Šolc zatresao svet: "Zbog naše odgovornosti prema istoriji, Nemačka može biti samo na strani Ukrajine"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 14

Ovako kancelar Olaf Šolc opisuje podršku Ukrajini kao pitanje istorijske odgovornosti Nemačke

"Zbog naše odgovornosti prema sopstvenoj istoriji, za Nemačku u ovoj situaciji može biti samo jedno mesto: na strani Ukrajine", rekao je Šolc u subotu u govoru povodom 80. godišnjice neuspelog pokušaja atentata na Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine u Memorijalnom centru nemačkog otpora u Berlinu.

Ovako kancelar Olaf Šolc opisuje podršku Ukrajini kao pitanje istorijske odgovornosti Nemačke.

"U 2024. ne možemo da slavimo ovaj 20. jul, a da ne razmišljamo o hrabrim građanima Ukrajine koji se više od dve godine odupiru zločinačkom ruskom agresorskom ratu", rekao je Šolc, prenosi Spiegel.

Aludirajući na ruskog predsednika Vladimira Putina, Šolc je rekao da je to bio rat "kojim su ruski vladari otvoreno sledili cilj da osvoje Ukrajinu i unište je kao suverenu zemlju – 79 godina nakon završetka Drugog svetskog rata i 79 godina nakon ulaska u snagu Povelje Ujedinjenih nacija".

S obzirom na nemačku unutrašnju politiku, Šolc je pozvao na budnost u odbrani demokratije. Demokratija cveta tako što se građani angažuju, tretiraju jedni druge s poštovanjem i suprotstavljaju se svakoj vrsti mizantropije i ekstremizma.

"Oni koji se bore protiv naše demokratije uvek će naići na naš odlučni otpor", naglasila je kancelarka.

Dana 20. jula 1944, oficiri Vermahta na čelu sa Klausom Šenk Graf fon Štaufenbergom su uzalud pokušali da eksplozivnim napadom ubiju Hitlera i zbace nacionalsocijalistički režim. Hitler je preživeo i nastavio rat koji je Nemačka započela više od devet meseci. Štaufenberg i još tri umešane osobe su streljane iste večeri u dvorištu Bendlerbloka u Berlinu.

Na svečanosti u Memorijalnom centru Nemačkog otpora u Bendlerbloku, savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer položio je venac na spomen ploču u znak sećanja.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu dolazi na paradu: U Moskvi se obeležava Dan pobede nad fašizmom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    21. jul 2024 | 15:58

    Bez brige ljudi, neka se sili i Solc i Nemci i Nemacka ali budite sigurni da nece proci mnogo godina a nemacki jezik znace samo arheolozi i istroicari.

  • нибрС

    21. jul 2024 | 14:39

    Наши дивни пријатељи...

  • Hm

    21. jul 2024 | 16:36

    Nemci tumace sukob u Ukrajni kako zele. To sto Ukrajnu vode nacisti to nema veze. Istorija se ponavlja izgleda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA