U Izraelu besni jer su Hamas i Fatah pod patronatom Kine postigli sporazum o nacionalnom jedinstvu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Predstavnici rivalskih palestinskih grupa u Pekingu dogovorili zajedničko upravljanje Pojasom Gaze posle završetka rata. Iz Izraela poručuju da će uništiti ubice i silovatelje iz Hamasa

Izrael je ljutito osudio Fatah, partiju palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, zbog potpisivanja sporazuma sa Hamasom o zajedničkom upravljanju Pojasom Gaze kada se rat završi, obećavši da će uništiti "ubice i silovatelje" iz Hamasa!

Kako je preneo Dailymail, palestinske rivalske grupe radikalni Hamas i umereni Fatah postigli su u Pekingu sporazum o "nacionalnom jedinstvu". Hamas je upravljao Pojasom Gaze dok je Fatah na čelu okupirane Zapadne obale.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru, komentarisao sporazum iz Kine:

"Hamas i Hatah su potpisali sporazum u Kini o zajedničkoj kontroli Gaze nakon rata. Umesto da odbaci terorizam Mahmud Abas prihvata ubice i silovatelje Hamasa otkrivajući svoje pravo lice. U stvarnosti, ovo se neće dogoditi jer će vladavina Hamasa biti slomljena, a Abas će posmatrati Gazu izdaleka. Izraelska bezbednost će ostati isključivo u rukama Izraela", naveo je on.

Ljutito reagovanje iz Izraela usledilo je nakon što je Hamas potvrdio da je u Pekingu potpisan sporazum sa drugim palestinskim organizacijama, uključujući i rivalski Fatah, da rade na nacionalnom jedinstvu. Kina je sporazum opisala kao dogovor o upravljanju Pojasom Gaze kada se rat završi.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji, ugostio je visokog zvaničnika Hamasa Musu Abu Marzuka i izaslanika Fataha Mahmuda al Alula, kao i emisare iz 12 drugih palestinskih grupa. Oni su se dogovorili da se u posleratnoj Gazi uspostavi privremena vlada nacionalnog pomirenja.

"Danas potpisujemo sporazum o nacionalnom jedinstvu i kažemo da je pravac do završetka ovog puta nacionalno jedinstvo. Posvećeni smo nacionalnom jedinstvu i pozivamo na to", rekao je Abu Marzuk nakon sastanka sa Vangom i ostalim izaslanicima.

Sorazum je potpisan više od devet meseci nakon početka rata koji je izazvao Hamasov oktobarski napad na južni Izrael, koji je, prema izraelskim podacima, rezultirao smrću 1.197 ljudi, većinom civila. Hamas je oteo 251 taoca, od kojih se 116 još nalazi u Pjasu Gaze, uključujući i 44 za koje izraelska vojska kaže da su mrtvi.

Izraelska vojna kampanja odmazde u Gazi usmrtila je više od 39.000 ljudi, takođe uglavnom civila, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi koju vodi Hamas. Kina je nastojala da igra posredničku ulogu u sukobu, koji je postao još složeniji zbog intenzivnog rivalstva između Hamasa, koji vlada Pojasom Gaze, i Fataha, koji delimično upravlja okupiranim Zapadnom obalom.

Izrael je obećao da će nastaviti borbu dok ne uništi Hamas, i svetske sile prave scenarija za upravljanje Gazom kada se rat završi.

Iako je nejasno da li dogovor objavljen u Pekingu može da se održi, to ukazuje da je Kina jedina svetska sila koja može da sprovede približavanje palestinskih rivala.

Kineski šef diplomatije Ji Vang rekao da su se grupe obavezale na pomirenje.

"Najistaknutiji naglasak je sporazum o formiranju privremene vlade nacionalnog pomirenja oko upravljanja posleratnom Gazom", rekao je Vang posle potpisivanja "Pekinške deklaracij" i dodao:

"Pomirenje je interna stvar za palestinske frakcije, ali se u isto vreme ne može postići bez podrške međunarodne zajednice".

Na sastanku su bili izaslanici Egipta, Alžira i Rusije. Kina je zagovornik rešenja sukoba na Bliskom istoku koje podrazumeva postojanje dve države Izrael i Palestine.

(Telegraf.rs)

Video: "Ivanovu kuću je spalio Hamas, on i njegova supruga su nestali"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA