Da li je Kamala Haris spremna da "osvoji" Evropu? Zvaničnici ovo pričaju iza zatvorenih vrata

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Zvaničnik Evropske centralne banke uhvaćen kako govori da "Kamala nikad neće pobediti"

Povlačenje Džozefa Bajdena iz predsedničke trke navelo je evropske političare da se zapitaju kakva bi Kamala Haris mogla da bude?

Bajdenova potpredsednica će vrlo verovatno postati novi kandidat demokrata i odmeriće snage sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom na izborima u novembru. Sada evropski političari i zvaničnici sugerišu da Kamala Haris tek treba da ih ubedi da može Trampa da pobedi.

Izabel Šnabel, članica izvršnog odbora Evropske centralne banke, uhvaćena je ranije ove godine kako, dok je mikrofon uključen, govori da je potpredsednica SAD "nevidljiva" i predviđa da nikada neće pobediti, piše Politico.

"Proces selekcije Demokratske stranke je neuspeh", rekla je Šnabel u komentarima koji su ovde prvi put objavljeni.

"Trebalo je da od početka naprave još jednog kandidata uz Kamalu Haris", rekla je Šnabel u privatnom razgovoru uoči panela u februaru, očigledno nesvesna da se njene reči prenose uživo.

I to nije sve što je mikrofon uhvatio.

"Ona nikada ne bi pobedila na izborima, mislim to je beznadežno", rekla je Šnabel, a sledeći njen komentar je tek zazvečao: "Čak je i ne poznajem, jer je tako nevidljiva!"

Evropska centralna banka je u ponedeljak ove citate nazvala "obmanjujućim“, ističući da Šnabel "nikada u javnosti ne komentariše političke događaje".

Govoreći iza zatvorenih vrata, gde nije bilo mikrofona da to snime, drugi ljudi koji su upoznati sa stilom diplomatije Kamale Haris navodno su kritikovali njene govore, podsećajući da je ona imala tendenciju da čita iz pripremljenog teksta na neujednačen način.

Dvoje zvaničnika koji su upoznali Kamalu Haris na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu ranije ove godine rekli su za Politico da je ona "pokazala podeljenu ličnost" na tom skupu.

S jedne strane, njeni javni nastupi su bili unapred ispisani, govore je čitala sa telepromptera, sa malo spontanosti, a njen govor iz 2023. na istoj konferenciji bio je, kako navodi Politico, "posebno loše primljen jer je prekidan aplauzima i ona nije uspela da se poveže sa publikom".

Još jedan primer za to je njeno pojavljivanje na britanskoj konferenciji o veštačkoj inteligenciji 2023. godine. Kamala Haris je kasno izašla na binu, uz predsedničku muziku, i održala govor – koji je jedan učesnik opisao za Politico kao "banalan".

Britanska vlada, koju je tada predvodio Riši Sunak, ocenila je umešanost potpredsednice kao pozitivnu, ali privatno nije bila impresionirana time što je bila bačena u senku na sopstvenom događaju, i saopštila je svoja osećanja zvaničnicima Bele kuće.

Ipak njeni sastanci na marginama bili su drugačiji i pokazali su angažovaniju, harizmatičniju stranu, rekla su dva zvaničnika - bilo da se ona sastajala sa evropskim političarima ili razmatrala sastanke o Inicijativi tri mora, politici SAD koja nastoji da izgradi veze između Baltika, Jadrana i Crnog mora.

Jedan od zvaničnika istakao je da je Brisel bio previše zadovoljan snagom odnosa EU sa SAD tokom  predsednikovanja Bajdena. Nakon Trampovog preokreta, transatlantske veze su se učvrstile tokom meseci nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, kada su Vašington i Brisel radili ruku pod ruku na naporima da odbiju Vladimira Putina.

Ali, kako je Bajdenov tim bio baš uključen, evropski zvaničnici se nisu mnogo trudili da se povežu sa Kamalom Haris.

"Priča se kako je EU trebalo mnogo više da se potrudi da razvije odnose sa Haris, pogotovo ako se uzmu u obzir Bajdenove godine", rekao je jedan visoki evropski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Ipak, kako navodi, postojao je problem...

"S druge strane, ona to nije olakšala. Nije bilo lako uhvatiti priliku da upoznate Kamalu Haris", rekao je zvaničnik.

I u Britaniji zvaničnici pokušavaju da "provale" ko je Kamala, nadajući se da će izbor nje kao kandidata pomoći da se rasvetli šta bi ona radila ako bude izabrana.

"Puno će se raditi na iscrtavanju kako će izgledati predsedništvo Kamale Haris i šta ona misli i oseća o problemima, i kako se nosimo sa njom i ljudima oko nje“, rekao je jedan britanski zvaničnik.

"Mislim da zaista moramo da vidimo njeno potpredsednikovanje, i onda možemo da procenimo sve", istakao je.

Predsednica Evropske komije Ursula fon der Lajen, koja je nedavno reizabrana i ima novi petogodišnji mandat do sada je imala samo jedan bilateralni sastanak sa Kamalom Haris i to na konferenciji u Minhenu 2022. godine, iako su se njih dve često sretale na drugim međunarodnim događajima.

U javnosti evropski političari i dalje žele da ostanu pozitivni.

"Želim sve najbolje Kamali Haris, ona je žena, jaka žena, želim joj sve najbolje", rekao je belgijski šef diplomatije Hadža Labib novinarima u ponedeljak u Briselu, što je bilo najbliže da je neki evropski političar pružio podršku Kamali.

"Viđao sam potpredsednicu Haris na svakom njenom pojavljivanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i otkrio sam da je ona veoma harizmatična, inteligentna i duhovita žena koja je jasno posvećena svojim transatlantskim uverenjima“, rekao je Roderik Kejseveter, istaknuti demohrišćanski poslanik u Komitetu za spoljne poslove u Berlinu.

Oni to ne izgovaraju naglas, ali kritično pitanje za mnoge u mejnstrimu EU nije "kakva bi Kamala Haris bila u Beloj kući", već "da li ima šta je potrebno da pobedi Trampa da bi tamo stigla".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis odao je počast predsedniku Bajdenu u intervjuu za POLITICO u ponedeljak. On je odbio da komentariše verovatnu nominaciju Kamale Haris jer je proces još uvek u toku.

"Pod pretpostavkom da je ona kandidat, mislim da bi bilo neprikladno da se mi Evropljani mešamo u izbore u SAD“, rekao je on i dodao: "ali je svakako prikladno da se pripremimo za sve moguće mogućnosti".

(Telegraf.rs)

Video: Kako je Džo Bajden odustao od predsedničke trke sa Donaldom Trampom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA