Brisel nije oprostio Budimpešti: Evropska unija je konačno odlučila da kazni Viktora Orbana zbog soliranja

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 7

"Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalifikacija spoljne politike EU kao strane u ratu mora imati neke posledice", rekao je Borelj

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost najavio je da će se zajednički sastanak ministara spoljnih poslova i ministara obrane država članica EU krajem avgusta održati u Briselu umesto u Budimpešti, a sve zbog mađarskog soliranja u ulozi rotirajućeg predsedništva.

"Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalifikacija spoljne politike EU kao strane u ratu mora imati neke posledice", rekao je Borelj nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije.

"Zbog toga mislim da je primereno sazvati sledeći neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i obrane u Briselu nakon letnih praznika", dodao je on.

Kako je preneo "Evro njuz", reč je o neformalnom sastanku, koje svako rotirajuće predsedništvo organizuje na svom tlu. EU traži način kako da odgovori na soliranje mađarskog rotirajućeg predsedništva u području spoljne politike.

Borelj je ranije izneo ideju da bi mogao da sazove sastanak šefova diplomatija Unije u isto vreme kada je mađarsko predsedništvo zakazalo neformalni sastanak u Budimpešti, što bi praktički značilo bojkot toga sastanka.

Mađarski premijer Viktor Orban odmah nakon što je njegova zemlja preuzela rotirajuće predsedništvo početkom ovog odleteo je u Kijev, Moskvu i u Peking u samozvanu "mirovnu misiju" da pregovora o mogućem prekidu vatre u Ukrajini.

To je učinio bez ikakvih konsultacija s ostalim članicama i institucijama EU, a osim toga, rotirajuće predsedništvo nije ovlašćeno da predstavlja EU u inostranstvu.

Orban je takođe ranije napustio samit NATO u Vašingtonu i odleteo na Floridu gde je o ruskom ratu protiv Ukrajine razgovarao s američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

Mađarski ministar spoljnih poslova poslova Peter Sijarto kritikovao je politiku EU prema Ukrajini i svom govoru u Savetu bezbednosti UN optužio je Uniju da vodi proratnu politiku.

Dolazeći na današnji sastanak, Borelj je rekao da želi da čuje mišljenje svih država članica i da će nakon toga doneti odluku gde će se održati sastanak. Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da se razgovaralo o kompromisnom predlogu da se sastanak održi u Ukrajini, ali da je Mađarska bila protiv toga.

Španski šef diplomatije Hose Manuel Albares rekao je da je za sazivanje ministarskog sastanka izvan EU potrebna saglasnost svih članica Unije, tako da je otpala ideje o sastanku u Ukrajini.

Borelj je istakao da "tzv. mirovna misija" koja ignoriše osnovna načela ide u prilog samo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Politika EU nije proratna i snažno odbacujemo takve tvrdnje. Mogu reći da su sve zemlje članice, s jednim izuzetkom, bile kritične prema ponašanju mađarske vlade", rekao je Borelj ne imenujući tu zemlju, ali je očito aludirao na Slovačku, čiji premijer Robert Fico deli sličan stav o ratu u Ukrajini s mađarskim premijerom Orbanom.

"Jedini koji je za rat jeste Putin, koji poziva na podelu i predaju Ukrajine kao preduslov za bilo kakve pregovore i prekid vatre", rekao je Borelj.

(Telegraf.rs)

Video: Džo Bajden stigao u iznenadnu posetu Kijevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvele

    23. jul 2024 | 07:17

    A kad ste delili Srbiju i oteli Kosovo od Srbije tada vam bilo lepo a....

  • Nikolas

    23. jul 2024 | 07:25

    KAZNJAVAJU GOSPODINA ORBANA KOJI JE NORMALAN I ZELI MIR -OVO JE NEVIDJENO A ZAKLINJU SE U DEMOKRATIJU !!! TO JE FASIZAM !!!

  • Boža zemunac

    23. jul 2024 | 06:10

    Bravo za Orbana. Živ bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA