Nepoznata osoba pucala na ukrajinsku političarku: Hitno prebačena u bolnicu s kritičnom povredom glave

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nepoznata osoba pucala na ukrajinsku ultradesničarsku političarku Irinu Farion

Nepoznata osoba pucala je danas na bivšu poslanicu ukrajinskog parlamenta i ultradesničarsku političarku Irinu Farion.

Šezdesetogodišnja žena je hospitalizovana sa kritičnom povredom glave od vatrenog oružja, prema podacima ukrajinske Nacionalne policije.

Iako policija nije otkrila njeno ime, Zaxid.net je, pozivajući se na neimenovane izvore, napisao da je žrtva Irina Farion.

Informaciju o atentatu na Irinu Farion potvrdila je portparolka VO "Svoboda" Hristina Ravljuk. Kasnije je ovu informaciju potvrdila i policija Lavovske oblasti.

"U 19.30 na telefon 102 stigla je dojava da je nepoznati muškarac pucao u prolaznika u ulici Masarikova u Lavovu. Službenici organa reda identifikovali su povređenu, 60-godišnju ženu iz Lavova. Ona je hospitalizovana sa prostrelnom ranom u glavi", navodi se u policijskom izveštaju.

Iz bolnice su saopštili da je žrtva u kritičnom stanju na intenzivnoj nezi. Zbog medicinske poverljivosti, detaljne informacije o njenom stanju još nisu obelodanjene.

U Lavovu i na teritoriji regiona sprovodi se specijalna policijska operacija u kojoj su uključeni zaposleni svih službi i jedinica policije Lavovske oblasti. Službenici reda preduzimaju sve mere da utvrde gde se nalazi napadač i da ga privedu.

Irina Farion, koja je poznata po svojim kontroverznim izjavama o korišćenju ruskog jezika u Ukrajini, pridružila se ultranacionalističkoj stranci Svoboda 2005. godine i bila je poslanica u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

U junu 2024. godine ponovo je postala profesorka na odseku za ukrajinski jezik na Politehničkom univerzitetu u Lavovu, nedugo nakon što je bila otpuštena. Farion je izazvala ogorčenje kada je 6. novembra rekla da ne može nazvati ukrajinske vojnike Ukrajincima ako govore ruski.

Skandal oko Farionovih izjava eskalirao je nakon što je navodno primila poruku podrške od Maksima Hlebova, pro-ukrajinskog studenta koji živi u okupiranom Krimu. Ona je objavila email na svojim društvenim mrežama, nakon čega je dobila oštre kritike.

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) je u novembru 2023. godine saopštila da je Farion pod kriminalnom istragom i zbog svojih izjava o vojnicima koji govore ruski i zbog objavljivanja poruke od Hlebova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sva sila prirode u jednom snimku: Munja spržila drvo, kao Sveti Ilija đavola

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA