Evropa se okreće švedskom modelu služenja vojske: Regrutuju 110.000 tinejdžera godišnje, ne pitaju da li žele

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 6

"Potrebe naše vojne organizacije ne mogu se zadovoljiti samo profesionalno angažovanim osobljem", kaže Pal Jonson, švedski ministar odbrane

Dobrodošli u Tegeluddsvagen 29A, neupadljivi poslovni blok u predgrađu Stokholma i novu stanicu koju moraju posetiti evropski zvaničnici odbrane koji pokušavaju da pronađu rešenje za nedostatak vojnika u svojim zemljama. Kako je preneo Politiko, ovaj centar za testiranje regruta, zajedno sa još dva u Geteborgu i Malmeu, ove godine će pregledati ukupno 110.000 tinejdžera.

Od ovog broja njih četvrtina će biti pozvani da izvrše mentalne i fizičke testove, a svaki treći će biti regrutovan da služi vojni rok između devet i 15 meseci, bez obzira hteo on to ili ne.

Ovo je model koji je osmišljen da bi se popunila brojnost u švedskoj vojsci nakon završetka Hladnog rata. Švedski lideri su bili primorani na zaokret nakon što je Rusija anektirala Krim 2014, što je ukazalo na povećanje pretnje na istoku.

Ovaj sistem regrutacije privukao je pažnju zvaničnicima u evropskim prestonicama, uključujući Berlin, London i Amsterdam, gde vlasti pokušavaju da pronađu način da popune brojnost svojih armija.

Švedski ministar odbrane Pal Jonson istakao je vrednost regrutacije:

"Regrutacija je osnovni preduslov za nastavak rasta oružanih snaga", rekao je on tokom nedavnog zasedanja parlamenta u Stokholmu i dodao:

"Potrebe naše vojne organizacije ne mogu se zadovoljiti samo profesionalno angažovanim osobljem".

Broj regrutovanih u švedsku vojsku se udvostručio na oko 8.000 ove godine sa 4.000 u 2017, kada je rodno neutralna obavezna vojna služba ponovo uvedena nakon sedmogodišnje pauze. Vlada je saopštila da želi da u bliskoj budućnosti poveća broj regruta na 10.000 godišnje.

Sistem je osmišljen da može to da ostvari ukoliko bude bilo potrebno.  To se zasniva na proceni da je pun kapacitet švedske vojske 14.850. Ove promene su potresle društvo koje nije ratovalo više od 200 godina.

Zajedno sa nedavnim ulaskom Švedske u NATO, skinuta je i prašina sa služenja vojnog roka, što je uključivalo ozbiljnu mentalnu preorijentaciju za tinejdžere, koji u planiranju svoje karijere nisu razmišljali o tome da pune gorivo u borbene avione ili rade u kuhinji na podmornici.

Proteklog vikenda kolona 18-godišnjaka se približavala Tegeluddsvagen 29A, neki su bili sami, a neki u pratnji roditelja jednako nervoznog pogleda. Nils David Palmaeus, koji je doputovao iz grada istočno od Stokholma, rekao je da želi da služi kao vojnik na severu Švedske.

"To bi bilo izazovno i novo iskustvo. Ceo život živim na jugu i želim da vidim kakav je život u planinama", rekao je on.

Isabela van Leuven, ambiciozna stjuardesa, rekla je da nije toliko oduševljena:

"Moram da počnem da radim i da se prijavim za obrazovne programe. Ne želim da budem u vojsci godinu dana ili više", rekla je ona.

Mladi u drugim evropskim državama bi uskoro mogli da krenu stopama ovih švedskih tinejdžera. Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus posetio je švedski regrutni centar kod Stokholma pre nekoliko nedelja i otišao rekavši da je naučio lekcije za svoju matičnu naciju.

"Potrebni su nam mladi i dobro motivisani muškarci i žene da brane našu zemlju ako bude bilo potrebno", rekao je on u Stokholmu i dodao:

"Čuo sam mnogo o švedskom pristupu i cenim ga. Vaš pristup uključuje jake rezervne snage i videli smo u Ukrajini da je to važno".

Pistorijus je 12. juna predložio selektivnu vojnu službu fokusiranu na dobrovoljce kao "prvi korak". Njegov plan, koji sada proučavaju poslanici i ministrovi koalicioni partneri, podrazumeva da svi 18-godišnjaci (procenjuje se oko 400.000 godišnje) moraju da popune upitnik.

Od tog ukupnog broja, oko 40.000 će biti izabrano da se podvrgne lekarskom pregledu, a 10.000 će naknadno biti pozvano na osnovnu obuku. Holandski zvaničnici su takođe poslati u Švedsku, a ovaj model pohvalio je i niz najviših zvaničnika u Velikoj Britaniji, uključujući i bivšeg šefa strane obaveštajne agencije MI6.

Švedski sistem regrutacije počinje sa upitnikom koji se šalje svim 18-godišnjacima (muškarcima i ženama) u kojima se pitaju o zdravlju, obrazovanju, ličnosti, kaznenom dosijeu i stavovima o služenju vojske. Ako se vojsci dopadnu njihovi odgovori, a nema zdravstvenih problema, tinejdžer će biti pozvan na testiranje.

Svako ko odbije da odgovori suočava se sa novčanom ili zatvorskom kaznom. Istovremeno, svi su "bombardovani" informativnom kampanjom u kojoj se podvlače prednosti služenja vojnog roka za lični razvoj i za strategiju odbrane celog društva u zemlji, poznatu kao "totalna odbrana".

"Totalna odbrana Švedske postoji da bi zaštitila našu demokratiju, naše interese i pravo da živimo kako želimo", kaže se u jednoj zvaničnoj brošuri i dodaje:

"Kao vojni obveznik, dajete neprocenjiv doprinos Švedskoj, jer doprinosite obezbeđivanju te slobode".

Svako ko je pozvan na testiranje u Tegeluddsvagen 29A, počinje sa jednosatnim ispitom mentalnih sposobnosti na računarskom terminalu. Bez telefona. Oni koji padnu na mentalnom testu idu kući. Oni koji polože tada se suočavaju sa testiranjem fizičke izdržljivosti.

Kante za povraćanje na prozorskim daskama sale za fizičko testiranje i krevet za ljude koji se onesvešćuju mogu izgledati zabrinjavajuće, ali slogani na zidovima hodnika bi trebalo da učvrste odlučnost. Jedan od njih glasi - Da li biste mogli da budete sledeći šef vojske?

Nakon svega, kandidati imaju detaljan razgovor sa psihologom i seriju testova sluha i vida. U tom trenutku testiranje je završeno i potencijalni regrut odlazi kući. Tada regruteri odlučuju o tome da li će kandidat biti u grupi koju čini jedna trećina koja će biti pozvana u vojsku ili u preostale dve trećine koja neće biti pozvana da obuče uniformu.

Svako može da kaže da ne želi da služi vojsku ali nema garancija da će mu želja biti ispunjena. Regruteri imaju širok spektar radnih mesta koje mogu da ponude kandidatima.

Među njima su pešadija na Arktiku, ronioci u Baltičkom moru, tehničari za popravku motora svih vrsta ili navigatori u mornarici na severu. Oni za koje se proceni da imaju liderski potencijal služiće 15 meseci komandujući drugim regrutima.

Lokalni tinejdžer Palmeus je rekao da je najteži deo dana bilo testiranje, koje je dugo trajalo. On tvrdi da služenje vojnog roka nudi šansu da doprinese nečemu važnom.

"Potrebna nam je vojna moć, posebno u ovim vremenima", rekao je on.

(telegraf.rs)

Video: Ruska vozila snimljena na granici: Snimak ulaska trupa na granici na Krimu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divlji Bil Hikok

    24. jul 2024 | 11:25

    Ne isplati se ratovati i poginuti za nečije hirove

  • XXXXX

    24. jul 2024 | 11:50

    Uspešno regrutovanja mladih dok im migranti haraju švedskom, siluju devojke itd. Bravo za švedsku 😂😂😂

  • Prle

    24. jul 2024 | 14:12

    A u vojsci sve moj do mojega, jedna petarda ima da ih razjuri kao zečeve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA