Britanska vojska prvi put sa oklopnog vozila testirala laserski zrak koji uništava mete brzinom svetlosti

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ispitivanja laserskog oružja sprovedena su u laboratoriji za nauku i tehnologiju odbrane (Dstl) u Porton Daunu u Viltširu

Velika Britanija je po prvi put probno ispalila laserski zrak iz vojnog vozila, uništavajući ciljeve brzinom svetlosti sa udaljenosti više od jednog kilometra, otkrio je ministar odbrane.

Kako je preneo Skaj njuz, samo jedan udar laserskog oružja sposoban da uništi dronove, košta manje od jedne šolje čaja.

Ako bude odobreno da ga koristi vojska, to bi postao daleko pristupačniji način da se pobedi pretnja od krstarećih projektila i dronova, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je opisalo ovo oružje kao "revolucionarno". Ispitivanja laserskog oružja sprovedena su u laboratoriji za nauku i tehnologiju odbrane (Dstl) u Porton Daunu u Viltširu.

Laser, koji je razvila američka odbrambena kompanija "Raitheon", mogao bi da se montira na različita oklopna vozila. Vojnici će kasnije ove godine početi da isprobavaju futurističko oružje.

Detalji o testiranju lasera ​​pojavili su se u isto vreme kada Ministar odbrane Džon Hili najavio je partnerstvo od 6,5 milijardi funti za kupovinu niza novih, sve sofisticiranijih projektila u narednoj deceniji od britansko-francuske odbrambene kompanije MBDA.

(Telegraf.rs)

Video: Američka mornarica dobila svoje najjače lasersko oružje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA