Komplikovane odluke u izbornoj trci pred Kamalom Haris i demokratama

 
T. U.
T. U.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Mediji ocenjuju da se Bajdenovim odustajanjem okončao mesec dana štetnog haosa i da to bi to moglo uspešno da transformiše trku

Iako su Predsednici Demokratske stranke u svih 50 saveznih država podržali kandidaturu Kamale Haris u trci za predsednika SAD, mediji navode da je tek nakon podrške koju je dobila od Nensi Pelosi njen put ka nominaciji izvesniji.

Mediji i američki i evropski ocenjuju da je preokret u predsedničkoj trci demokrata nakon što se američki predsednik DŽozef Bajden povukao iz predsedničke trke i podržao popredsednicu SAD Kamalu Haris kao kandidatkinju demokrata na predsedničkim izborima, gurnuo i demokrate i naciju na nepoznati teren.

Dodaju da se naziru komplikovane odluke da se potvrdi nominacija kandidata i da Haris treba da izabere kandidata za potpredsednika.

Uz sve, kako piše Njujork tajms, Haris mora da preuzme kontrolu nad kampanjom za šta ima malo vremena, da ponovo izgradi podršku među biračima koji su pobegli od Bajdena i pripremi se da izdrži napad republikanaca.

Spekulacije su, kako navodi Njujork tajms odmah usmerene i ka njenom potencijalnom kandidatu za izbor potpredsednika, pri čemu su mnoge demokrate privatno tvrdile da bi Haris trebalo da izabere belca za tu funkciju kako bi postala još "privlačnija" i obezbedila demografsku ravnotežu na listi demokrata.

Donatori često pominju "flotilu" guvernera - uključujući Roja Kupera iz Severne Karoline, Endija Bešera iz Kentakija, Džoša Šapira iz Pensilvanije i Tima Volsa iz Minesote - kao i senatora Marka Kelija iz Arizone.

Mediji ocenjuju da se Bajdenovim odustajanjem okončao mesec dana štetnog haosa i da to bi to moglo uspešno da transformiše trku.

Briselski Politiko dodaje da se sada postalja i pitanje logistike. Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta Džejmi Harison rekao je da će stranka „preduzeti transparentan proces kako bi napredovala” koji će "biti vođen utvrđenim pravilima i procedurama stranke”.

Politiko navodi da ostaje nejasno da li će demokrate konvenciju koja počinje 19. avgusta organizovati virtuelno ili će to učiniti na uobičajen konvencionalni način.

Nominacija će službeno biti doneta na Nacionalnoj konvenciji demokrata u Čikagu od 19. do 22. avgusta. Ocenjuju da će Haris naredne nedelje provesti fokusirajući se na to da postane zvanični kandidat u predsedničkoj trci i naglašava da će se u međuvremenu, ulozi za četvrodgodišnji mandat u Beloj kući sigurno povećavati.

Neki od kandidata, za potpredsednika kako navodi Politiko popoput Kupera, Kelija, Šapira i Vitmera - mogli bi da pomognu demokratama u državama na bojnim poljima. Mnogi od tih potencijalnih kandidata koji su članovi Kongresa i guverneri na pola su mandata, sa izuzetkom Kupera.

Demokrate su, kako dodaje briselski Politiko bile dugo zabrinute da će ih Bajdenov ostanak u trci povući u pravcu koji nisu želeli. Ali republikanci su već počeli da gledaju i pripremaju se za sledeću liniju napada.

Predsednik Nacionalnog republikanskog kongresnog komiteta Ričard Hadson rekao je u saopštenju da je Bajden „nesposoban“ i da su demokrate „lagale američki narod da bi to prikrile“.

Hadson je istakao i da postoji još jedno veoma bitno pitanje, a to je da li Bajden može da "pregura" mandat do kraja.

“Svaki demokrata u Zastupničkom domu sada mora da odgovori: da li je predsednik sposoban da odsluži ostatak svog mandata?”, rekao je Hadson.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Izabrana potpredsednica SAD-a Kamala Haris položila je zakletvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA