Bela kuća, Džozef Bajden, Kamala Haris Foto-kolaž: Tanjug/AP

Bajden neće Trampu na megdan, podržao Kamalu Haris: Reagovali brojni svetski lideri, oglasio se i Kremlj

 
I. N.
I. N.
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Predsednik SAD Džo Bajden saopštio da se povlači iz predsedničke trke
  • Njegov potez je usledio nakon poziva brojnih demokrata da odustane od reizbora
  • Bajden podržao Kamalu Haris da bude novi kandidat demokrata
  • Tramp se oglasio odmah nakon Bajdenove odluke
  • Kamala Haris izjavila da će tražiti predsedničku nominaciju svoje stranke
  • Reagovali brojni svetski lideri
Najnovije
00:41

Tramp će biti "smrtno uplašen" ako se suoči sa Kamalom Haris na izborima, tvrdi bivši republikanski predsednički kandidat

Donald Trump će biti "smrtno uplašen" ako se suoči sa Kamalom Haris na izborima u SAD, tvrdi bivši republikanski predsednički kandidat Džo Voš, prenosi Sky News.

Voš, koji je bio kandidat republikanaca na izborima 2020. godine, kaže da bi Trumpov "problem sa snažnim ženama" mogao predstavljati veliki izazov.

"Mislim da je izuzetno uplašen iz nekoliko razloga", rekao je Voš.

"Trump je nasilnik. On je kukavica. Ali je uvek imao problema sa snažnim ženama. Uvek se borio sa Nensi Pelosi. Mislim da ga to plaši."

"Pogledajte, čitava kampanja se bazirala na trci protiv Džoa Bajdena. Izgradili su celu kampanju da se suprotstave 81-godišnjem Džou Bajdenu. Pokušali su da zadrže Bajdena u trci."

"Kamala Haris je nepredvidiva. Mislim da će se ogromno mučiti da se bore protiv nje", rekao je Volš.

00:37

Republikanska kongresmena traži od Kamale Haris da se pozove na 25. amandman, evo šta to znači

Predstavnica republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa Nensi Mejs izjavila je da planira da u ponedeljak predstavi rezoluciju kojom se poziva potpredsednica SAD Kamala Haris da se pozove na 25. amandman američkog Ustava i da preuzme dužnosti predsednika Džozefa Bajdena.

"Ukoliko Džo Bajden nema kognitivnu sposobnost da traži reizbor, on nema kognitivnu sposobnost da odsluži ostatak svog mandata", navela je Mejsi u objavi na platformi X.

00:34

Zelenski se zahvalio Bajdenu snažnom porukom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se nakon odluče predsednika SAD Džozefa Bajdena da se povuče iz trke za naredni mandat.

"Ukrajina je zahvalna predsedniku Bajdenu za njegovu nepokolebljivu podršku borbi Ukrajine za slobodu, koja, uz snažnu dvostranačćku podršku u Sjedinjenim Američkim Državama, bila i ostaje ključna."

"Mnogo jakih odluka je doneto u poslednjim godinama i one će biti zapamćene kao hrabri koraci koje je predsednik Bajden preduzeo u odgovoru na teške trenutke. Poštujemo današnju tešku, ali snažnu odluku."

"Uvek ćemo biti zahvalni na liderstvu predsednika Bajdena. Podržao je našu zemlju tokom najdramatičnijeg trenutka u istoriji, pomogao nam je da sprečimo Putina da okupira našu zemlju i nastavio je da nas podržava tokom ovog strašnog rata."

"Trenutna situacija u Ukrajini i celoj Evropi je jednako izazovna i iskreno se nadamo da će kontinuirano snažno liderstvo Amerike sprečiti rusko zlo da uspe ili da njegova agresija bude isplativa", naveo je Zelenski.

00:26

Tramp donirao novac za kampanju Kamale Haris 2014. godine

Bivši američki predsednik Donald Tramp donirao je 5.000 dolara za kampanju Kamale Haris za reizbor 2014. godine za kalifornijsku državnu tužiteljku.

Pročitajte celu vest

00:06

Pre nego što je saopštio da se povlači, Bajdena je interesovala jedna stvar: Tražio je ove podatke!

Predsednika SAD jedna stvar je veoma interesovala pre nego što je saopštio da odustaje od trke za naredni mandat.

Pročitajte celu vest

23:58

Prva reakcija Rusije nakon Bajdenovog povlačenja

Nakon povlačenja američkog predsednika Džoa Bajdena iz predsedničke trke u Sjedinjenim Državama, Kremlj je rekao da će pomno pratiti situaciju.

Pročitajte celu vest

23:52

Hanter Bajden se oglasio dirljivom porukom: "Pridružite mi se večeras i učinite isto"

Hanter Bajden, koji je prošlog meseca osuđen po tri optužbe u vezi sa kupovinom revolvera 2018. godine, podelio je ličnu poruku za svog oca Džoa.

Pročitajte celu vest

23:39

Počinju kalkulacije: Zvaničnici analiziraju kako bi Haris mogla da utiče na rezultate izbora na nižim nivoima

Najviši zvaničnici Demokratske i Republikanske stranke procenjuju uticaj koji bi potpredsednica Kamala Haris mogla imati na kongresne kandidate širom zemlje — ako postane predsednički kandidar demokrata.

Nekoliko demokrata je reklo CNN-u da veruju da bi ona pomogla da se ponovo izgrade opadajuća koalicija predsednika Džoa Bajdena — posebno među mladima i manjinama — što bi moglo pomoći da se osveži njihova baza u vreme velikog razmaka u entuzijazmu u odnosu na bivšeg predsednika Donalda Trampa.

U anketama je pokazano da je Bajden zaostajao za kandidatima za Senat i Kongres u teškim izbornim trkama.

"Udari na Bajdena su bili prilično specifični za njega — ljudi su smatrali da je prestar i stoga nesposoban za posao", rekao je jedan visoki izvor iz Demokratske stranke. "Zato smo videli kako su mu brojke drastično pale u poređenju sa demokratskim kandidatima."

Međutim, republikanci kažu da će nastaviti da povezuju nepopularne aspekte Bajdenove administracije sa Harisovom i sa demokratama na nižim nivoima.

Jedan zvaničnik republikanaca smatra da su Haris i Bajden "vrlo slični" i da "pripadaju svim Bajdenovim politikama", tvrdeći da će republikanci optuživati demokrate na nižim nivoima da pokušavaju da potkopaju demokratski proces imenovanjem nje kao sledeće nominovane.

23:33

Haris već zove demokrate u Kongresu, dobila podršku veoma značajne osobe

Potpredsednica Kamala Haris obavlja niz poziva u nedelju, uključujući i poziv predsednici Hispano kokusa Kongresa Nanet Baragan, prema rečima izvora upoznatog sa razgovorima. Njen tim takođe kontaktira senatore, rekao je drugi izvor.

Harisova je rekla da planira da zasluži nominaciju i zatražila je podršku od Baragan, koja je izjavila da stoji 100% iza potpredsednice SAD, kaže izvor.

Ranije u nedelju, liderka Hispano kokusa pohvalila je rezultate predsednika Džoa Bajdena, nakon njegove objave da se povlači iz trke.

"Predsednik Džo Bajden je jedan od najuticajnijih svetskih lidera u američkoj istoriji i zahvaljujem mu na decenijama javne službe Sjedinjenim Američkim Državama", navela je ona.

"Zahvalna sam predsedniku Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris na njihovom partnerstvu u misiji CHC-a da osnaže i unaprede građane latino porekla širom Amerike. Radujem se nastavku našeg zajedničkog rada."

23:27

Oglasila se Bela kuća: Poznato da li će Bajden ostati predsednik SAD od kraja mandata

Bela kuća saopštila je danas nakon odluke predsednika SAD Džoa Bajdena da odustane od trke za drugi mandat i otkrila da li će do kraja ostati na poziciji prvog čoveka države.

Pročitajte celu vest

23:18

Oglasila se Bajdenova unuka: "Ja sam vrlo ponosna danas na mog deku"

Unuka predsednika SAD Džozefa Bajdena, Naomi, rekla je da je danas ponosna na svog dedu nakon što je objavio odluku da se povuče iz predsedničke trke.

"Ja sam vrlo ponosna danas na mog deku, našeg predsednika Džozefa Bajdena koji je služio našoj zemlji svakim delićem svoje duše i sa izuzetnošću koja nema presedana", napisala je Naomi na društvenoj mreži X.

Ona je dodala da Bajden, ne samo da je bio, već će i nastaviti da bude, !najefikasniji predsednik u našem veku", nego je verovatno već postao "oličenje najdelotvornijeg sluge naroda u istoriji naše nacije", preneo je CNN.

"Naš svet je bolji danas na mnogo načina zahvaljujući njemu. Amerikancima koji su mu uvek čuvali leđa, poručujem - zadržite veru. On će našu veru uvek imati uz sebe", zaključila je Bajdenova unuka.

23:14

Džej Di Vens oštro napao Kamalu Haris

Republikanski kandidat za potpredsednika SAD Džej Di Vens optužio je danas američku potpredsednicu Kamalu Haris da "laže" o mentalnim sposobnostima američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Vens tvrdi da je Haris lagala gotovo četiri godine o Bajdenovim mentalnim sposobnostima, "opterećujući naciju predsednikom koji ne može da radi taj posao".

"Džo Bajden je bio najgori predsednik u mom životu i Kamala Haris je bila tu sa njim na svakom koraku. Tokom poslednje četiri godine, ona je podržavala Bajdenovu politiku otvorenih granica", naveo je Vens, preneo je CNN.

Vens je napisao na platformi X da su republikanski predsednički kandidat Donald Tramp i on spremni da spasu Ameriku, ko god budu kandidati demokrata.

Pre Bajdenove objave da se povlači iz kampanje za reizbor, Vens je tvrdio da predsednik treba da podnese ostavku ako se povuče iz trke za izbore 5. novembra.

23:12

Kenedi se oglasio o povlačenju Bajdena i ideji da Harisova bude kandidat demokrata

Nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi pozdravio je danas odluku predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor i pozvao Demokratsku stranku da nominuje Bajdenovu zamenu putem "otvorenog procesa".

Kenedi, bivši demokrata, izjavio je da se nada da će Demokratska stranka "koristiti neutralno glasanje" da izabere najjačeg kandidata da pobedi republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, preneo je CNN.

Kenedi je kritikovao partijsko vođenje primarnog procesa.

"Pozivam Demokratsku stranku da se vrati svojoj tradicionalnoj posvećenosti demokratiji i da to ilustruje otvorenim procesom", naveo je Kenedi.

Prema njegovim rečima, Bajdenovo "progresivno pogoršanje" potkopalo je njegovu kandidaturu.

23:09

Brojni svetski lideri se oglasili nakon Bajdenove odluke da se povuče

Svetski lideri reagovali su danas na odluku američkog predsednika Džozefa Bajdena da odustane od kampanje za reizbor, izražavajući poštovanje za tu odluku i ističući njegove zasluge tokom obavljanja predsedničke funkcije.

Pročitajte celu vest

22:36

Vučič o izborima u SAD: Kamala nema velikih izgleda, videćete koja je uloga Mišel Obame

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na televiziji Pink, a tom prilikom govorio je i o povlačenju američkog predsednika Džo Bajdena iz trke za reizbor.

On je istakao da je novi kandidat Kamila Haris, ali da će kampanju nositi Mišel Obama.

Pročitajte celu vest

22:34

Tramp je sada najstariji predsednički kandidat u istoriji SAD

Zabrinutost zbog starosti Džoa Bajdena bila je centralna tema u pozivima unutar Demokratske partije da se povuče.

Ironija u njegovom povlačenju je ta da Donald Tramp sada postaje najstariji predsednički kandidat u istoriji SAD, sa 78 godina.

To je, naravno, pod pretpostavkom da neko još stariji ne zameni Bajdena kao demokratskog kandidata.

Kamala Haris, potpredsednica koju je formalno podržao Bajden, ima 59 godina.

22:17

Kamala Haris se oglasila nakon podrške Bajdena

Kamala Haris se oglasila nakon što je Džo Bajden odustao od predsedničke trke i javno je podržao da preuzme njegovo mesto. Ona je rekla da će tražiti demokratsku predsedničku nominaciju.

Pročitajte celu vest

21:59

Oglasio se i Barak Obama

Bivši predsednik Barak Obama izrazio je podršku predsedniku Džou Bajdenu nakon što je izašao iz predsedničke trke 2024, opisujući ga kao "patriotu najvišeg reda".

"Znam da Džo nikada nije odustao od borbe. Za njega da pogleda politički pejzaž i odluči da treba da preda baklju novom kandidatu je sigurno jedno od najtežih u njegovom životu. Ali znam da ne bi doneo ovu odluku osim ako ne veruje da je to ispravno za Ameriku. To je svedočanstvo ljubavi Džoa Bajdena prema zemlji — i istorijski primer istinskog javnog službenika koji ponovo stavlja interese američkog naroda ispred svojih, koje će buduće generacije lidera biti dobro da slede", navodi se u saopštenju kancelarije Baraka i Mišel Obame.

Dalje se navodi da će se "ploviti u neistraženim vodama u danima koji su pred nama".

"Ali imam izuzetno poverenje da će lideri naše stranke biti u stanju da stvore proces iz kojeg će se pojaviti izvanredan kandidat. Verujem da će vizija Džoa Bajdena o velikodušnoj, prosperitetnoj i ujedinjenoj Americi koja pruža priliku svima biti u potpunosti prikazana na Demokratskoj konvenciji u avgustu. I očekujem da je svako od nas spreman da prenese tu poruku nade i napretka u novembru i dalje”, zaključuje se.

Izjava ne uključuje podršku potpredsednici Haris kao novom kandidatu demokrata.

21:54

Šta se dešava ako predsednički kandidat u SAD odluči da napusti trku?

Trka za predsedničke izbore u SAD 2024. godine izgledala je kao "zacementirani" revanš između predsednika Džoa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali pre nešto manje od mesec dana desila se debata ova dva kandidata koja je dovela do tektonskog poremećaja - Bajden je danas odustao od trke.

Pitanje koje se sada postavlja jeste šta se dešava ako predsednički kandidat umre ili, kao u ovom slučaju, odustane od trke?

21:27

Klintonovi podržali Kamalu Haris

Bil i Hilari Klinton iskazali su svoju podršku Kamali Haris.

"Čast nam je što možemo da se pridružimo predsedniku u podršci potpredsednici Haris i učinićemo sve što možemo da je podržimo“, navodi se u zajedničkom saopštenju Klintonovih.

21:25

Bajden do poslednjeg trenutka krio odluku od najbližih saradnika?

Džo Bajden je navodno tim svojih najbližih saradnika obavestio da se povlači u trenutku dok je objavljivano saopštenje.

21:24

Pelosi hvali Bajdena zbog njegove odluke da se povuče

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi pohvalila je Bajdena zbog njegove odluke da ne traži reizbor, ali ne podržava potpredsednicu Kamalu Haris u svojoj izjavi.

"Predsednik Džo Bajden je patriotski Amerikanac koji je uvek stavljao našu zemlju na prvo mesto. Njegovo nasleđe vizije, vrednosti i liderstva čine ga jednim od najznačajnijih predsednika u američkoj istoriji“, rekla je Pelosi.

21:11

Ko je Kamala Haris?

Od deteta razvedenih roditelja, do kandidata za najvažniju funkciju na svetu, ko je žena koju je Bajden podržao da "uskoči u njegove cipele"

21:03

Šta je tačno Bajden poručio naciji kada je saopštio da se povlači

Predsednik Bajden je izdao saopštenje u kojem navodi da je odlučio da se povuče iz predsedničke trke. Pogledajte šta sve piše u tom saopštenju OVDE

20:47

Prvo oglašavanje Džil Bajden

Prva dama Džil Bajden oglasila se na Instagramu i postavlila emotikone srca, zajedno sa Bajdenovim pismom.

Očekuje se da će prva dama predvoditi američku delegaciju na Olimpijskim igrama u Parizu kasnije ove nedelje.

20:44

Bajden pričao sa Kamalom pre nego što je obavestio svet o povlačenju

Džo Bajden je navodno razgovarao sa Kamalom Haris pre nego što je pušteno saopštenje da odustaje od predsedničke trke.

Prema navodima NBC-a, koji se poziva na izvore, Bajden je saopštio Kamali šta hoće da uradi.

20:37

Bajden podržao Kamalu Haris

Predsednik SAD Džo Bajden, koji je večeras saopštio da neće učestvovati u predsedničkoj trci, podržao je svoju potpredsednicu Kamalu Harisu da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima.

20:37

Tramp se oglasio

Nekoliko minuuta nakon ove objave koja je šokirala svet oglasio se i kandidat Republikanaca Donald Tramp.

20:36

Jedan Bajdenov potez tokom povlačenja zabrinuo analitičare

Nakon objae saopštenja o povlačenju iz predsedničke trke, mnoge je začudila činjenica da Bajden u pismu nije podržao kandidaturu nijednog člana partije.

20:35

Bajden odustao od predsedničke trke

Aktuelni predsednik SAD Džo Bajden odustao je od predsedničke trke.

U izjavi podeljenoj na društvenoj mreži X, predsednik je rekao da je "u najboljem interesu moje stranke da se povučem i da se fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsednika do kraja svog mandata".

Video: Sergej Polunjin održao master klas u Madlenianumu: Muzika donosi svetlost u život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA