Regionalna stabilnost ugrožena usled saradnje Rusije i Kine u regionu Arktika, tvrdi Pentagon

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Povećanje kooperacije Moskve i Pekinga moglo bi da utiče na regionalnu stabilnost, navodi se u saopštenju američke armije

Rusija i Kina sve više povećavaju saradnju u regionu Arktika, što bi moglo da utiče na regionalnu stabilnost, saopštio je Pentagon, koji je u ponedeljak objavio svoju strategiju za ovu oblast.

Kako je preneo Rojters, u izveštaju američke armije se navodi da je Rusija ponovo otvorila na stotine vojnih lokacija još iz Sovjetskog doba na Arktiku.

Kina, koja sebe opisuje kao državu koja je blizu Arktika takođe ima ambicije i rekla je da namerava da u ovom regionu izgradi "Polarni put svile". Kina je bacila oko na mineralne resurse i nove rute transporta dok se ledeni omotači povlače sa globalnim porastom temperatura.

"Sve više Narodna Republika Kina i Rusija sarađuju na Arktiku preko više instrumenata nacionalne moći", navodi se u izveštaju Pentaogna i dodaje:

"Dok značajna područja neslaganja između Kine i Rusije ostaju, njihovo rastuće slaganje u regionu izaziva zabrinutost i Ministarstvo odbrane nastavlja da nadgleda ovu saradnju".

Arktički morski putevi se sve više koriste za povezivanje velikih ekonomija preko Tihog i Atlantskog okeana, pošto globalno zagrevanje smanjuje ledene sante i omogućava duže periode bez leda na moru.

Kina i Rusija zajedno rade na razvoju arktičkih brodskih ruta dok Rusija nastoji da isporuči više nafte i gasa Kini usred zapadnih sankcija. Istovremeno Kina traži alternativni putni pravac kako bi smanjila svoju zavisnost od Malačkog moreuza.

Naučnici za bezbednost i regionalni vojni atašei kažu da Peking smatra oslanjanje Kine na brodske rute Indijskog okeana strateškom ranjivošću, posebno u sukobu oko Tajvana. Izveštaj Pentagona dodaje da Kina želi da iskoristi "dinamiku promena na Arktiku kako bi ostvarila veći uticaj i pristup, iskoristila arktičke resurse, i igra veću ulogu u regionalnoj upravi".

Pentagon navodi i da je američka vojska imala strategiju "prati i odgovaraj" u regionu, koja je izgrađena na prikupljanju obaveštajnih podataka, saradnji sa saveznicima i mogućnosti raspoređivanja vojnih sredstava.

Ovog meseca, SAD, Kanada i Finska će formirati konzorcijum za izgradnju brodova ledolomaca, namenjenih za podršku saveznicima i suprotstavljanje Rusiji i Kini u sve strateškim polarnim regionima.

Sporazum koji tri članice NATO nameravaju da potpišu do kraja godine će objediniti povećanje kapaciteta brodogradnje, reako je hedan zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman, dodajuži da je sporazum predviđen da pošalje jasnu poruku Rusiji i Kini.

(Telegraf.rs)

Video: "Umka 21" ledi krv u žilama NATO čelnika: Kada nuklearne podmornice probiju led Arktika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA