telefone, ruski vojni blogeri su kritikovali nacrt zakona, tvrdeći da pokazuje da Duma ne razume prirodu modernog ratovanja.

"Šefovi žive na drugoj planeti", napisao je na Telegramu jedan bloger pod nazivom „Opsednuti Z ratom“.

Drugi bloger, "Veteran Records", podržava ovaj stav:

"U današnje vreme, uređaji su potrebni u ratu ne samo pojedinačnim specijalistima, sada je bukvalno svakom vojniku potrebna naprava u ratu. I to nije luksuz ili hir to je neophodnost koju diktiraju vreme i okolnosti".

Umesto "nekontrolisanih" gadžeta poput pametnih telefona, bloger je predložio stvaranje "kontrolisanog" gadžeta koji ne može da otkrije osetljive informacije sa bojnog polja.

Ruski i ukrajinski vojnici Ukrajinski tenkisti sa mobilnim telefonom Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

"Ako ne možemo sami da napravimo gadžet, hajde da pitamo Kineze, oni će sve uraditi za novac".

Ruskim vojnicima je već zabranjeno da javno distribuiraju informacije koje bi mogle otkriti identitet ili lokaciju vojnog osoblja. U skladu sa ruskim zakonodavnim procesom, nacrte zakona prvo mora da razmotri Duma, pre nego što pređu u Savet Federacije, gornji dom.

Savet ne može da menja zakone koje je donela Duma, ali može da ih odobri ili odbije.

(Telegraf.rs)

Video: Ruska vojska ušla u Černobilj: Tenkovi ispred sarkofaga koji čuva ostatke reaktora broj 4

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    25. jul 2024 | 07:35

    NATO FASISTI TAKO LOCIRAJU RUSKE POLOZAJE I NAVODE VATRU UKRAJINSKE I NATO FASISTICKE VOJSKE!!! SLAVA PUTINU!!!

  • radovan III

    25. jul 2024 | 07:25

    Naravno da geolokacija otkriva polozaj trupa na ratistu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA