Bajden očekuje sastanak sa Netanijahuom: Dvojica lidera imaju nepete odnose već mesecima

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bela kuća ističe da prioritet imaju zdravlje i oporavak predsednika, ali očekuju da će dvojica lidera imati priliku da se sretnu, prenosi Reuters

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden očekuje sastanak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom sledeće nedelje, pod uslovom da se oporavi od COVID-19, prema saopštenju iz Bele kuće. Netanjahu će biti u Vašingtonu kako bi održao govor pred zajedničkom sednicom američkog Kongresa 24. jula.

Dvojica lidera imaju napete odnose već mesecima, posebno zbog Netanjahuovog rukovođenja. Potpredsednica Kamala Haris takođe će se sastati sa Netanjahuom tokom njegove posete Vašingtonu.

Bajdenov nedavni pozitivan test na COVID-19 doveo je do njegovog oporavka u njegovoj vikendici na plaži u Delaveru, sa planovima da se vrati u Vašington u nedelju. Bela kuća ističe da prioritet imaju zdravlje i oporavak predsednika, ali očekuju da će dvojica lidera imati priliku da se sretnu, prenosi Reuters.

Zanimljivo je da bi ova poseta označila Netanjahuov prvi put u Beloj kući od kada se vratio na funkciju krajem 2022. godine. Takođe, administracija Bajden nedavno je najavila nastavak isporuke bombi od 500 funti Izraelu, iako i dalje zadržava isporuku bombi od 2.000 funti zbog zabrinutosti zbog njihove upotrebe u gusto naseljenom području Gaze.

Kao i uvek, diplomatski angažmani i međunarodni odnosi su kompleksni, a ovaj sastanak ima značaj s obzirom na istorijski kontekst između Sjedinjenih Država i Izraela.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA