Na stotine migranata krenulo ka granici Meksika i SAD kako bi je prešli pre izbora

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Migranti strahuju da će republikanski kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp zatvoriti granice za tražioce azila ukoliko bude pobedio na izborima 5. novembra

Na stotine migranata iz više od deset različitih zemalja krenulo je pešice ka granici Meksika i SAD, kako bi pokušali da pređu granicu pre održavanja predsedničkih izbora u SAD u novembru, prenosi AP.

Kako navodi agencija, migranti strahuju da će republikanski kandidat i bivši predsednik SAD Donald Tramp zatvoriti granice za tražioce azila ukoliko bude pobedio na izborima 5. novembra.

''Izlažemo se riziku da dozvole za prelazak granice budu blokirane'', rekao je jedan od migranata iz Salvadora Migel Salazar dodajući da postoji bojazan da bi eventualna nova Trampova administracija mogla da prestane da odobrava sastanke administrativnih radnika sa migrantima putem aplikacije CBP One, koju tražioci azila koriste kako bi na legalan način ušli u SAD.

Migranti putuju ka granici Meksika i SAD Foto: Tanjug/AP

Stotine migranata zaputilo se iz južnog meksičkog grada Siudad Idalgo u blizini granice s Gvatelamom, a mnogi su naveli da su nedeljama čekali da dobiju dozvole za putovanje ka severu Meksika i granici sa SAD.

Migranti koji pokušavaju da prođu kroz Meksiko poslednjih godina putuju u velikim grupama kako bi smanjili rizik da ih napadnu lokalne bande ili zaustave meksičke vlasti, ali migrantski karavani imaju tendenciju da se raziđu u južnom Meksiku, jer se ljudi umore od hodanja stotinama kilometara.

AP navodi da država Meksiko u poslednje vreme retko izdaje dozvole za putovanje migrantima koji u tu zemlju ulaze bez viza, kao i da su imigracioni službenici zaustavili više hiljada migranata na kontrolnim punktovima u centru i severu Meksika, vraćajaću ih autobusima u gradove na jugu zemlju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Meštani Pljevalja strahuju od migranata koji im obijaju kuće: "Sve kradu", upali i u crkveni dom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    22. jul 2024 | 16:51

    velika laž mozda predaju peške par kilometara ono je sve organizovano putovanje autobusima tako i u Evropi prikazuju neke Afrikance sa papučama kao hodaju po nekoliko hiljada kilometara a ono snime ih pred granicu 200 metara kada ih istovare iz autobusa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA