Huti nakon napada Izraela na Jemen: "Ne odustajemo od pomoći braći u Gazi"

 
E. T.
E. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Izraelska vojska rekla je da su izraelski borbeni avioni napali vojne ciljeve Huta u području luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na dronovski napad u kojem je ubijen izraelski državljanin

U izraelskim vazdušnim napadima na jemensku luku Hudaida poginule su tri osobe, dok ih je 87 ranjeno, izvestila je televizija Al-Masirah pozivajući se na jemensko ministarstvo zdravstva. Izraelski borbeni avioni napali su vojne ciljeve Huta dan nakon što je bespilotna letelica koju su lansirali hutisti pogodila izraelsko ekonomsko središte Tel Aviv.

Saudijska Arabija saopštila je da nije povezana s napadom na luku Hudaida. "Nećemo dopustiti da se bilo koja strana infiltrira u naš zračni prostor", rekao je u nedelju Ministarstva obrane Turki al-Malki.

Izraelska vojska saopštila je da su izraelski borbeni avioni napali vojne ciljeve Huta u području luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na dronovski napad u kojem je ubijen izraelski državljanin.

"Huti neće oklevati u napadu na vitalne mete u Izraelu", rekao je vojni glasnogovornik pokreta u subotu nakon što je Izrael izveo vazdušne napade na jemenski lučki grad Hodejda.

U izraelskim vazdušnim napadima na jemensku luku Hudaida većina ranjenih zadobila je teške opekline u vazdušnim napadima koji su ciljali naftna postrojenja i elektranu, obavestila je glavna televizija hutista.

Stanovnici luke Hudaida telefonski su za Reuters kazali da su se eksplozije čule po celom gradu, a televizija Al-Masirah javlja da snage civilne zaštite i vatrogasci pokušavaju da ugase požar u luci.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da su Huti koristili luku za primanje pošiljki oružja iz Irana i da je meta bila energetska infrastruktura. Izrael je informirsao svoje saveznike uoči napada koji su izveli borbeni avioni F-15.

Huti odgovaraju na napad

Izraelska vojska objavila je da je presrela raketu zemlja-zemlja koja se približila Izraelu iz Jemena rano jutros, objavila je izraelska vojska.

"Protivvazdušna odbrana IDF-a uspešno je presrela projektil zemlja-zemlja koji se približio izraelskoj teritoriji iz Jemena, koristeći sistem zračne obrane 'Arrow 3'", objavljeno je iz IDF-a.

Glasnogovornik vojske Huta Yehya Saree obećao je odgovoriti na napad, rekavši da neće oklevati napasti "vitalne mete" Izraela i upozorio da Tel Aviv još uvek nije siguran. "Pripremili smo se za dugi rat s ovim neprijateljem dok ne prestane agresija i dok se ne ukine blokada palestinskog naroda", rekao je Saree.

Napad na Tel Aviv

Podsjetimo, u petak je stambeni blok u Tel Avivu pogodio, kako je izraelski vojni dužnosnik rekao, dron iranske proizvodnje, koji je bio modificiran da leti na velikim udaljenostima. Huti su preuzeli odgovornost za napad i najavili nove napade, prenosi Index.hr.

U napadu je ubijen 50-godišnji muškarac koji se nedavno preselio u Izrael iz Bjelorusije, a ozlijeđeno je još osam osoba.

Izraelski obrambeni dužnosnik rekao je za CNN da je ovo bio 100% izraelski napad. Dužnosnik je rekao da je Izrael ranije dopustio SAD-u i Velikoj Britaniji da preuzmu vodstvo u odgovoru na napade Huta, ali je ovaj put odlučio sam odgovoriti zbog smrti izraelskog građanina u Tel Avivu.

Prema dužnosniku, Gallant je obavestio američkog ministra odbrane Lloyda Austina pre nego što je napad izveden.

"Mesecima smo se za ovo pripremali"

Funkcioner je rekao da je Izrael mogao tako brzo da napadne jer se mesecima pripremao za ovaj scenario.

Izraelski ministar spoljnih poslova Israel Katz rekao je da je Izrael "danas zadao ozbiljan udarac terorističkoj organizaciji koju podržava Iran u Jemenu" i upozorio da će "udariti svakoga ko ih udari". Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da "maksimizuje sankcije Iranu".

"Iran podupire, obučava i finansira terorističku organizaciju Huta kao deo svoje regionalne mreže terorističkih organizacija čiji je cilj napad na Izrael", rekao je. "Iran je glava zmije - mora se odmah zaustaviti", dodao je Katz.

Vrhovno političko veće jemenskog pokreta Huti saopštilo je da će doći do "učinkovitog odgovora" na izraelske vazdušne napade na luku Hodejda te da neće odustati od "pomoći braći u Gazi", prenosi Klix.ba.

Izraelska vojska rekla je da su izraelski borbeni avioni napali vojne ciljeve Huta u području luke Hodejda u Jemenu kao odgovor na dronovski napad u kojem je ubijen izraelski državljanin.

"Huti neće oklevati u napadu na vitalne mete u Izraelu", rekao je vojni glasnogovornik pokreta u subotu nakon što je Izrael izveo napade na jemenski lučki grad Hodejda.

U maju je najmanje 16 ljudi ubijeno, a još 35 ranjeno u američko-britanskim vazdušnim napadima usmerenim na Hute.

(Telegraf.rs)

Video: Britanci krenuli u napad na Hute u Jemenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA