Napad na ukrajinsku političarku kvalifikovan kao pokušaj ubistva, objavljena najnovija saznanja o slučaju

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Klimenko: Napad na Irinu Farion kvalifikovan je kao pokušaj ubistva

Napad na bivšu poslanicu ukrajinskog parlamenta, ultradesničarsku političarku i profesorku ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu Irinu Farion klasifikovan je kao pokušaj ubistva, a istraga zločina je u aktivnoj fazi, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

Prema njegovim rečima, Farion je u teškom stanju, a lekari se bore za njen život.

"Sistematski dobijam izveštaje od rukovodstva policije o preduzetim merama i utvrđenim okolnostima. Ukoliko imate bilo kakve informacije o ovom zločinu, molimo Vas da obavestite policiju. Ovi podaci moraju biti korektno evidentirani i temeljno provereni", naglasio je Klimenko, prenosi Ukrinform.

Tužilaštvo je pokrenulo pretpretresnu istragu o činjenici pokušaja ubistva političarke.

"Lavovsko regionalno tužilaštvo pokrenulo je pretkrivičnu istragu pokušaja ubistva javne ličnosti, bivšeg narodnog poslanika Ukrajine 7. saziva", navodi se u saopštenju.

Prema preliminarnim informacijama danas oko 19.30 sati po lokalnom vremenu nepoznati muškarac je pucao u Farion, a potom pobegao sa lica mesta.

Žrtva je sa prostrelnom ranom glave prevezena u bolnicu u izuzetno teškom stanju.

Prema pisanju ukrajinskih medija, napadač je bivšu narodnu poslanicu sačekao u blizini kuće, a kada je izašla, pritrčao joj je i pucao.

Farion je radila 30 godina kao profesorka ukrajinskog jezika na Nacionalnom univerzitetu u Lavovu, a krajem prošle godine otpuštena je sa posla nakon izjava u kojima je dovela u pitanje patriotizam pripadnika ukrajinske vojske koji govore ruski i objavljivanja proukrajinskih izjava i privatne imejl adrese studenta na Krimu, što je dovelo do njegovog hapšenja.

"Znate li vi šta je disciplina u vojsci? Ako nema discipline u vojsci, nema ni vojske. To je rulja!", govorila je Farion, napominjući da "vojnici koji ne govore ukrajinci mogu da se nazivaju Rusima".

Nakon toga, studenti "Lavovske politehnike", Nacionalnog univerziteta u Lavovu i Kijevskog nacionalnog univerziteta za tehnologiju i dizajn protestovali su protiv Farion.

Takođe, Služba bezbednosti Ukrajine, SBU, saopštila je da istražuje kontroverzne izjave političarke.

Sud je u uvažio njenu žalbu i vratio je na mesto profesora na katedri za ukrajinski jezik.

Bila je poslanik u Vrhovnoj radi 2012-2014, član je ukrajinske nacionalističke partije "Svoboda". Farion je više puta javno istupala protiv upotrebe ruskog jezika u Ukrajini. Konkretno, 2019. je zahtevala hapšenje aktuelnog predsednika Volodimira Zelenskog zbog obraćanja svojim biračima na ruskom.

Ruski istražni komitet je 2015. godine otvorio slučaj protiv Farion zbog pozivanja na "uništenje Rusije kao države i pripadnika ruske nacije".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Hrabri policajac Ivan rizikovao sopstveni život da bi spasio deku koji je pao na šine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA