Bivši astronaut, Trampov glasni kritičar ili još jedna žena: Ko bi mogao da bude potpredsednik Kamale Haris?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 4

Istorijski gledano, potpredsednici se biraju da dopune kandidata i stratezi veruju da iz tog razloga Haris mogla da izabere belca iz takozvane "swing" (kolebljive, klimave) države

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je u nedelju da se povlači iz predsedničke trke i da podržava Kamalu Haris da ga zameni na mestu kandidata Demokratske stranke na izborima u novembru.

Kamala Haris tek treba da bude zvanično nominovana, a trebaće joj i potpredsednik kada delegati Demokratske stranke glasaju sledećeg meseca na konvenciji u Čikagu kako bi izabrali ko će izaći Donaldu Trampu na megdan krajem godine.

Istorijski gledano, potpredsednici se biraju da dopune kandidata i stratezi veruju da bi iz tog razloga Haris mogla da izabere belca iz takozvane "swing" (kolebljive, klimave) države, prenosi BBC.

Ovo su imena koja se spominju kao mogući kandidanti za potpredsednika:

Džoš Šapiro, guverner Pensilvanije

Džoš Šapiro je dobio visok rejting otkako je izabran 2022. godine u "swing" državi koju je Tramp jedva imao 2016.

Guverner, koji je ranije služio kao državni tužilac, tokom svog mandata je radio preko stranačkih linija. Prošle godine je dospeo na naslovne strane u nacionalnim novinama nakon što je brzo obnovio srušeni most na ključnom autoputu u Filadelfiji - što je velika politička pobeda za guvernera u prvom mandatu.

Josh Shapiro Foto: Tanjug/AP

Brzu popravku mnogi su pozdravili kao savršenu tačku za razgovor o infrastrukturi za potencijalnog predsedničkog kandidata 2028.

Šapiro je rekao da je Bajden jedan od "najdoslednijih predsednika u modernoj istoriji" i da će "učiniti sve što može da pomogne da se Kamala Haris izabere za 47. predsednika SAD".

Endi Bešir, guverner Kentakija

Bešir je napravio uspešnu karijeru demokratskog lidera tamnocrvene države. Osvojio je svoj prvi mandat 2019. i ponovo je izabran 2023. godine, vodeći kampanju o ključnim pitanjima za stranku kao što su podrška javnom obrazovanju i zaštita reproduktivnih prava.

Njegova popularnost u Kentakiju je ključna, s obzirom na to da je država glasala za Trampa sa razlikom većom od 25 procentnih poena 2020. godine.

Andy Beshear Foto: Tanjug/AP

Sa 46 godina, Bešir je jedan od najmlađih guvernera u zemlji.

Njega su provlačili kao potencijalni izbor da predvodi stranku na predsedničkim izborima 2028. Ali sada kada je Bajden van igre, kandidatura Bešira za Belu kuću mogla bi da dođe mnogo ranije.

Mark Keli, senator iz Arizone

Bivši astronaut i borbeni veteran, Mark Keli je mogući kandidat s obzirom na njegov uspeh u Arizoni, ključnoj klimavoj državi, uključujući odlučujuću pobedu na izborima na sredini mandata 2022.

Tramp je vodio ispred Bajdena u državnim anketama, tako da bi regrutovanje Kelija moglo da poveća popularnost demokrata u ključnom trenutku u trci.

Mark Kelly Foto: Tanjug/AP

On je suprug bivše kongresmenke Predstavničkog doma Gabi Gifords, koja je teško ranjena u masovnoj pucnjavi 2011. u Arizoni. S obzirom da je nasilje oružjem glavno pitanje kampanje za demokrate, lična priča Kelija mogla bi da odjekne kod glasača.

Grečen Vitmer, guvernerka Mičigena

Grečen Vitmer, guvernerka Mičigena u dva mandata, sve je popularniji demokrata sa srednjeg zapada, a mnogi stručnjaci spekulišu da će se kandidovati za predsednika 2028.

U prošlosti je vodila kampanju za Bajdena i nije se stidela svojih političkih težnji.

Gretchen Whitmer Foto: Tanjug/AP

Ona je za Njujork tajms rekla da želi da vidi predsednika generacije Iks 2028. godine, ali nije sugerisala da bi ona mogla da preuzme tu ulogu.

Vitmer je brzo izjavila nakon povlačenja Bajdena da će njen posao "ostati isti... činiti sve što može da izabere demokrate i zaustavi Donalda Trampa".

Ona je podržala Haris u ponedeljak, napisavši da potpredsednica ima njenu "punu podršku".

Gevin Njusom, guverner Kalifornije

Guverner Kalifornije jedan je od najžešćih surogata Bajdenove administracije. Često se navodi kao mogući kandidat za 2028. godinu, ali su mnogi demokratski stručnjaci sugerisali da bi on mogao da bude u trci da zameni Bajdena.

Njusom je podigao svoj nacionalni profil poslednjih godina tako što je bio ključni partijski glasnik u konzervativnim medijima i kroz debatu protiv guvernera Floride Rona DeSantisa prošle godine.

Gavin Newsom Foto: Tanjug/AP

Stao je uz predsednika pre njegovog saopštenja. Otputovao je u Vašington kako bi u julu prisustvovao sastancima sa Bajdenom i drugim najvišim demokratskim guvernerima, i predvodio događaj Bajdenove kampanje u Mičigenu 4. jula.

Njusom je ponovo pohvalio Bajdena kao "nesebičnog" predsednika nakon njegovog povlačenja i rekao da podržava "neustrašivu i upornu" gospođu Haris da se suoči sa Trampom.

Roj Kuper, guverner Severne Karoline

Kuper je još jedan demokrata koji je postigao veliki uspeh u državi koja je dva puta glasala za Trampa, i 2016. i 2020. godine.

Severna Karolina se vidi kao velika prilika za demokrate s obzirom na njenu populaciju koja brzo raste oko njenih glavnih centara, Šarlota i Rolija. Sama gospođa Haris je putovala u državu nekoliko puta ove godine u pokušaju da pruži podršku svojoj stranci.

Roy Cooper Foto: Tanjug/AP

Uz svoju popularnost, Kuper sa sobom nosi i duboko bogatstvo znanja, jer je na javnoj funkciji od 1987.

Sedeo je i u Predstavničkom domu i u Senatu, a kasnije je izabran za državnog tužioca - posao koji je imao 16 godina zahvaljujući tri uspešne kandidature za reizbor.

Kuper je zatim prešao na funkciju guvernera, izabran prvo 2017, a zatim ponovo 2020.

Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj

Nije tajna da Pit ima predsedničke aspiracije. On se kandidovao 2020. i često se ističe kao jedan od najboljih komunikatora Bajdenove administracije.

Butidžidž Foto: Tanjug/AP

Butidžidž je upravljao brojnim javnim krizama tokom svog mandata kao sekretar za transport.

Dž.B. Pricker, guverner Ilinoisa

Dž. B. Pricker, guverner Ilinoisa, stekao je popularnost poslednjih godina napadima na Trampa i odbranom Bajdena.

Ovaj biznismen milijarder - naslednik Hajatovog lanca hotela - ne okleva u kritikovanju Trampa na društvenim mrežama.

JB Pritzker Foto: Tanjug/AP

Posle debate Trampa je nazvao "lažovom" i izjavio da je on "osuđenik po 34 tačke optužnice kome je stalo samo do sebe".

Kao i Vitmer, Pricker ima istorijat ispunjavanja ciljeva sa spiska progresivnih demokrata po pitanju prava na abortus i kontrole oružja.

Drugi mogući kandidati?

Spisak potencijalnih kandidata odlazi dalje od ovih demokrata, jer je partija sastavila dugu listu mogućih predsedničkih kandidata.

Guverner Merilenda Ves Mur našao se u žiži interesovanja poslednjih meseci posle pada mosta Frensis Kej Skot u Baltimoru.

Senatori Ejmi Klobučar i Kori Buker često se pominju jer su se kandidovali za predsednika u prošlosti i poznati su među demokratama.

Senator Džordžije Rafael Varnok, koji je dobio tesnu senatorsku trku u "kolebljivoj" saveznoj državi, takođe se pominje kao potencijalni potpredsednik.

(Telegraf.rs)

Video: Izabrana potpredsednica SAD-a Kamala Haris položila je zakletvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    23. jul 2024 | 14:46

    Неће кандидовати Камалу...

  • Ezra

    23. jul 2024 | 14:04

    Kakva drzava takvi predsednici, bolesni ludi

  • Boško

    23. jul 2024 | 12:05

    Ni jedan nece biti jer ona nece biti Predsednik! Dzaba nagadjate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA