Kamala Haris na putu da ispiše istoriju: Ako postane predsednički kandidat, biće prva ikada po mnogim stavkama

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 7

Kamala Haris bi, između ostalog, mogla biti em prva tamnopuita em prva Amerikanka azijskog porekla koja vodi glavnu stranačku listu za izbore u SAD

Potpredsednica SAD Kamala Haris ima podršku predsednika Džoa Bajdena da postane sledeći demokratski predsednički kandidat, što bi je učinilo prvom tamnoputom i prvom Amerikankom azijskog porekla koja vodi listu velike političke stranke u toj zemlji, piše CNN.

Harisova je rekla da je "počastvovana" što je dobila Bajdenovu podršku i da namerava da "zasluži i osvoji" nominaciju.

"Počastvovana sam što imam podršku predsednika i moja namera je da zaslužim i osvojim ovu nominaciju", navela je u saopštenju.

Istorijska podrška stigla je nakon što je Bajden objavio da se povlači iz trke nakon nedelja previranja unutar Demokratske stranke. Predsednikova katastrofalna debata a Donaldom Trampom dovela je u pitanje njegovu sposobnost da osvoji drugi mandat i vlada još četiri godine.

"Drage kolege demokrate, odlučio sam da ne prihvatim nominaciju i da usmerim svu svoju energiju na dužnosti predsednika do kraja mandata. Moja prva odluka kao stranačkog kandidata 2020. godine bila je da izaberem Kamalu Haris za svoju potpredsednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam doneo. Danas želim da ponudim svoju punu podršku i podršku Kamali da bude kandidat", rekao je Bajden.

Uprkos predsednikovoj podršci, ostaje nejasno da li će Haris postati kandidat ili kakav će proces Demokratska stranka sprovesti da izabere alternativu.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta, Džejmi Harison, rekao je da će stranka u narednim danima "preduzeti transparentan i uredan proces kako bi nastavila kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može pobediti Donalda Trampa u novembru."

Logično, Haris je prirodni naslednik liste kao Bajdenova potpredsednica. Ona bi nasledila Bajdenovu ogromnu političku operaciju i fondove. Nedavna istraživanja javnog mnjenja u SAD takođe pokazuju da ona bolje prolazi protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa, republikanskog kandidata, nego Bajden i drugi potencijalni demokratski kandidati.

Ako bi bilo pokušaja da se Harisova zaobiđe u korist demokrata koji se smatraju verovatnim kandidatima za 2028. godinu, moglo bi doći do reakcije njenih pristalica i istaknutih adfroameričkih demokrata.

Ali, Harisova je takođe doživela nešto poput preporoda unutar svoje stranke, jer su je demokrate hvalile u danima nakon debate.

Tokom svog potpredsedničkog mandata, Haris se borila da se definiše dok je balansirala sa teškim temama kao što su glasačka prava i zaustavljanje priliva migranata iz Centralne Amerike. U vezi sa prvim, pokušaj jačanja Zakona o glasačkim pravima nije uspeo u Kongresu. U vezi sa migracijama, bila je kritikovana s desne strane zbog toga što nije provodila dovoljno vremena na granici, a s leve strane zbog toga što je rekla migrantima u govoru: "Ne dolazite."

Sve do prošle godine, neke demokrate su bili zabrinute da bi negativni stavovi prema Harisovoj mogli naštetiti listi, što je podstaklo istaknute demokrate da pozovu stranku da prestane da je potkopava.

Ali, u nedeljama nakon Bajdenove debate u junu, ona je našla svoj ritam, postavši ključni zagovornik Bajdenove kampanje za reizbor na temu reproduktivnog zdravlja i pretnje koju Tramp predstavlja za demokratiju.

Njene pristalice tvrde da je mnogo kritika rezultat rasizma i seksizma prema prvoj ženi obojene kože na takvoj poziciji u zemlji. Sada, kažu oni, zemlja vidi u njoj ono što su njeni saveznici videli godinama.

"Crne žene se često ne vide dok nisu potrebne", rekla je LaToša Braun, suosnivačica organizacije Black Voters Matter, progresivne grupe koja radi na povećanju izlaznosti crnih glasača.

"Videli smo je kako je konstantno bila omalovažavana, marginalizovana, dovođena u pitanje. Mislim da je promena zbog toga što postoji potreba."

"Neistražena teritorija"

Sve veći broj demokratskih zvaničnika i donatora već se okupio iza Harisove, uključujući PAC Kongresnog crnog kokusa, Bila i Hilari Klinton, kao i demokratske kandidate za Senat, uključujući Endija Kima iz Nju Džersija, Angelu Alsobroks iz Merilenda i aktuelnu senatorku Temi Boldvin iz Viskonsina.

Dok su demokrate čekale da Bajden donese svoju odluku, pristalice Harisove su poslednjih nedelju dana radile iza kulisa kako bi osigurale podršku delegata – ne da bi izgurale Bajdena, već da budu spremni u slučaju da on napusti trku.

"Poslednjih nedelju dana smo pridobijali delegate", rekao je za CNN jedan visoki demokratski strateg koji je radio na kampanji Harisove 2020. godine.

Njena mreža pristalica uključuje brojne ključne crne žene saveznice demokrata koje su se tiho organizovale nedeljama kako bi osigurale da ona bude dobro pozicionirana za vođenje liste ako se Bajden povuče. Te žene će se sastati na Zoom pozivu u nedelju uveče.

"Suština je da smo spremni", rekla je Braunova iz Black Voters Matter. "Zahvalni smo za službu predsednika Bajdena i zato smo se borili za njega do kraja. Oduševljeni smo što je dao svoju podršku potpredsednici Kamali Haris. Očekujemo da će cela demokratska struktura učiniti isto, a ako ne, izgubiće ove izbore."

Pristalice Harisove opisuju ovaj trenutak kao "neistraženu teritoriju", ali su uvereni da će stranka biti u stanju da pronađe kursu narednim danima pošto ju je Bajden podržao.

Za donatore, Bajdenova odluka da se povuče iz trke i podrži Kamalu Haris predstavlja seizmičku promenu za Demokratsku stranku koju mnogi javno prihvataju.

Dmitri Melhorn, demokratski politički strateg koji savetuje nekoliko velikih donatora, objavio je saopštenje u nedelju nakon Bajdenovog povlačenja podržavajući Harisovu.

"Kamala Haris je personifikacija američkog sna, ćerka imigranata koji su se sreli na Kalifornijskom univerzitetu", rekao je Melhorn.

"Ona je takođe personifikacija čvrstine, koja se od mog rodnog grada Oklanda u Kaliforniji popela do pozicije glavnog tužioca države. Sa povlačenjem Džoa iz Skrantona, jedva čekam da pomognem da izaberemo predsednicu Haris."

Drugi donatori su bili manje entuzijastični u vezi sa njenim izborom. Glavni donator Bajdena, Džon Morgan, nazvao je predsednikovu podršku Haris "zaje*****" za ljude koji su "ga izgurali."

"Pazite šta želite," napisao je na X-u.

Uspon Kamale Haris

Kamala Haris, ćerka političkih aktivista iz Berklija i imigranata iz Indije i sa Jamajke, odrasla je u Oklandu i veći deo svoje političke karijere provela je u oblasti Zaliva u Kaliforniji. Nakon što je stekla diplomu pravnog fakulteta na Univerzitetu Kalifornije, Hastings College of Law, postala je zamenica okružnog tužioca u okrugu Alameda. Kasnije je radila u kancelarijama okružnog tužioca i gradskog pravobranioca u San Francisku.

Godine 2003. izabrana je za okružnog tužioca San Franciska. Sedam godina kasnije, izabrana je za državnog tužioca Kalifornije – prva žena, prva tamnoputa i prva Amerikanka azijskog porekla na toj poziciji.

Njen dosije u sprovođenju zakona kasnije će postati i prednost i teret za njene političke kampanje za Senat i Belu kuću. Među njenim kontroverznijim politikama bio je program protiv izostanaka iz škole koji je zagovarala, a koji je omogućavao roditeljima da budu optuženi za prekršaje ako njihova deca propuste previše školskih dana. Kasnije je rekla da žali zbog "neželjnih posledica" tog programa.

Godine 2016. pobedila je u kampanji za naslednika odlazeće senatorke Kalifornije, Barbare Bokser, postavši druga tamnoputa žena koja je ikada služila u američkom Senatu.

Kao senatorka, Harisova je bila poznata po svom tužilačkom stilu ispitivanja tokom saslušanja sa zvaničnicima i nominovanim osobama Trampove administracije, uključujući generalnog tužioca Džefa Sešonsa i budućeg sudiju Vrhovnog suda Breta Kavana.

Tri godine kasnije, u januaru 2019, ušla je u demokratske predsedničke predizbore. Od samog početka, priznala je istorijski značaj svoje kampanje – pokrenula je kandidaturu na savezni praznik povodom rođendana Martina Lutera Kinga Mlađeg i održala konferenciju za štampu na Univerzitetu Hauard, istorijski crnom koledžu na kojem je diplomirala 1986. godine.

Harisova je bila jedna od više od desetak demokrata, uključujući Bajdena, koji su se nadmetali za partijsku nominaciju 2020. Jedan od Bajdenovih najgorih trenutaka tokom debate te godine desio se kada ga je Haris napala zbog njegovog protivljenja u 1970-im godinama sudski naređenom prevozu učenika autobusima radi desegregacije škola. Udarac Harisove, koja je bila bliska prijateljica sa Bajdenovim sinom Boom pre njegove smrti 2015. godine, iznenadio je Bajdena i naljutio neke njegove saveznike.

Nakon što je odustala od trke, postala je istaknuta zagovornica Bajdena pre nego što je imenovana za njegovu potpredsedničku kandidatkinju u avgustu 2020. godine.

"Odlučio sam da je Kamala Haris najbolja osoba koja će mi pomoći da se borim protiv Trampa i Majka Pensa, a zatim da vodi ovu naciju od januara 2021," rekao je tada Bajden pristalicama u mejlu.

Sve vesti o ovoj temi možete pratiti na našem BLOGU UŽIVO.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    22. jul 2024 | 07:04

    Kamila je jos gora od Bajdena ,spoj Hilari i Olbrajt !

  • glasačka prava

    22. jul 2024 | 06:19

    demokrate hoće da ljudi glasaju bez dokumenata i da im se ne proveravaju lične karte ni da li su legalni ili ilegalni

  • Vera

    22. jul 2024 | 06:23

    Kao "mogla bi biti', "to bi je ucinilo"...ma, nema sanse, nece biti! Tzv. demokrate svugde su i uvek propast, bili to i tamo, bili to i 'vamo, kod nas. Vise je nego ocigledno: bice Tramp!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA