Rusija i dalje ima problema sa regrutovanjem boraca, Moskovljanima se nudi još 22.000 $ za odlazak na front

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 4

Svi koji prihvate ovu ponudu odlaskom na front moći će ukupno da zarade 5,2 miliona rubalja (oko 59.600 dolara) u prvoj godini službe

Moskovske vlasti su ponudile rekordnu sumu novca novim regrutima za odlazak na front u Ukrajinu, što je najnoviji znak da Rusija ima problema da angažuje nove borce za učešće u invaziji.

Kao je preneo CNN, regrutovanje vojnika je sve teže dok rat koji je pokrenuo ruski predsednik Vladimir Putin traje već tri godine. Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin ponudio je bonus od 1,9 miliona rubalja (oko 22.000 američkih folara)  za žitelje ruske prestonice koji se pridruže vojsci.

Svi koji prihvate ovu ponudu odlaskom na front moći će ukupno da zarade 5,2 miliona rubalja (oko 59.600 dolara) u prvoj godini službe. Ruskim vojnicima se obećava i isplata u slučaju ranjavanja. U pitanju je iznos od 5.690 do 11.390 dolara u zavisnosti od stepena povreda.

Porodicama poginulih vojnika biće isplaćena jednokratna pomoć od 34.150 dolara. Iako je Rusija pokrenula invaziju u februaru 2022. još nema zvnaičnih podataka o gubicima i ova informacija se drži u strogoj tajnosti.

Britansko ministarstvo odbrane je procenilo da je samo u maju i junu ove godine ubijeno ili ranjeno oko 70.000 ruskih vojnika, najviše njih u regionu Harkova gde je Rusija pokrenula iznenadnu ofanzivu.

Procene zapadnih obaveštajnih agencija navode da je Rusija od početka rata izgubila (poginulo ili ranjeno) 87 odsto aktivnih pripadnika kopnenih snaga, koje je imala pre invazije, kao i dve trećine tenkova. Ovi podaci su navedeni u Kongresu SAD u decembru prošle godine.

Društvene mreže su prepune snimaka iz dronova na kojima se vidi kako ruski vojnici jurišaju na dobro utvrđene ukrajinske položaje, što zapadni mediji nazivaju "mašinom za mlevenje mesa".

Dok gubici na frontu rastu ruski predsednik Putin je naredio da se broj vojnika poveća za 170.000 na ukupno 2,2 miliona. To je drugi put da Putin dekretom naređuje povećanje broja ruskih vojnika od početka invazije.

Veruje se da je rusija refrutovala i veliki broj stranaca za rat. Samo u Nepalu je regrutovano 15.000 vojnika. CNN je ranije objavio razgovor sa jednim nepalskim vojnikom koji je rekao da se u ruskim redovima nalaze vojnici iz Avganistana, Indije, Konga i Egipta.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinski vojnici pišu poruke Rusima na granatama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    26. jul 2024 | 06:07

    E kad to kažu SAD, onda posebno verujem. Pogotovo njima.

  • Гаргамел

    26. jul 2024 | 05:21

    Јел читају западне вести у Москви ?

  • Z

    26. jul 2024 | 05:15

    Hahaha ,javio CNN :) Samo ameri idu rado u vojnike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA