Maroko se sprema za toplotni udar: Temperature narednih dana i do 48°C

 
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Najjači toplotni talas očekuje se u centralnim i u unutrašnjim predelima na zapadu zemlje

Vrelina iz Sahare doneće narednih dana većem delu Maroka vrlo visoke temperature vazduha. Najjači toplotni talas očekuje se u centralnim i u unutrašnjim predelima na zapadu zemlje gde će temperature biti od 40 do 45°C, a na širem područku Marakeša i do 48°C.

Iako se Sahara prostire sve do Maroka, čak i ove temperature su ekstrremno visoke, s obzirom na to da su mnoga područja planinska ili sa većom nadmorskom visinom.

Vrelina će vrlo neugodno delovati po ljude.

I dok će se veći deo Maroka narednih dana nalaziti na udaru vreline, priobalni delovi zemlje uživaće u više nego ugodnnim tempertaurama koje neće prelaziti ni 30°C. Još prijatnije biće na atlantskoj obali, pa će tako Rabat i Kazablanka imati "svega" 25 do 27°C.

Atlantska obala Maroka odlikuje se ve

Agadir Maroko Foto: Pixabay.com

oma ugodnim i blagim letima, zahvaljujući hladnoj Kanarskoj i Portugaloj okeanskoj struji, koja uslovljava znatno niže temperature mora za te širine, pa hladna voda rashlađuje i vazduh u letnjem delu godine duž obalnog područja, iako s vremena na vreme vreo vazduh iz Sahare i unutrašnjosti kopna može da dopre i do same obale Atlantika i podigne temperture do skoro 50°C, ali vrlo brzo vazduh sa okeana donese dvadeset stepeni niže temperature.

(Telegraf.rs)

Video: Srbi se vraćali iz Grčke: U Makedoniji ih "poklopio" jak pljusak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA