Tramp zatražio od apelacionog suda u Njujorku da poništi presudu o kazni od 454 miliona dolara

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kancelarija državnog tužioca Njujorka podneće svoje protiv argumente sledećeg meseca, a apelacioni sud bi mogao da preuzme slučaj već u septembru

Advokati Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD i kandidata Republikanske stranke na narednim izborima u novembru, zatražili su od apelacionog suda u Njujorku da se poništi kazna od 454 miliona dolara u njegovoj građanskoj parnici kada je proglašen krivim za prevaru.

Trampovi advokati, kako prenosi CNN, navode da je novčana kazna neustavna i da je veći deo slučaja zastareo. Uz to oni su istakli i da nijedna banka ili neka druga strana nije izgubila novac na kreditima tvrdeći da je sudija pogrešio u donošenju presude.

Ovo je najnoviji pokušaj bivšeg šefa Bele kuće da se poništi presuda koju je u februaru doneo sudija Artur Engoron, a koji je pored kandidata republikanaca za prevaru osudio i njegovu dvojicu starijih sinova Donalda Trampa Mlađeg i Erika Trampa. U pitanju je slučaj u vezi sa nekretninama, kojima su Tramp i njegovi sinovi prikazivali mnogo veću cenu kako bi uzimali veće kredite po povoljnijim uslovima.

Kancelarija državnog tužioca Njujorka podneće svoje protiv argumente sledećeg meseca, a apelacioni sud bi mogao da preuzme slučaj već u septembru.

"Kazna od 464 miliona dolara u slučaju bez žrtava, bez dokazanih povreda i bez gubitaka nije ni izdaleka odbranjiva", napisali su Trampovi advokati.

Dodatnih deset miliona dolara odnosi se na druge optužene u slučaju. Trampovi advokati rekli su da je sudija Engoron pogrešio kada je odbio da odbaci veći deo slučaja nakon što je žalbeni sud prošle godine pre građanskog suđenja presudio da je određeno ponašanje van roka zastarelosti. Prema njima, trebalo je da se odbaci optužnica protiv Trampa. Ako bi se rok zastarelosti primenio, tvrde oni, oko 350 miliona dolara presude bi bilo izbrisano.

Državni apelacioni sud je ranije odbacio Ivanku Tramp kao saoptuženu pre suđenja prošle godine, utvrdivši da ona nije bila zaposlena u Trampovoj organizaciji u vreme sklapanja ugovora. Trampovi advokati su tvrdili da su jedine tvrdnje u žalbi državnog tužioca koje su bile blagovremene bile krediti za zgradu Stare pošte u Vašingtonu i zgradu Volstrita 40 na Menhetnu.

Engoron je pre suđenja presudio da čak i ako su krediti zatvoreni pre roka zastarelosti iz 2014. godine, lažni finansijski izveštaji koji su naknadno izdati predstavljaju odvojena dela prevare. Sudija je u tadašnjoj odluci napisao da državni tužilac Njujorka Leticija Džejms nije "osporila zajmove, zatvaranja ili isplate", ali je osporila finansijske dokumente koji sadrže lažne i obmanjujuće informacije.

Trampovi advokati su tvrdili da mu je sudija Engoron pogrešno naredio da plati previše u vidu povrata nezakonito stečenih prihoda za prodaju Stare pošte i jednog golf terena. Sud nije uzeo u obzir nikakva ulaganja koja je Trampova kompanija uložila u imovinu kada je naredio Trampovoj organizaciji da vrati pun iznos prihoda umesto da izračuna njihov neto profit.

Podsećamo, protiv Trampa je vođeno ili je u toku još nekoliko sudskih postupaka. Nakon odluke Vrhovnog suda SAD da on ima delimičan imunitet za perod kada je bio na funkciji sud je odbacio slučaj o zadržavanju tajnih dokumenata koji su pronađeni kod njega na imanju na Floridi.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte snimak Trampa u sudnici kad ga izvode kod sudije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA